Στυλιανός Σκαρλάτος

Στυλιανός Σκαρλάτος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Στυλιανός Σκαρλάτος γεννήθηκε το 1967 στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και μαθηματικός, αποφοιτήσας αντιστοίχως από τα πανεπιστήμια του Princeton, το 1992, και των Πατρών, το 2014. Στο δεύτερο, εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην εφαρμοσμένη θεωρία πιθανοτήτων. Το 2018, δημοσιεύτηκε στην Αθήνα το μυθιστόρημα “Τα όπλα του ψαροκυνηγού και το χωρίο των οπαδών του Ηράκλειτου”, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης που είναι το πρώτο βιβλίο λογοτεχνίας που εκδίδει.
Μυθιστορήματα
Τα όπλα του ψαροκυνηγού και το χωρίο των οπαδών του Ηράκλειτου (2018), Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Νουβέλες
Αυτοκίνητο σισπασιόν (2022), Ενύπνιο

Αυτοκίνητο σισπασιόν – Στυλιανός Σκαρλάτος

σισπασιόν


Πρόκειται για την ιστορία της ερωτικής απογοήτευσης του Στέφανου Πατσάκα, ενός ατόμου με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή στο αυτιστικό φάσμα. Ακολoυθεί δείγμα γραφής της ιστορίας:
«Εκείνο το πρωινό, στην προσπάθειά του να ψήσει μια χορτοφαγική πίτσα, έκαψε πάλι τα χέρια του στον φούρνο. Δεν αντιλήφθηκε τίποτα κατά το κάψιμο. Μετά, πρόσεξε το έγκαυμα. Πω πω, τι παλικάρι που είμαι. Σκέφτηκε. Δύσκολα πονούσε επιδερμικά. Σκληρόπετσος άνθρωπος, θα έλεγε ένας τρίτος παρατηρητής της μεμονωμένης σκηνής. Κι έσπασε, πάλι, κατά λάθος, το γυάλινο ποτήρι του φυσικού χυμού. Πόσο περίεργο, αυτοσαρκάστηκε. Μια φορά στα δύο χρόνια, αγόραζε καινούργιο σερβίτσιο. Ή, αυτό γινόταν αιτία, ή και αφορμή ακόμα, για την κοινωνική του απαξίωση:
–Τι σπιτικό είναι αυτό, χωρίς πιατικά και ποτηρικά;»

Νουβέλα, Ενύπνιο, 2022, 106 σελ.

Τα όπλα του ψαροκυνηγού και το χωρίο των οπαδών του Ηράκλειτου – Στυλιανός Σκαρλάτος
Τα “Όπλα του ψαροκυνηγού και το χωρίο των οπαδών του Ηράκλειτου” είναι μια μυθιστορία τοποθετημένη στον αληθινό κόσμο και με χαρακτήρες οι οποίοι σκιαγραφούνται ως μικρές αλλοιώσεις ή μπορούν να ιδωθούν ως σοβαρότερες επεκτάσεις προσώπων από τον αληθινό κόσμο. Όταν βγαίνει από το δωμάτιό του, ο Τζέλιος συναντά δυσκολίες στην κοινωνία της πόλης και κάνει κάποιον αγώνα να διατηρήσει υψηλή τη θέση της λογικής στις ανησυχίες του. Ισχυρίζεται πως 1+1=2 στο δεκαδικό σύστημα αρίθμησης, και σε μια τέτοια βάση προσπαθεί να πορευθεί. Ώσπου, προσπαθώντας να αξιώσει το δικαίωμα της ύπαρξής του έξω απ’ το δώμα του, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη φύση, απώλεσε δύο σημαντικά τεκμήρια: τα ψαροτούφεκά του μαζί με ένα χωρίο για τους μαθητές του Ηράκλειτου. Επιχειρείται λοιπόν μια διήγηση του παθήματος του Τζέλιου και της προσπάθειάς του να ανακτήσει τα χαμένα τεκμήρια. Ποιος πήρε τα τεκμήρια; Είναι ο Τζέλιος ικανός να τα ανακτήσει; Και πώς θα ήταν δυνατό κάτι τέτοιο, αφού εκείνος που τα διαχώρισε δεν διαθέτει τις ιδιότητες ενός κοινού κλέφτη;

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2018, 184 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Ενύπνιο

Please wait...