Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Στέλ­λα Σα­λέμ

Η Στέλ­λα Σα­λέμ γεν­νή­θη­κε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη.
Σπού­δα­σε Οικο­νο­μι­κά και Νο­μι­κά στο Αρι­στο­τέ­λειο Πα­νε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης. Δί­δα­ξε Οικο­νο­μι­κά στο Αρι­στο­τέ­λειο Πα­νε­πι­στή­μιο. Άσκη­σε ενερ­γή δι­κη­γο­ρία. Έγρα­ψε πολ­λά άρ­θρα και με­λέ­τες. Κυ­ρι­ό­τε­ρα : Το πα­λιό Εβρα­ϊ­κό Νε­κρο­τα­φείο της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Η ακί­νη­τη πε­ρι­ου­σία των Εβραί­ων της Θεσ­σα­λο­νί­κης κα­τά τη δι­άρ­κεια της γερ­μα­νι­κής κα­το­χής και μέ­χρι το τέ­λος της δε­κα­ε­τί­ας (1941-1949).
Δοκίμια-Μελέτες-Ιστορία
Τα χαμένα παιδιά της Θεσσαλονίκης (2017), University Studio Press
Τα χαμένα παιδιά της Θεσσαλονίκης (2022), Επίκεντρο

Τα χαμένα παιδιά της Θεσσαλονίκης – Στέλλα Σαλέμ

Τα χαμένα παιδιάΠαιδιά σχολικής ηλικίας

Στη μνήμη των εβραιόπουλων της Θεσσαλονίκης που το νήμα
της ζωής τους κόπηκε βάναυσα στα ναζιστικά στρατόπεδα


Με­τά από οκτώ ετών έρευ­να στο Λη­ξι­αρ­χείο του Δή­μου Θεσ­σα­λο­νί­κης και τη δι­α­σταύ­ρω­ση των στοι­χεί­ων που αντλή­σα­με με τα δι­ά­φο­ρα αρ­χεία, κα­τα­φέ­ρα­με να βρού­με τα ονό­μα­τα των εβραι­ό­που­λων που γεν­νή­θη­καν στην Θεσ­σα­λο­νί­κη κα­τά τα έτη 1925-1943.
Δι­α­πι­στώ­σα­με ότι πε­ρί­που 500 παι­διά σχο­λι­κής ηλι­κί­ας σώ­θη­καν, ενώ πε­ρισ­σό­τε­ρα από 10.000 εκτο­πί­στη­καν κα­τά την δι­άρ­κεια της να­ζι­στι­κής κα­το­χής από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη στο Άου­σβιτς και θα­να­τώ­θη­καν βά­ναυ­σα. Ο απο­λο­γι­σμός είναι τρα­γι­κό­τε­ρος στα παι­διά της προ­σχο­λι­κής ηλι­κί­ας που γεν­νή­θη­καν με­τα­ξύ των ετών 1937-1943, πε­ρί­που 100 σώ­θη­καν ενώ πε­ρισ­σό­τε­ρα από 4.500 εκτο­πί­στη­καν στο Άου­σβιτς και θα­να­τώ­θη­καν.

Πρόλογος: Τώνη Μόλχο

Ιστορία, Επίκεντρο, 2022, 336 σελ.

Τα χαμένα παιδιά της Θεσσαλονίκης – Στέλλα Σαλέμ

Τα χαμένα παιδιάΤα παιδιά που δεν έβαλαν το άστρο


Το βιβλίο αποτελεί την ενδελεχή έρευνα της συγγραφέως στα Αρχεία του Ληξιαρχείου Θεσσαλονίκης με σκοπό να βρει τα ονόματα των παιδιών που γεννήθηκαν στην πόλη και ξεκίνησαν για τα ναζιστικά στρατόπεδα, ταυτίζοντας τα ονόματα με πολλά αρχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα παιδιά, μόλις το τρένο έφτανε στο Άουσβιτς, στέλνονταν αμέσως στους θαλάμους αερίων με αποτέλεσμα να μην γραφτούν ποτέ στις καρτέλες εισόδου του Άουσβιτς, όπως όσοι στάλθηκαν σε καταναγκαστική εργασία. Τα ονόματά τους ξεχάστηκαν.

Στο βιβλίο καταγράφονται για πρώτη φορά τα ονόματα αυτών των παιδιών που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη και των οποίων ο αφανισμός από τους Ναζί αποτελεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην Ιστορία της Θεσσαλονίκης, δικαιώνοντας τον χαρακτηρισμό της ως μαρτυρική πόλη.

Ιστορία, University Studio Press, 2017, 188 σελ.

Πηγές: Biblionet, Επίκεντρο, University Studio Press