Τάκης Γεωργίου

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Τάκης Γεωργίου σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Αγγλία. Είναι Διδάκτορας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασκεί το λειτούργημα του Ειδικού Μαιευτήρα Γυναικολόγου στη Λευκωσία της Κύπρου. Το 1984 εκδίδεται ο “Δρόμος Αντοχής”, ιστορικό μυθιστόρημα, εκδ. Π. Χαρίτου, Λευκωσία. Το 1995, εκδίδεται “Ο Τοίχος των Μελανοδοχείων”, μυθιστόρημα, εκδ. Εστία, Αθήνα (Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας Υπουργείου Πολιτισμού Κύπρου). Το 2002 εκδίδεται το βιβλίο πολιτικού προβληματισμού, με τίτλο: “Σε αναζήτηση μιας ασφαλούς λύσης”, από τις εκδ. Π. Χαρίτου, Λευκωσία. Το 2009 εκδόθηκε η μελέτη – δοκίμιο για το σχέδιο Ανάν: “Σχέδιο Β`, έδαφος αντί κυριαρχίας”. Από τις εκδόσεις Κ.Μ.Ζαχαράκη, κυκλοφορεί σε τρίτη έκδοση, το μυθιστόρημα: “Στο φτερό του δελφινιού”.
Μυθιστορήματα
Δρόμος Αντοχής (1984)
Ο τοίχος των μελανοδοχείων (1995), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Στο φτερό του δελφινιού (2017), Ζαχαράκης Κ. Μ.
Dodoma Hotel (2019), Ζαχαράκης Κ. Μ.
Τα μυστικά του μελανόμορφου αμφορέα (2021), Ζαχαράκης Κ. Μ.

Δοκίμια-Μελέτες
Σε αναζήτηση μιας ασφαλούς λύσης (2002)
Σχέδιο Β`, έδαφος αντί κυριαρχίας (2009)
Το άλλο κρυφό σχολειό (2017), Ζαχαράκης Κ. Μ.

Βραβεία
Ο τοίχος των μελανοδοχείων – Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας Υπουργείου Πολιτισμού Κύπρου (1996)

Τα μυστικά του μελανόμορφου αμφορέα – Τάκης Γεωργίου

Τα μυστικά τουΙστορικό μυθιστόρημα


Η Ιστορία του πρώτου μέρους του βιβλίου εκτυλίσσετε στην διάρκεια του εικοστού αιώνα. Αφορά ένα πάπυρο κλεισμένο σε ένα μελανόμορφο αμφορέα που βρέθηκε τυχαία μέσα σε ένα αρχαίο τάφο στο οικογενειακό κτήμα μιας οικογένειας. Τα παιδιά της οικογένειας σπουδάσουν αρχαιολογία και καλές τέχνες, για να μελετήσουν τον πάπυρο και να τον αξιοποιήσουν οι ίδιοι. Όμως η κατοχή αρχαίων αντικειμένων είναι παράνομή, με συνέπεια την περιπετειώδη καταδίωξη των κατόχων του Παπύρου.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, είναι η μετάφραση του Παπύρου από τα Αρχαία Ελληνικά στα νέα Ελληνικά. Ο μεγάλος έρωτας της Ηρώς και του Λέανδρου. Υπερπόντιες εκστρατείες, ναυμαχίες με πειρατές, η μάχη της τροφοδοσίας των πολιορκημένων Σόλων. Η πολιορκία της Παλαίπαφου από τους Πέρσες. Η έξοδος των πολιτών από την πόλη. Ο Νόστος, η επιστροφή στην απελευθερωμένη πόλη.

Μυθιστόρημα, Ζαχαράκης Κ. Μ., 2021, 196 σελ.

Dodoma Hotel – Τάκης Γεωργίου
Η ιστορία του “Dodoma Hotel” στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν πριν από έναν αιώνα στην Αίγυπτο, στο Σουδάν, στην Τανγκανίκα και στην Ελλάδα.

Eίναι ένα οδοιπορικό πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, παρά τον Νείλο ποταμό, και έχει να κάνει με το κυνήγι θησαυρών στο Μερόε του Σουδάν, με το εργοτάξιο στην σιδηροδρομική γραμμή κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στην Τανγκανίκα, αλλά και με την περίπτωση του Κερκυραίου βασιλιά στον οικισμό των ιθαγενών στα βάθη της ζούγκλας της Τανγκανίκας, με κυνηγούς, και τυχοδιώκτες…

Τα γεγονότα που συνέβησαν στο “Dodoma Hotel”, αναφέρονται σε ομογενείς. Αν βρεθείς τουρίστας στην Dodoma, μην αμελήσεις να περάσεις από το μπαρ του “Dodoma Hotel”, και να παραγγείλεις ένα ουίσκι ον δε ροκς. Την πρώτη γουλιά, να την αφιερώσεις στην θύμηση του Zenon. A. Georgiou, του πρώτου ιδιοκτήτη του “Dodoma Hotel”.

Μυθιστόρημα, Ζαχαράκης Κ. Μ., 2019, 236 σελ.

Το άλλο κρυφό σχολειό – Τάκης Γεωργίου

Θεσμός του σχολειού των κρυφών μηνυμάτων


Στο ιστορικό δοκίμιο “Το άλλο κρυφό σχολειό”, παρουσιάζεται μια διαφορετική θεώρηση του πολυσυζητημένου θέματος του λεγόμενου Κρυφού Σχολειού. Περιγράφεται ο Θεσμός του Σχολειού των Κρυφών Μηνυμάτων που κράτησε για 1.600 χρόνια (Βυζάντιο Τουρκοκρατία) ζωντανή την μνήμη του ιστορικού μεγαλείου του Γένους και την προσδοκία της ελευθερίας. Παρατίθενται οι μέθοδοι και τα μέσα που χρησιμοποίησε το Άλλο Κρυφό Σχολειό στον αγώνα για την απελευθέρωση. Αποκαλύπτονται για πρώτη φορά εντελώς άγνωστα γεγονότα που αφορούν τον αγώνα για την επιβίωση του Ελληνισμού.

Ιστορικό δοκίμιο, Ζαχαράκης Κ. Μ., 2017, 192 σελ.

Στο φτερό του δελφινιού – Τάκης Γεωργίου
Η πτήση για Τόκιο μετατρέπεται σε τραγωδία. Μοναδικοί διασωθέντες ένας επιτυχημένος γιατρός και ένα νεαρό κορίτσι, που καταφέρνουν να βγουν από το αεροπλάνο πριν βυθιστεί στα παγωμένα νερά του Ειρηνικού. Τα κύματά τους βγάζουν σε ένα ερημικό νησί. Ένα νησί γεμάτο τρομερά μυστικά. Ο έρωτας φωλιάζει στις καρδιές του ζευγαριού, οι οποίοι ζουν ρουφώντας κάθε στιγμή τους πλάι στο “Φτερό του Δελφινιού”. Δέκα χρόνια μετά, η επιστροφή τους στον πολιτισμό οργανώνεται κινηματογραφικά. Οι δρόμοι τους πλέον χωρίζουν και μπλέκουν σε μύριες περιπέτειες. Ωστόσο, δεν έλειψε ποτέ από μέσα τους η επιθυμία να επιστρέψουν στη δική του “Ουτοπία”.

Μυθιστόρημα, Ζαχαράκης Κ. Μ., 2017, 367 σελ.

Ο τοίχος των μελανοδοχείων – Τάκης Γεωργίου
Mυθιστόρημα με ιστορικά και αυτοβιογραφικά στοιχεία το οποίο κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Τα επεισόδια που περιγράφονται στο βιβλίο στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Σε άλλα ο συγγραφέας είχε άμεση εμπλοκή και για άλλα είχε πληροφορίες από πρώτο χέρι.

Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας Υπουργείου Πολιτισμού Κύπρου (1996)

Μυθιστόρημα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1995, 376 σελ.

Πηγές: Biblionet, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Ζαχαράκης Κ. Μ.