Στεύη Τσούτση

Στεύη Τσούτση

Ελληνες λογοτέχνες
Η Σταυρούλα (Στεύη) Τσούτση είναι συγγραφέας, επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια.
Από το 2020 είναι υπεύθυνη της ελληνικής πεζογραφίας των Εκδόσεων Νίκας. Είναι απόφοιτος του MA Creative Writing του Oxford Brookes University και έχει παρακολουθήσει επιμορφώσεις Δημιουργικής Γραφής και Παιδαγωγικής στο ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι Creative Writing Coach σε παιδιά κι ενήλικες σε εργαστήρια και σεμινάρια δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης. Είναι ιδιοκτήτρια και αρχισυντάκτρια του ηλεκτρονικού περιοδικού ewoman.gr, αρχισυντάκτρια του τετραμηνιαίου λογοτεχνικού περιοδικού ΒΟΤΡΥΣ και αρθρογραφεί σε διάφορους ιστότοπους και περιοδικά τέχνης και πολιτισμού.
Έχει μεταφράσει τη σειρά διηγημάτων του Edgar Allan Poe των Εκδόσεων Νίκας. Από αυτά, το «Ωγκύστ Ντυπέν: Τα εγκλήματα της οδού Μοργκ» διακρίθηκε στη Short List των Κρατικών Βραβείων Μετάφρασης το 2020.
Από τις Εκδόσεις Νίκας κυκλοφορούν: το παιδικό της βιβλίο «Το τραγούδι της Σεμέλης» (το οποίο έχει γίνει και παιδική θεατρική παράσταση από την ομάδα Μικρές Σβούρες) και η συλλογή διηγημάτων «Αόρατη πληγή».
Με αφορμή τις γυναίκες ηρωίδες των ιστοριών της, δημιουργήθηκαν οι #Αλήθειες_Γυναικών, μια δράση γυναικείας ενδυνάμωσης που ταξιδεύει από το 2021 σε Ελλάδα και Κύπρο.
Νουβέλες
Να θυμηθώ να μη φάω (2023), Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε.

Διηγήματα
Αόρατη πληγή (2021), Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε.

Παιδική λογοτεχνία
Το τραγούδι της Σεμέλης (2018), Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε.

Να θυμηθώ να μη φάω – Στεύη Τσούτση

Να θυμηθώ


Ένα κόκκινο κουτί και µία διαθήκη. Ανάµεσά τους καθρέφτες που µιλούν και όνειρα που διαµαρτύρονται.
Η Σµαραγδή πρέπει να θυµηθεί να ΜΗ φάει.
Η Καλλίστη πρέπει να θυµηθεί να φάει.
Η ∆ανάη ταλαντεύεται: να φάει ή να ΜΗ φάει;
Τρεις γυναίκες «τρώνε» τα συναισθήµατά τους, καταπιεσµένες σε έναν κόσµο γεµάτο «µη», που τις κρίνει για την εικόνα τους. Αναζητούν το δικό τους προσωπικό «τέλειο» και τον τρόπο να είναι ευτυχισµένες.Το δικαιούνται.
Η Στεύη Τσούτση γράφει για τις #Αλήθειες_Γυναικών, θίγοντας µέσα από τις ηρωίδες της θέµατα επίκαιρα, όπως το body shaming, οι διατροφικές διαταραχές, η ανοχή σε τοξικές σχέσεις και η χαµηλή αυτοεκτίµηση. Στο «Να θυµηθώ να (µη) φάω» το ζητούµενο είναι ένα και σηµαντικό: «Θα µε αγαπήσω. Κι ό,τι δεν µου αρέσει, θα το αλλάξω. Μπορώ».

Νουβέλα, Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε., 2023, 128 σελ.

Αόρατη πληγή – Στεύη Τσούτση

Αόρατη


11 διηγήματα
11 γυναίκες
11 ζωές
11 πληγές Πληγές από τον έρωτα, τη φιλία, την οικογένεια, την άφαντη µητρότητα, τον καθρέφτη, την κακοποίηση, την ασθένεια, την εξάρτηση, τον θάνατο…

Πληγές αόρατες για τους πολλούς µα πλήρως χαρτογραφηµένες για εκείνους που τις κουβαλούν.

Πληγές ανθρώπων, άλλοτε ανοιχτές να αιµορραγούν κι άλλοτε κλειστές, σαν παλιά τραύµατα πολέµου, να «τραβούν» κάθε που αλλάζει εποχή. Εσύ ποια ιστορία θα νιώσεις πιο δική σου; Πόσα «µπαγκάζια» σού φόρτωσαν στην πλάτη; Ποια είναι η δική σου ΑΟΡΑΤΗ ΠΛΗΓΗ;

«Στη ζωή επιτρέπεται να λυγίζεις αλλά απαγορεύεται να σπας». Στεύη Γ. Τσούτση

Διηγήματα, Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε., 2021, 174 σελ.

Το τραγούδι της Σεμέλης – Στεύη Τσούτση

Το τραγούδι


Η Σεμέλη είναι νεράιδα σε έναν κόσμο μαγικό. Αγαπά τη μουσική και φτιάχνει όμορφα τραγούδια. Μόνο που κανε(ς δεν την άκουσε ποτέ να τραγουδά. Βλέπετε η νεράιδα μας έχει ένα μικρό “προβληματάκι”…
Θα μπορέσει ο μοναδικός της φίλος, ο Ωρίωνας το ξωτικό, να τη βοηθήσει; Θα καταφέρει η Σεμέλη να μην τη μέλλει τι θα πουν οι άλλοι;

Ένα παραμύθι για όσους γεννήθηκαν διαφορετικοί κι έπρεπε να μάθουν να αγαπούν και να πιστεύουν στον εαυτό τους. Μια ιστορία για τη δύναμη της φιλίας και της αφοσίωσης.
Ένα τραγούδι για όσους πίστεψαν στο όνειρο και πάλεψαν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά!

Εικονογράφηση: Γιώργος Σκουρλής

Παιδική λογοτεχνία, Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε., 2018, 28 σελ.

Πηγές: Biblionet, Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε.