Στέλλα Μπελέση

Ελληνες λογοτέχνες
Η Στέλλα Μπελέση γεννήθηκε στην Αθήνα.
Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης “ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ” ( τμήμα σκηνοθεσίας). Σπούδασε ακόμη Δημοσιογραφία, Ζωγραφική, Θεατρολογία, Παραγωγή Ταινιών, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι πάνω στον Προγραμματισμό Τηλεοπτικού Προγράμματος με υποτροφία. Σαν σκηνοθέτης και σεναριογράφος έχει στο ενεργητικό της πέντε ταινίες μεγάλου μήκους, τέσσερις μικρού, μια τηλεταινία και πάνω από τριάντα ντοκιμαντέρ. Διετέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια του Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών στη Λάρισα για 22 χρόνια. Έχει τιμηθεί με δέκα διεθνή βραβεία για τις ταινίες της και με πέντε διεθνή βραβεία για σενάριά της. Το 2016 το σενάριό της “RUNNERS” βραβεύθηκε με το ODYSSEUS AWARD στο 9th Greek London Film Festival. Στη λογοτεχνία, διηγήματά της έχουν επιλεγεί σε πολλές ανθολογίες όπως ΙΑΝΟΣ (ως Στέλλα Κατσιαμάκα), ΘΡΥΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ 2,3,4,5, “ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ”, εκδόσεις “Ανάτυπο”, έχει τιμηθεί με δύο πρώτα και ένα τρίτο βραβείο LARRY NIVEN, δύο επαίνους σε παλαιότερο διαγωνισμό της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, έναν έπαινο από την εφημερίδα “Αθλητική Ηχώ”, ενώ δοκίμια, άρθρα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά. Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΔΙΩΝΗ το βιβλίο της “Τα μάτια της Μπαστέτ” που περιλαμβάνει μια νουβέλα και δύο διηγήματα του φανταστικού. Τα έσοδα διατίθενται για τα αδέσποτα ζώα.
Διηγήματα
Τα μάτια της Μπαστέτ (2014), Διώνη
Οι γάτες της Βερενίκης (2018), Συμπαντικές Διαδρομές

Δοκίμια-Μελέτες-Θρησκεία
Παλαιά διαθήκη: Μια ανθολογία της λογοτεχνίας του φανταστικού (2022), Συμπαντικές Διαδρομές

Συλλογικά έργα
Το Άγνωστο: 1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Διηγήματος του Φανταστικού (2016), Ανάτυπο
Θρύλοι του σύμπαντος VII (2018), Συμπαντικές Διαδρομές

Παλαιά διαθήκη – Στέλλα Μπελέση

Παλαιά διαθήκηΜια ανθολογία της λογοτεχνίας του φανταστικού


Ένα βιβλίο που περιέχει πολλά στοιχεία του φανταστικού, μεταξύ των οποίων και η επιστημονική φαντασία, είναι η Παλαιά Διαθήκη. Το βιβλίο που, μαζί με την Καινή Διαθήκη, αποτελεί τη «ΒΙΒΛΟ» η οποία έχει πουλήσει έξη δισεκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και, φυσικά, θα συνεχίσει να πουλάει και στο μέλλον. Είναι το πιο ευπώλητο βιβλίο όλων των εποχών. Τα βιβλία που περιλαμβάνονται στην Παλαιά Διαθήκη γράφθηκαν από διαφορετικούς συγγραφείς σε διάστημα αρκετών εκατονταετηρίδων. Η Εβραϊκή «Τορά» αποτελεί τη βάση της Παλαιάς Διαθήκης η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον Ιησού και τους αποστόλους του για τις διδασκαλίες τους. Η «ΒΙΒΛΟΣ» αποτελεί ένα εξαιρετικό πόνημα της λογοτεχνίας του φανταστικού και οι συγγραφείς της, ανώνυμοι οι περισσότεροι, είναι εξαιρετικά ταλέντα του είδους. Αν ζούσαν σήμερα, τα βιβλία τους θα ήταν “best seller”, ενώ πολλά σενάρια που βασίσθηκαν στις ιστορίες τους έγιναν ταινίες οι οποίες έκοψαν εκατομμύρια εισιτήρια στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Δοκίμιο, Θρησκεία, Συμπαντικές Διαδρομές, 2022, 60 σελ.

Οι γάτες της Βερενίκης – Στέλλα Μπελέση
21 διηγήματα και νουβελέττες από όλα τα είδη της λογοτεχνίας του φανταστικού.

“Τι συνέβη στις αγαπημένες γάτες της βασίλισσας Βερενίκης Β’ της Αιγύπτου;” “Γιατί δεν καταστράφηκε η γη στις 21 Δεκεμβρίου 2012 όπως προέβλεψαν οι Μάγια;” “Τι θα γινόταν αν ο δόκτωρ Μένγκελε κατάφερνε να δημιουργήσει ένα κόσμο γεμάτο ψηλούς, ξανθούς και γαλανομάτες ανθρώπους;” “Τι πραγματικά συνέβαινε στο Λαβύρινθο του Μίνωα;” “Ποιος ήταν τελικά ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης;” “Θα λυτρωθούν οι ψυχές που στοιχειώνουν το καταραμένο νησί Ποβέλια στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας και το δάσος δίπλα από το Τσέρνοπμπιλ;” “Ποιο ήταν το μυστικό του Χιράμ;”

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα προσπαθούν να βρουν απαντήσεις και λύσεις πάντα με τη βοήθεια του αναγνώστη.

Έντεκα από τα διηγήματα και τις νουβελέττες που περιέχονται στο βιβλίο τιμήθηκαν με βραβεία LARRY NIVEN στις κατηγορίες φαντασίας, τρόμου, επιστημονικής φαντασία και steampunk από το 2013 έως το 2018. Τα διηγήματα “Το κορίτσι που χάθηκε μέσα στην Οθόνη” και “Η κρυφή εξομολόγηση ενός μοντέρ του κινηματογράφου» απέσπασαν επαίνους στο λογοτεχνικό διαγωνισμό της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” τη δεκαετία του ’90.

Το διήγημα “Ο δεύτερος γυμνός καλπασμός της Λαίδης Γκοντάιβα την παραμονή των Χριστουγέννων” διακρίθηκε στον διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό VIDEO POETICA – International Literature Competition 2018-19.

Διηγήματα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2018, 296 σελ.

Τα μάτια της Μπαστέτ – Στέλλα Μπελέση
ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΣΤΕΤ
Πριν τριάντα χρόνια. Σ ένα ελληνικό νησί. Ένα στυγερό έγκλημα. Χωρίς τιμωρία. Η γάτα περιμένει. Η γάτα θυμάται. Είναι σαράντα έξι ετών. Δε θα πεθάνει. Αν δεν πάρει εκδίκηση.

ΑΓΓΕΛΟΙ
Ένα αρρωστημένο πάθος. Κρυφό. Στην ελληνική επαρχία. Όταν ένα μικρό αγόρι συναντά τέσσερα γατάκια. Και την όμορφη μητέρα-γάτα. Τότε τα ένοχα μυστικά ανασύρονται. Από το σκοτεινό πυθμένα του πηγαδιού.

A FURRY FAIRYTALE
Πόσο μπορεί ν αγαπήσει μια κοπέλα τους συντρόφους της; Πολύ. Και τις γάτες των συντρόφων της; Πολύ περισσότερο.

Διηγήματα, Διώνη, 2014, 91 σελ.

Πηγές: Biblionet, Συμπαντικές Διαδρομές, Διώνη