Στέλλα Παναγιωτοπούλου

Στέλλα Παναγιωτοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Στέλλα Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Καβάλα.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο Λονδίνο (LSE) και δίδαξε επί 12 χρόνια αυτά τα αντικείμενα σε αγγλόφωνα κολλέγια στην Ελλάδα. Σε μια αλλαγή πορείας, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία για άλλα 12 χρόνια, με αντικείμενο θέματα υγείας και βιοηθικής. Σήμερα ασχολείται με τη δημιουργία περιεχομένου σε συναφή ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχει εκδώσει μία νουβέλα (Τότε τον είδα για πρώτη φορά) και ένα μυθιστόρημα (Έξοδος προς την Καππαδοκία) στις εκδόσεις Ροδακιό.
Μυθιστορήματα
Έξοδος προς την Καππαδοκία (2011), Το Ροδακιό

Νουβέλες
Τότε τον είδα για πρώτη φορά (1996), Το Ροδακιό

Δοκίμια-Μελέτες
Ίων ο κύων (2023), Ίκαρος

Ίων ο Κύων – Στέλλα Παναγιωτοπούλου

Ίων ο ΚύωνΠερί συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων


Ο Ίων, ένα ημίαιμο λαμπραντόρ που ζει στην Αθήνα με τον Άνθρωπό του, φιλομαθής και περίεργος παρατηρητής του κόσμου γύρω του, αιφνιδιάζεται διαρκώς και επιχειρεί να λύσει τις απορίες που τον βασανίζουν. Πώς είναι δυνατόν να έχει πρόγονο τον γκρίζο λύκο; Ψάχνει απάντηση στον Δαρβίνο, στα μυστήρια της εξέλιξης αλλά και στις περιπέτειες του Μπακ του Τζακ Λόντον στην Άγρια Δύση. Οι αριστοκράτες καθαρόαιμοι του είδους του, όπως ο Φλας της Βιρτζίνια Γουλφ, τον μπλέκουν στον λαβύρινθο των ανισοτήτων μεταξύ αριστοκρατών και πληβείων. Ο Μάγκας της Πηνελόπης Δέλτα του προσφέρει διέξοδο στα προβλήματα ταυτότητας που τον ταλανίζουν. Ο κ. Κοκαλιάρης του Πωλ Όστερ και τα βάσανα του Πλάσματος του Φρανκενστάιν τον φέρνουν αντιμέτωπο με τον πόνο και τη μοναξιά. Η συνειδητοποίηση ότι στην Άπω Ανατολή οι σκύλοι είναι εκλεκτός μεζές τον βυθίζει σε κατάθλιψη. Αναρωτιέται αν οι χορτοφάγοι έχουν ηθικό πλεονέκτημα έναντι των κρεατοφάγων και αν η απελευθέρωση των ζώων από τον άνθρωπο είναι όνειρο των ζώων ή κάποιων ρομαντικών φιλόζωων. Ο Τζωρτζ Όργουελ και η Φάρμα των Ζώων επιβεβαιώνουν την καχυποψία του για τις ουτοπίες. Ζαλισμένος από όλες αυτές τις διαμάχες, ερωτεύεται τη Δανάη, ένα δελφίνι, και γεύεται έναν έρωτα, μήτε γήινο μήτε θαλασσινό, μα των ανοιχτών οριζόντων.

Δοκίμιο, Ίκαρος, 2023, 144 σελ.

Έξοδος προς την Καππαδοκία – Στέλλα Παναγιωτοπούλου

Έξοδος προς


Δέκα άνθρωποι ξεκινούν από την Αθήνα με προορισμό την Καππαδοκία. Για τον Αντώνη η Καππαδοκία είναι ο τόπος της φαντασίας από τα παραμύθια της γιαγιάς του. Για την Έμιλυ με το περιηγητικό πνεύμα είναι terra incognita. Για τη Λητώ ένας άγριος ερημικός τόπος. Για τον Αχμέτ τα παιδικά του χρόνια και η βίαιη διακοπή τους. Ακολουθεί η γυναίκα του Αγγελική. Και άλλα δυο ζευγάρια, οι γιατροί Αγησίλαος και Δήμητρα και οι έμποροι Διαμαντής και Χρυσούλα. Ο Γεράσιμος, καθηγητής πανεπιστημίου, είναι ο αρχηγός. Ρευστές ταυτότητες, ρευστές πατρίδες, ξενιτιά ατομική και συλλογική, περιπλάνηση και παραπλάνηση. Ένα ταξίδι αναψυχής οδηγεί στην αποκάλυψη ενός άλλου εαυτού. Το πνευματικό περιεχόμενο του τόπου σημαδεύει τη μοίρα του καθενός.

Μυθιστόρημα, Το Ροδακιό, 2011, 188 σελ.

Τότε τον είδα για πρώτη φορά – Στέλλα Παναγιωτοπούλου

Τότε τον


Ένας άντρας και μια γυναίκα αντιμέτωποι. Μιλούν για τον εαυτό τους και την ιστορία τους, μα τα λόγια δε φθάνουν ποτέ σ εκείνον που αφορούν. Κάπου ενδιάμεσα ακινητοποιούνται σε μια ουδέτερη ζώνη, πέφτουν στην απόχη της συγγραφικής ευαισθησίας. Έτσι, αντί για διάλογο έχουμε παράλληλους μονολόγους, μαι «αφήγηση σε δύο φωνές». Η υπόγεια δραματουργική οργάνωση των συναισθημάτων και των σκηνών φέρνει το κείμενο στο σύνορο της πεζογραφίας και του θεάτρου.

Νουβέλα, Το Ροδακιό, 1996, 57 σελ.

Πηγές: Biblionet, Το Ροδακιό, Ίκαρος