Τάκης Γεράρδης

Ελληνες λογοτέχνες


Τα κομπολόγια
Η τυχαία συνάντηση του ταξιτζή Χρήστου Βερούτη με τον παλαιοπώλη πολυτελείας Σπύρο Σαμαρόπουλο γίνεται η αρχή μιας περιπέτειας που οδηγεί στα ίχνη της Εύας Πάλμερ, του Άγγελου Σικελιανού και του μουσικοσυνθέτη Κωνσταντίνου Ψάχου. Ο παλαιοπώλης θα αγοράσει στο Άγιο Όρος μια σπάνια περγαμηνή του Αγίου Δαμασκηνού για την παρασημαντική. Η περγαμηνή αλλά και μια συλλογή σπάνιων κομπολογιών που βρέθηκε στο σπίτι ενός τοκογλύφου στο Κολωνάκι είναι τα κίνητρα για τη δράση των ηρώων. Η αλληλουχία των γεγονότων θα τους οδηγήσει στο περίφημο εύειο παναρμόνιο και στη γοητευτική όσο και μυστηριώδη ιστορία του.

Μιά οικογενειακή υπόθεση
Απ’ όλα τα πρόσωπα εκείνης της περιόδου συγκράτησα μόνο δυο τρία, όπως αυτόν τον συμφοιτητή, που ευτραφής κι εύγλωττος, έμοιαζε δημαγωγός σκέτος καθώς μιλούσε στις συνελεύσεις. Ή κάποιον άλλον από τους συμφοιτητές εκείνης της εποχής, που μέσα στο ατσαλάκωτο κουστούμι του, με τα κοντοκομμένα του μαλλιά, ήταν σαν τη μύγα μες το γάλα, καθώς προσπαθούσε στην ανοιχτή συνέλευση να επιβάλλει τους ήπιους χειρισμούς κι ενώ η πλέμπα κάτω ωρυόταν, αποκαλώντας τον χουντικό, αυτός ήρεμος και μόνος, επέμενε να μην κάνουνε κατάληψη και να μην προβούν σε πολιτικά αιτήματα.
Γι αυτό και μου ήταν δύσκολο ν’ αφηγηθώ στα παιδιά μου τα περιστατικά εκείνου του τριημέρου, που, αν μη τι άλλο, υπήρξε στη ζωή μου σταθμός αξεπέραστος. Οι βέρες, δίπλα στα ονόματά μας, έγραφαν και την ημερομηνία γνωριμίας, 17/11/1973. Όμως δεν ήταν μόνο η αδυναμία μου να θυμάμαι λεπτομέρειες από το παρελθόν, αυτό που με εμπόδιζε να αφηγηθώ έστω και μια φορά το τι είδα και τι έζησα εκεί μέσα, από το βράδυ της Τετάρτης – όταν η Γενική Συνέλευση στη Βιομηχανική είχε τελειώσει κι έπεσε το σύνθημα, όποιοι θέλουμε να πάμε για συμπαράσταση στο Πολυτεχνείο, γιατί οι συνάδελφοι έχουν ξεσηκωθεί – μέχρι την ώρα που την Παρασκευή ήρθαν τα τανκς κι ακόμη, το τι επακολούθησε στις λίγες ώρες μέχρι που ξημέρωσε……

Το Μασκέ
Το τηλέφωνο είχε φτάσει στο τρίτο κουδούνισμα και πηδώντας απ’ το κρεβάτι μπλέχτηκα και σκουντούφλησα
στην καρέκλα, που αποβραδίς πάνω της ακουμπούσα τα ρούχα μου. Χτύπησα άσχημα στην επιγονατίδα και βλαστήμησα. Κουτσαίνοντας έφτασα μέχρι το χολ. Η γυναίκα μου ξύπνησε κι ανασηκώθηκε στο κρεβάτι ανήσυχη. Έμεινα με το χέρι μετέωρο πάνω απ’ τη συσκευή, που επίμονα είχε φτάσει στο πέμπτο κουδούνισμα.
Με κυρίεψε ο φόβος. Τη μάνα μου την είχαν βγάλει απ’ το Ωνάσειο πριν είκοσι μέρες. Η καρδιά της ήταν σμπαράλια. Από θαύμα είχε γλυτώσει από το έμφραγμα κι από θαύμα είχε βγει σώα από την επέμβαση. Ο φόβος για το πρώτο διάστημα ήταν το κυρίαρχο στη σκέψη όλης της οικογένειας. Άφησα το τηλέφωνο να χτυπήσει ακόμη μία φορά. Ήθελα μια ανάσα ακόμη. Να προλάβω να σκεφτώ τι θα κάνω, πως θα φερθώ, να το χωνέψω κάπως. Έπρεπενα φανώ ψύχραιμος.
«Ναι;»
«Λεωνίδα, πέθανε ο Μάκης από καρδιά» ακούστηκε η φωνή του Ντίνου…

Το μέντιουμ
Απ’ όλη αυτή τη δεύτερη ζωή που άρχιζε μετά το μεροκάματο: αφισοκόλληση, ομιλίες, τρέξιμο, συνελεύσεις και μ’ έκαναν να γυρίζω σπίτι αργά το βράδυ, κουρασμένος και χωρίς διάθεση για τακτοποίηση κι έρευνα όλων αυτών που μ’ έτρωγαν και μ’ έμπλεκαν, με λύτρωσε η Λίνα. Ένα βράδυ κατά τις 11 πάω ν’ ανοίξω τη πόρτα κι ήταν κλειδωμένη. Χτυπάω, φωνάζω, ανοίγει το παράθυρο. “Φύγε” μου λέει. “Θα γεννήσω μόνη μου”. Είχε φτάσει στον όγδοο μήνα της, το πρώτο μας παιδί κόντευε να γλιστρήσει απ’ τα πόδια της κι εγώ στη κοσμάρα μου, να το παίζω Σωτήρας κι Ιησούς Χριστός.

Το καμίνι
Το καλοκαίρι του 2008 η Ελληνοκαναδέζα Ολυμπία Περνέλη επισκέπτεται τη Σύρο. Θέλει να ερευνήσει τα μοναστηριακά αρχεία των καθολικών για να ολοκληρώσει την πανεπιστημιακή της εργασία σχετικά με την ενέργεια των αγαλμάτων και την αλχημεία. Άθελά της μπλέκει με μια διεθνή σπείρα αρχαιοκαπήλων και γίνεται μάρτυρας τριπλού φονικού. Η Ολυμπία τρομοκρατημένη φεύγει για τη Σικελία, όπου θα συνεχίσει τις έρευνές της. Στον Ακράγαντα θα συναντήσει τον συνεργάτη της Λούτσιο Ντολφίνι και ο έρωτας που υπέβοσκε ανάμεσά τους θα φουντώσει.
Μια σειρά από δολοφονίες στο Παλέρμο, στη Νεβάδα και στην Αθήνα θα αποκαλύψουν τη δράση διεθνών κυκλωμάτων που ανταγωνίζονται για την απόκτηση πολύτιμων αλχημιστικών χειρογράφων.
Πίσω από τη δαιδαλώδη πλοκή του, Το καμίνι είναι ένα μυθιστόρημα εξερεύνησης της απόκρυφης γνώσης. Η ερμητική φιλοσοφία και η αλχημεία, η θρησκεία και η επιστήμη, ο ελληνικός και ο ιουδαϊκός πολιτισμός, το Βατικανό και ο τεκτονισμός, η μουσική, η ζωγραφική και ο χορός, ο Τίμαιος του Πλάτωνα με την αναφορά του στην Ατλαντίδα, ο Μιχαήλ Ψελλός, ο Εμπεδοκλής, ο Πυθαγόρας και ο Αριστοτέλης, καθώς και κάποιες φιγούρες που παραπέμπουν στον Κόμητα του Σεν Ζερμέν είναι μερικοί από τους σταθμούς αυτής της συναρπαστικής αναζήτησης.

Μυθιστορήματα
Τα κομπολόγια (2015)
Το καμίνι (2016)

Διηγήματα
Μιά οικογενειακή υπόθεση (2013)
Το Μασκέ (2013)
Το μέντιουμ (2013)

Μελέτες – Δοκίμια
Ο καφές (1998)
Αλφαβητάρι του καφέ (1999)

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Τροχαλία, Alta Grafico, Εκδόσεις Κέδρος, Ημερήσιος Τύπος

94 views.