Στέλλα Δέδε

Ελληνες λογοτέχνες
Η Στέλλα Δέδε γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας και με μεταφράσεις κειμένων. Εργάζεται εδώ και χρόνια στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια αγγλικών και ενίοτε ιστορίας και συντονίζει προγράμματα Εράσμους. Παρακολούθησε σεμινάρια διαδραστικής γραφής στο Μικρό Πολυτεχνείο με τον Γ. Φλωράκη. Η ποιητική της συλλογή «Εντροπία» απέσπασε το 3ο βραβείο σε Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης το 2018 και το ποίημά της «Ανοιξιάτικα ρετάλια» κέρδισε την 5η θέση σε διαγωνισμό ποίησης, επίσης το 2018. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Εποχή». Η Στέλλα Δέδε διακρίθηκε στον 8ο διεθνή διαγωνισμό διηγήματος του Eyelands αφού το διήγημα της «Αμετανόητος» μπήκε στην Επιλογή και θα δημοσιευθεί το Μάιο 2019 στο λογοτεχνικό περιοδικό. Επίσης συμμετέχει στο 5ο Συλλογικό Εργαστήρι Γραφής «Γράφουμε Ιστορίες» που διοργανώνουν οι Παράξενες Μέρες. Άλλα ποιήματα και διηγήματά της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες και στα περιοδικά Diastixo. gr, Εποχή κ. ά.
Μυθιστορήματα
Ένας άλλος ξένος (2020), Παράξενες Μέρες

Διηγήματα
Η νύχτα κοιμάται (2019), Παράξενες Μέρες

Ποίηση
Εντροπία (2018)

Ένας άλλος ξένος – Στέλλα Δέδε
Ξύπνησα ένα πρωί και αναρωτήθηκα ποιο είναι το νόημα όσον αφορά την ιστορία του βίου μου. Χωρίς να βρίσκω ικανοποιητική απάντηση, βάλθηκα ν’ αδειάζω κούτες που είχα στοιβάξει στην αποθήκη του νέου μου σπιτιού. Εδώ και δύο εβδομάδες είχα μετακομίσει σε καινούργιο σπίτι μήπως και αλλάξει το γούρι… μήπως και η καθημερινότητά μου αποκτήσει μια άλλη, πιο ενδιαφέρουσα υπόσταση. Μάταια όμως. Ήμουν έτοιμος να αφεθώ στην αγκαλιά του αναπόφευκτου πεπρωμένου μου, όταν στα χέρια μου έπεσε σαν από μηχανής θεός ”Ο Ξένος” του Καμύ το βιβλίο που μου δώρισε μια φίλη πριν πολλά χρόνια- βρισκόταν στριμωγμένο σε μια κούτα με παλιά βιβλία. Κι έτσι ξαφνικά, η ζωή μου άλλαξε ρότα…

Είμαι ο Τζέιμς Γκραντ, ετών 40, κάτοικος Εδιμβούργου.

Μυθιστόρημα, Παράξενες Μέρες, 2020, 160 σελ.

Η νύχτα κοιμάται – Στέλλα Δέδε

Μικρές ιστορίες


Ξεκινώντας αυτή την περιπέτεια της γραφής και από τη στιγμή που η έμπνευση πυροδότησε τη φαντασία μου και ξετυλίχτηκαν όλα τα συναισθήματα, οι εικόνες έγιναν λέξεις, χείμαρρος ορμητικός που κανένα φράγμα δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Κι όταν αυτό συνέβη, το αποτέλεσμα ήταν λυτρωτικό. Το σίγουρο είναι πως την βίωσα ως ένα συναρπαστικό ταξίδι. Ξέρετε, καμιά φορά τα ωραιότερα ταξίδια είναι τα νοερά, εκείνα του νου και της καρδιάς, που πραγματοποιούνται με όχημα τη φαντασία μας. Ελπίζω να το νιώσετε με ανάλογο τρόπο μέσα από την ανάγνωση των ιστοριών.

Δέκα μήνες μετά, το όλο εγχείρημα μου αφήνει μια γλυκιά επίγευση και ήρθε η στιγμή που δοκιμάζει την όποια τύχη του χάρη στις εκδόσεις ”Παράξενες μέρες”. Τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Να μην λησμονήσω κι όλους εκείνους- γνωστούς και άγνωστους- που μου έδωσαν κίνητρο και ερεθίσματα (μερικοί χωρίς καν να το γνωρίζουν) για να γράψω. Το αποτέλεσμα θα το κρίνετε εσείς. ”Η νύχτα κοιμάται” αλλά εμείς είμαστε σε επαγρύπνηση και συνεχίζουμε να απελπιζόμαστε, να αγαπάμε, να οργιζόμαστε αλλά και να ονειρευόμαστε… ακόμη και με τα μάτια ανοιχτά. Καλή ανάγνωση!
Στέλλα Δέδε, Αθήνα, Μάρτιος 2019

Διηγήματα, Παράξενες Μέρες, 2019, 108 σελ.

Πηγές: Biblionet, Παράξενες Μέρες