Τάκης Αναστόπουλος

Τάκης Αναστόπουλος (1948-2019)

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Τάκης Αναστόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1948 και το 1953 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο και στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.
Από το 1977 ως το 1981 εργάστηκε στην ομάδα διαπραγματεύσεων του υπουργείου Συντονισμού για την ελληνική ένταξη στην τότε ΕΟΚ, ενώ από τις αρχές του 1981 μέχρι το τέλος του 2011 ήταν ένας από τους πρώτους Ελληνες υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ειδικότητα στις θεσμικές σχέσεις. Διετέλεσε διευθυντής της Γενικής Γραμματείας της Επιτροπής αρμόδιος για τις σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών, τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και τα εθνικά κοινοβούλια, με γλώσσες εργασίας τα Γαλλικά και τα Αγγλικά.
Την περίοδο της δικτατορίας ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Στρασβούργου, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Σοσιαλιστικής Πορείας από το 1975 ως το 1977. Προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ το 1996. Υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του 2014 με το κόμμα της Ελιάς, αντιπρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της πολιτικής κίνησης Πολιτεία 2012 και της συντονιστικής επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλοδημοκρατία. Είχε πλούσια πολιτική αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά και δημοσίευσε αυτοτελώς και σε διάφορα περιοδικά, πεζά κείμενα και ποιήματα. Έφυγε από τη ζωή στις 30 Ιουνίου 2019 μετά από μάχη με τον καρκίνο που τον ταλαιπώρησε τους τελευταίους μήνες της ζωής του.
Μυθιστορήματα
Στη σκιά του Ταϋγέτου (2021), Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Διηγήματα
Ιστορία δίχως τέλος (2000), Γαβριηλίδης

Ποίηση
Άνω τελεία (1998), Γαβριηλίδης
Άνεμος θωπευτικός (2012), Γαβριηλίδης

Δοκίμια-Μελέτες
Η καρδιά της Ευρώπης (2021), Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Στη σκιά του Ταϋγέτου – Τάκης Αναστόπουλος

Στη σκιά του Ταϋγέτου


Το φθινόπωρο του 1940, λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ο εικοσιοκτάχρονος τότε Βρετανός συγγραφέας Λόρενς Ντάρελ, μαζί με τη σύζυγό του Νάνσυ και τη νεογέννητη κόρη τους Πηνελόπη, φτάνει στην Καλαμάτα ως απεσταλμένος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσημη αποστολή του ήταν να λειτουργήσει το Ινστιτούτο Αγγλικών Σπουδών ως αντίπαλο δέος του γερμανικού Λεκτοράτ, που είχε μάλλον κερδίσει το στοίχημα της δημοφιλίας στην περιοχή.
Η ιδέα αυτή, ενός νεαρού ζευγαριού που βρέθηκε ξένο σ’ έναν ξένο τόπο και σε τόσο ιδιαίτερες συνθήκες, ανακίνησε στον Τάκη Αναστόπουλο προσωπικά βιώματα και οικογενειακές αναμνήσεις. Του θύμισε την ιστορία των γονιών του, που εκείνη περίπου την εποχή βρέθηκαν επίσης ξένοι στην Καλαμάτα – τη γενέτειρά του.

Στο ανάγνωσμα αυτό το οποίο παρέμεινε σε μικρή φόρμα αν και αρχικός στόχος του δημιουργού του ήταν να εκτεθεί κάποτε ως μυθιστόρημα ζωντανεύει η Καλαμάτα μιας άλλης εποχής∙ ενώ το ατελές πορτρέτο του μεγάλου Βρετανού συγγραφέα από εκείνη τη σύντομη και εν πολλοίς άγνωστη περίοδο συμπληρώνεται με φαντασία, ευαισθησία, χιούμορ και γνώση.
Ο Τάκης Αναστόπουλος συνθέτει εδώ μια ιστορία που κινείται αριστοτεχνικά μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας – γι’ αυτό άλλωστε παραμένει τόσο «αληθινή» όσο και απολαυστική.

Πρόλογος: Πέτρος Θέμελης

Μυθιστόρημα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2021, 148 σελ.

Η καρδιά της Ευρώπης – Τάκης Αναστόπουλος

Η καρδιά της ΕυρώπηςΟ ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί μια εισαγωγή στην ιστορία του κεντρικού θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λειτούργησε, όπως παρατηρεί ο Νικηφόρος Διαμαντούρος στον πρόλογό του, ως κύριος μοχλός για την προώθηση του οράματος των ιδρυτών της Ενωμένης Ευρώπης.
Πρόκειται για την ιστορία ενός μοναδικού στην ιστορία θεσμού, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υιοθέτησε ως ουσιώδη τρόπο λειτουργίας του τη συναίνεση, τον συμβιβασμό και την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του, τα οποία δεν ήταν άλλα από τα ευρωπαϊκά κράτη που μόλις είχαν βγει από τον πιο αιματηρό πόλεμο της Ιστορίας, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Γραμμένο από έναν άνθρωπο που γνώρισε και υπηρέτησε τους ευρωπαϊκούς θεσμικούς οργανισμούς εκ των έσω, το βιβλίο δεν αποτελεί μια γραμμική αφήγηση της ιστορίας τους αλλά έναν στοχασμό γύρω από τη φύση τους, την ιστορικότητά τους, την ιδεολογία τους και την πρωτοτυπία τους – κυρίως μάλιστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έως και σήμερα έχει τον κύριο λόγο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Ο αναγνώστης θα γνωρίσει την ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στις εργασίες της θεσμικής οικοδόμησης της Ευρώπης, με τις δυσκολίες και τις παλινδρομήσεις που εμφανίζονταν κατά καιρούς και που εξακολουθούν, άλλωστε, να υπάρχουν.

Ευθύνη Σειράς: Νίκος Ε. Καραπιδάκης, Κώστας Κωστής
Πρόλογος: Νικηφόρος Διαμαντούρος

Ευρωπαϊκή Ένωση, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2021, 244 σελ.

Άνεμος θωπευτικός – Τάκης Αναστόπουλος

Άνεμος θωπευτικόςΑφηγηματική ποίηση


Περνά ένας σκύλος,
κόβει τη φωτογραφία στα δύο,
αυτός και τα καπνογόνα στην πλατεία.
Δεν θυμάμαι πότε ήταν ακριβώς, σε ποιά διαδήλωση.
Ίσως πάλι να μην ήταν διαδήλωση, ούτε καπνογόνα,
παρά πούσι πρωϊνό
και ο σκύλος να μην ήταν σκύλος,
παρά ένα ποδήλατο κίτρινο.

Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2012, 44 σελ.

Ιστορία δίχως τέλος – Τάκης Αναστόπουλος

Ιστορία δίχως τέλος


Σύγχρονα ηθογραφικά διηγήματα…

Διηγήματα, Γαβριηλίδης, 2000, 166 σελ.

Άνω τελεία – Τάκης Αναστόπουλος

Άνω τελεία

Ποίηση, Γαβριηλίδης, 1998, 29 σελ.

Πηγές: Biblionet, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Γαβριηλίδης