Στυλιανός Μανουσάκης (1959-2020)

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Στυλιανός Μανουσάκης του Ιωάννη, γεννήθηκε στο Κερατσίνι το 1959, από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα. Δούλεψε ως δημοσιογράφος σε ημερήσιες και περιοδικές εκδόσεις. Σημαντικός σταθμός στη δημοσιογραφική του πορεία υπήρξε το αξιόλογο περιοδικό «Σύμβουλος Υγείας» στο οποίο συμμετείχε λαμβάνοντας δεκάδες συνεντεύξεις από αξιόλογους καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος.
Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας υπήρξε Διευθυντής-Αρχισυντάκτης της 15νθήμερης εφημερίδας «Έγκυρος Ανταποκριτής», με έδρα τον Πειραιά. Για τέσσερα χρόνια υπήρξε σύμβουλος τύπου και επικοινωνίας του προέδρου του Ομίλου Unesco Ν. Πειραιώς και Νήσων.
Το πρώτο του βιβλίο «Για τα μάτια μιας πόρνης» εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από τις εκδόσεις Όστρια. Τον Αύγουστο του 2020 εκδόθηκε στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο «For the eyes of a prostitute». Τον Ιούνιο του 2019 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίου «Με λένε Βάγια… εσένα;» από τις εκδόσεις Όστρια.
Τον Δεκέμβρη του 2019 βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών για τα μυθιστορήματά του «Για τα μάτια μιας πόρνης» και «Με λένε Βάγια… εσένα;» με το Α’ Βραβείο Μυθιστορήματος.
Ήταν παντρεμένος και έχει 5 παιδιά και 6 εγγόνια.
Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών στις 20 Νοεμβρίου του 2020.
Μυθιστορήματα
Τελευταία παράσταση (2021), Εκδόσεις Όστρια
Με λένε Βάγια… Εσένα; (2019), Εκδόσεις Όστρια

Νουβέλες
Για τα μάτια μιας πόρνης (2017), Εκδόσεις Όστρια
For the eyes of a prostitute (2020), Εκδόσεις Όστρια

Τελευταία παράσταση – Στυλιανός Ι. Μανουσάκης

Τελευταία παράσταση


“…Τα χρόνια έχουν αρχίσει και περνούν. Ο Κλεάνθης βρίσκετε αντιμέτωπος με την μοναξιά καθώς η μονάκριβη κόρη του μέρα με τη μέρα τον παραγκωνίζει όλο και περισσότερο. Αναπολεί και καθώς βρίσκετε στο καφενείο της γειτονιάς του ο καφετζής και οι θαμώνες ζητούν να μοιραστεί μαζί τους ιστορίες από τα χρόνια που γύριζε όλη την Ελλάδα με τα μπουλούκια ως ο καλύτερος θεατρίνος… και κάπως έτσι οι ιστορίες ξεκινούν.
Ένας παλιός έρωτας αναζωπυρώνεται μα η ζωή εξακολουθεί να γράφει το δικό της σενάριο καθώς ο πρωταγωνιστής μας συνεχίζει να αποζητά το χειροκρότημα και ετοιμάζεται να ανεβάσει τη «Τελευταία Παράσταση».

Θα προλάβει να πέσει η αυλαία; Και αν ναι, τι ρόλο έχει τελικά το χειροκρότημα;

Αν θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι στον χρόνο και να διαβάσετε για την ζωή του πρωταγωνιστή μας Κλεάνθη, τις περιπέτειες του με τα θεατρικά μπουλούκια ανά την Ελλάδα αλλά και να περπατήσετε ανάμεσα στους συναισθηματικούς του διαδρόμους θα πρότεινα να κάνετε μια βόλτα στις σελίδες του.

Ευανάγνωστο, ευχάριστο και ανατρεπτικό…”

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Όστρια, 2021, 132 σελ.

For the eyes of a prostitute – Stylianos I. Manousakis

For the eyes


Μετάφραση: Patricia Aivali
Τίτλος πρωτοτύπου: Για τα μάτια μιας πόρνης

Νουβέλα, Εκδόσεις Όστρια, 2020, 118 σελ.

Με λένε Βάγια… Εσένα; – Στυλιανός Ι. Μανουσάκης

Με λένε Βάγια“Οι καρμικοί έρωτες δεν πεθαίνουν ποτέ!”


Υπάρχουν άραγε καρµικοί έρωτες; Ποιος µπορεί ν’ απαντήσει; Σ’ αυτό το βιβλίο θα παρακολουθήσουµε δυο έρωτες µε εντελώς διαφορετικό τέλος ο κάθε ένας. Δυο άντρες που αγαπήθηκαν και αγάπησαν από εντελώς διαφορετικές γυναίκες, τη Θάλεια και τη Βάγια, µα που στο τέλος έµειναν µόνοι τους…
Ένας έρωτας που δεν πρόλαβε να ζήσει για πολύ, ένα βιβλίο που ο συγγραφέας του δεν πρόλαβε να το δει να εκδίδεται, ένας έρωτας που γεννήθηκε σε κάποιο µπαρ…

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Όστρια, 2019, 152 σελ.

Για τα μάτια μιας πόρνης – Στυλιανός Ι. Μανουσάκης

Για τα μάτια


“Η ζωή πολλές φορές παίζει περίεργα παιχνίδια. Γράφει σενάρια που ενώ είναι αληθινά μοιάζουν σαν παραμύθι. Το “Για τα μάτια μιας πόρνης”, είναι μια ιστορία που θα μπορούσε να είχε συμβεί -ή έχει συμβεί;- στα χρόνια της Τρούμπας. Ένα ναυάγιο, μια τυχαία γνωριμία, ένας μεγάλος έρωτας, ένα ταξίδι… Η περιπετειώδης πορεία μιας όμορφης πόρνης που αγάπησε και αγαπήθηκε από δυο άντρες που κατά σατανική σύμπτωση ήταν…”

Νουβέλα, Εκδόσεις Όστρια, 2017, 106 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Όστρια