Στρατής Γαλανός

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Στρατής Γαλανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968.
Διαμένει μόνιμα στη Νέα Ιωνία Αττικής. Είναι εκ γενετής τετραπληγικός και μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1991. Μιλά τέσσερις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά, με αντίστοιχα πτυχία πανεπιστημίων του εξωτερικού. Μετά την πρακτική του εξάσκηση, εργάστηκε αρχικά ως δικηγόρος (1993-1996), κατόπιν ως υπάλληλος γραμματειακής υποστήριξης στον ΑΝΤΕΝΝΑ (1996) και τέλος ως διοικητικός υπάλληλος στην ΕΥΔΑΠ (1997-2012), από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Διετέλεσε μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών – ΠΑΣΠΑ.
Μυθιστορήματα
Η σονάτα Waldstein (2022), Υδροπλάνο

Πεζογραφία
Η διαδρομή και Το κόμιστρο (2019), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Η σονάτα Waldstein – Στρατής Γαλανός

Η σονάτα


Boy meets girl. Man meets woman. Στη δική μας παραλλαγή an old man meets a young girl για μια πληρωμένη σεξουαλική συνεύρεση. Ένας ανάπηρος μεσήλικας συγγραφέας με διεστραμμένη φαντασία και μια μοιραία γυναίκα με διπλή ζωή. Πίσω από την ομορφιά και το ταλέντο κρύβονται το σκοτεινό παρελθόν, τα ένοχα μυστικά, οι επικίνδυνες σχέσεις. Κάποτε την αγάπησες με πάθος, εκείνη όμως σε εξαπάτησε και σ’ εγκατέλειψε κι είχε καλούς λόγους για να το κάνει. Τώρα όμως διαθέτεις τα όπλα για να την εκδικηθείς. Αλλά μπορεί και να τη συγχωρέσεις. Γιατί ακόμα την αγαπάς, την αγαπάς και τη μισείς το ίδιο έντονα. Εσείς τι θα κάνατε σε μια τέτοια περίσταση; Κι ο Μεφιστοφελής; Τι θέλει κι ανακατεύεται σε ξένες υποθέσεις; Στη Σονάτα Waldstein δεν θα βρείτε όλες τις απαντήσεις, θα βρείτε όμως όλα τα ερωτήματα…

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2022, 880 σελ.

Η διαδρομή και Το κόμιστρο – Στρατής Γαλανός
Ιστός αράχνης μεταξωτός και ατσάλινος ταυτόχρονα συνδέει την ιστορία ενός αυτοκινήτου με ανθρώπινες διαδρομές και τελικά με μια ολόκληρη εποχή.
Ένα αυτοκίνητο Oldsmobile Viking Special Deluxe Patrician Sedan. Ένα αυτοκίνητο που διηγείται τις ιστορίες αυτών που κάθισαν στο τιμόνι του αλλά και των επιβατών που φιλοξενήθηκαν στο σαλόνι του.
Και ήταν πολλοί. Άλλοι θορυβώδεις, άλλοι σιωπηλοί. Καιροσκόποι, ιδεαλιστές, εγκρατείς και έκλυτοι, ξεπεσμένοι αριστοκράτες, πόρνες, κυρίες, ήρωες και προδότες.
Ιστορίες που διατρέχουν μια ολόκληρη εποχή. Από την Αμερική της Μεγάλης Ύφεσης ως την Ευρώπη του Μεσοπολέμου, μέχρι τελικά την κατοχική Αθήνα του Μεγάλου Λιμού και της Αντίστασης. Πορείες ανθρώπων που συνδέονται μεταξύ τους με αόρατα νήματα, συνθέτοντας την ιστορία μιας τεράστιας χρονικής περιόδου.

Πεζογραφία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2019, 720 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Υδροπλάνο