Στέλλα Δρακοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες

Η Στέλλα Δρακοπούλου γεννήθηκε και ζεί στην Αθήνα, Αρκαδικής καταγωγής.
Αποφοίτησε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια από το τμήμα της Νομικής Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε από νωρίς με την ποίηση και την πεζογραφία. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Κόβουν βαθιά τα όνειρα», από τις Εκδόσεις Οδός Πανός, αποτελεί το πρώτο της εκδοτικό τόλμημα και έτυχε θερμής υποδοχής. Το δεύτερο με τίτλο «Χωρίς φιλιά στο στόμα» από τις Εκδόσεις Όστρια κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018. Το τρίτο της βιβλίο με τίτλο “Ξυπόλητο αγόρι” κυκλοφόρησε απο τις εκδόσεις Όστρια Βιβλίο το 2019.

Κόβουν βαθιά τα όνειρα – Στέλλα Δρακοπούλου
Τέσσερις άντρες, κυνηγώντας το όνειρο, βρέθηκαν στα χαρακώματα της ίδιας φυλακής και έχτισαν μια ισχυρή “οικογένεια” φιλίας.
Ο Νάσος ερωτεύεται τη γυναίκα του παιδικού του φίλου και μετά από μια θυελλώδη, σχέση τη σκοτώνει.
Ο Νίκος ένας ρομαντικός δάσκαλος, στην προσπάθειά του, σε δύσκολους καιρούς, να αλλάξει το “πρόσωπο” του σχολείου του, κατηγορείται για ανάρμοστη χρήση του ασύλου και αντεθνική δράση και χάνει σχολική έδρα και ελευθερία.
Ο Βαγγέλης ένας αγανακτισμένος αγρότης, που αργεί να φθάσει στο χωριό του η δικαιοσύνη ανθρώπων και θεού, χτυπάει ένα Δεσπότη που υπόσχεται καλύτερες μέρες, χωρίς αντίκρισμα, με όπλο την πίστη και βρίσκεται πίσω από τα σίδερα. Και ο Γρηγόρης ένα νέο παιδί, κυνηγημένος από το σύνδρομο της αφανισμένης του οικογένειας μπαίνει στην ανάγκη των “ουσιών” και φθάνει στα χέρια των τριών συγκάτοικων του μοιραίου κελιού.
Σε αυτή τη συγκατοίκηση μαθαίνουμε τις διαδρομές των ονείρων τους που κόβουν βαθύτερα από τη σκλαβιά της φυλακής.
Με την αποφυλάκισή τους παρακολουθούμε την υπόλοιπη διαδρομή τους που υποβαστάζεται, πάντα, από την αγάπη της “οικογένειας” που δεν ξεψύχησε ποτέ.
Αγαπήθηκαν σαν αδέλφια, σαν άνθρωποι με διαφορετικές πορείες και όνειρα, αλλά ίδιες ματιές.

Μυθιστόρημα, Οδός Πανός, 2018, 262 σελ.

Χωρίς φιλιά στο στόμα – Στέλλα Δρακοπούλου
Τρεις γενεές γυναικών, υποταγμένες στις προκαταλήψεις και τις κοινωνικές συνθήκες της Ελληνικής υπαίθρου, έζησαν μακριά από τις επιταγές της νιότης τους που κραύγαζε να τσακιστούν οι αμπάρες της σκλαβιάς τους, βλέποντας να κυλάει η ζωή μακριά από τις χαρές της. Πολλά είδαν τα μάτια τους, πολλά άκουσαν τα αυτιά τους, λίγα γεύτηκαν τα χείλη τους και ο έρωτας εικόνα μακρινή έμεινε άπιαστο όνειρο και πεθαμένη ελπίδα.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2018, 180 σελ.

Ξυπόλητο αγόρι – Στέλλα Δρακοπούλου
Ένα παιδί της ορεινής Ελλάδας, ξυπόλυτο, χτυπημένο από τη φτώχεια και την ορφάνια, προσπαθεί να αλλάξει τη ζωή του στηριζόμενο στη σωματική υπεροχή του αδελφού του και στην αγκαλιά και τη σοφή ματιά της γιαγιάς του, που ήταν η πρώτη που διέκρινε πως η ζωή του δεν μπορούσε παρά μόνον από την μόρφωση να κερδηθεί, μιας και το σώμα του ήταν αδύναμο. Έτσι, με ξένη βοήθεια έγινε γιατρός, για να δοκιμάσει, σε κάποια φάση της ιατρικής του διαδρομής ένα τραγικό δίλημμα. Να διαλέξει μεταξύ της κόρης του και ενός ξένου παιδιού που κινδύνευε εξίσου και των δύο η ζωή. Σε ποιο να γύρει την προσπάθεια σωτηρίας; Έδωσε έναν αγώνα συνείδησης, που τελικά υπερίσχυσε ο όρκος του Ιπποκράτη και μοίρασε δίκαια τη φροντίδα του με όποιο πικρό ενδεχόμενο. Η μεγάλη προσπάθεια και η βοήθεια της τύχης έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή όμως η ικανοποίηση δεν έσβησε ποτέ τον πόνο της ξυπόλυτης παιδικής του ζωής.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2019, 224 σελ.

Η ευλογία του σταυρού έγινε κατάρα – Στέλλα Δρακοπούλου
Μια χειμωνιάτικη νύχτα, ένα μωρό εγκαταλελειμμένο σε μια πόρτα, με ένα σταυρό στο λαιμουδάκι του, γνώρισε μετά την απόρριψη της μάνας, την αγάπη μιας υιοθεσίας καρδιάς. Αργότερα στο σχολείο, η Μάργω γνωρίστηκε με την Κατερίνα, δίνοντας όρκους αιώνιας φιλίας. Η ζωή τις χώρισε, χωρίς όμως να σπάσει την αγάπη τους. Τα κορίτσια έγιναν γυναίκες και τυχαία και άθελά της η Μάργω ερωτεύθηκε έναν άνδρα που κατά σύμπτωση ήταν σύζυγος της φίλης της. Από τη σχέση αυτή προέκυψε μία εγκυμοσύνη που της χάρισε ένα κοριτσάκι. Όταν ανακάλυψε την αλήθεια βάζει το ίδιο σταυρουδάκι στο λαιμό του μωρού και το αφήνει έξω από την πόρτα της Κατερίνας που δεν είχε καταφέρει να κάνει παιδί με τον αγαπημένο της. Έτσι ο σταυρός έμεινε έξω από τον παράδεισο που συμβολίζει.

Όστρια Βιβλίο, 2019, 272 σελ.

Μυθιστορήματα
Κόβουν βαθιά τα όνειρα (2018), Οδός Πανός
Χωρίς φιλιά στο στόμα (2018), Όστρια Βιβλίο
Ξυπόλητο αγόρι (2019), Όστρια Βιβλίο
Η ευλογία του σταυρού έγινε κατάρα (2019), Όστρια Βιβλίο

Πηγές: Biblionet, Οδός Πανός, Όστρια Βιβλίο