Τάνια Χαροκόπου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Τάνια Χαροκόπου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Ακολούθησε εμπορικές σπουδές, ενώ ταυτόχρονα ασχολήθηκε με το εμπόριο και δραστηριοποιήθηκε σε δικές της επιχειρήσεις. Είναι ακόμα απόφοιτος Σχολής Δημοσιογραφίας. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες, ενώ έχει ασχοληθεί με παραγωγές μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών και την οργάνωση και παρουσίαση συναυλιών. Από το 1998, γράφει στίχους τραγουδιών, πολλοί εκ των οποίων έχουν μελοποιηθεί από μεγάλους συνθέτες. Είναι μέλος της ΑΕΠΙ. Εχει γράψει τα μυθιστορήματα “Χαμένη πορεία”, “Αθέατη όψη”, “Στον ίσκιο των ανθρώπων” και “Για μέρα ακόμα”. Επίσης γράφει θεατρικά έργα, που έχουν ανεβεί με μεγάλη επιτυχία σε Ελληνικές θεατρικές σκηνές. Μιλάει Αγγλικά. Ζει με την οικογένειά της στην Βάρκιζα.

Χαμένη πορεία – Τάνια Χαροκόπου
Αισθανόταν συνεχώς μια σκιά πάνω από την ευτυχία της. Κι αυτή η σκιά δεν την άφηνε να πιστέψει πως μια τόσο μεγάλη αγάπη μπορεί πράγματι να είναι αληθινή…
Κάτι τη βασάνιζε. Κάτι την τρόμαζε. Κάτι την κρατούσε ξάγρυπνη. Κάτι της προκαλούσε δάκρυα την ώρα που γελούσε.
Κάτι την έσπρωχνε να ακολουθήσει μια χαμένη πορεία προς τον έρωτα.
Ένα αόρατο μαγικό χέρι τη σταματούσε, πάντα βίαια, ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της ευτυχίας της. Κι αυτή, προσπαθώντας να αποφύγει τα αιχμηρά βέλη της μοίρας της, αναγκάστηκε να αναπνέει συνεχώς τη μυρωδιά από μια λατρεμένη ανάμνηση, για να πάρει δύναμη και να φέρει τελικά στο φως της χαμένης πορείας της μια καινούρια έκσταση.
Η Χαμένη Πορεία είναι ένα μυθιστόρημα που στηρίζεται στην αγωνία της ζωής. Μια ιστορία που εκφράζει τις ανησυχίες, τις αμφιβολίες, τις απογοητεύσεις, τη διάψευση των ελπίδων, τα διλήμματα αλλά και το μεγάλο έρωτα, τη γοητεία της πραγματικής αγάπης, την απόλυτη ευτυχία…

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1999, 332 σελ.

Αθέατη όψη – Τάνια Χαροκόπου
Δεν υπήρχε περίπτωση να τον βγάλω από το μυαλό μου. Δεν υπήρχε στιγμή που να σταματούσα να τον αναζητάω. Δεν υπήρχε κύτταρο του οργανισμού μου που έπαψε ποτέ να τον αποζητά. Μου είχε γίνει έμμονη ιδέα. Πάθος.
Η Μαριέτα Βρυώνη έχει κάνει σκοπό της ζωής της να βρει τον άντρα που η μορφή του είχε αποτυπωθεί στην καρδιά της και η σκέψη του τη συντρόφευε για περισσότερο από δώδεκα χρόνια. Να βρει τον όμορφο δικηγόρο Θεωνά Ζαφειρίου, να της αθωώσει την καρδιά και ν’ αποφυλακίσει τον έρωτα που την έχει καταδικάσει σε ισόβια αναζήτηση.
Όμως τα απρόβλεπτα εμπόδια, οι επιπόλαιοι έρωτες, ένας αναμενόμενος γάμος κι ένας αναπάντεχος φόνος εμποδίζουν τη δικαίωση της επιμονής της.
‘Αραγε θα πρέπει να ξεχάσει την τολμηρή αίσθηση που προκαλεί ο έρωτας; ‘Αραγε θα διαγράψει από την καρδιά της την πίστη στη δύναμη της θέλησης; ‘Αραγε θα βρει ποτέ τον έρωτα που είχε πλάσει στο εφηβικό μυαλό της; ‘Αραγε θα καταλάβει κάποτε την αθέατη όψη της ζωής της;

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2001, 330 σελ.

Στον ίσκιο των ανθρώπων – Τάνια Χαροκόπου
Η Αυγουστίνη διάβαζε και ξαναδιάβαζε αυτές τις λίγες γραμμές από το γράμμα του βαρυποινίτη Τίμου Ρακιτζή. Τα συναισθήματά του ήταν αντιφατικά: στην αρχή ήταν επιθετικός και της απέκλειε κάθε δυνατότητα προσέγγισης. Έπειτα, δειλά δειλά, άρχισε να αποκαλύπτει κάποια ευαισθησία και ένα ίχνος ανθρώπινης αδυναμίας, ομολογώντας πως ήθελε να προσδοκά. Πολλές αντιθέσεις, σε λίγες γραμμές.
Τη συγκίνησε… Κέντρισε το ενδιαφέρον της. Άξιζε τον κόπο να παραδώσει μαθήματα υπομονής και αγάπης “δια αλληλογραφίας”. Με τον πομπό της καρδιάς της έστελνε στον φυλακισμένο σήματα που οι κεραίες της ψυχής του τα είχαν συλλάβει. Γι’ αυτό λοιπόν άξιζε να αγνοήσει την ηχώ των δικών της απεγνωσμένων κραυγών και να πλησιάσει το συνάνθρωπό της.
Ήξερε, βέβαια, πως ακροβατούσε πάνω σε εύθραυστες ισορροπίες… Αυτό όμως που δεν ήξερε, ούτε και μπορούσε να φανταστεί, ήταν οι συγκλονιστικές συνέπειες που θα είχαν αυτά τα απλά γράμματα αλληλεγγύης και η αλλαγή ρότας στη ζωή της. Δεν ήεξρε πως αυτά τα γράμματα που προέρχονταν από δύο διαφορετικούς κόσμους θα ανέτρεπαν τα πάντα γύρω της…
Ένας Θεός ήξερε μόνο…

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2003, 405 σελ.

Για μια μέρα ακόμα – Τάνια Χαροκόπου
Η Ναταλία έμελλε από πολύ μικρή να γνωρίσει τα παράδοξα του έρωτα.
Χάθηκε στο άδικο. Άγγιξε τον απρόσμενο φόβο. Συγκλονίστηκε από το μοναδικό πάθος μιας αρρωστημένης -κι όμως τόσο μοναδικής- αγάπης. Τόλμησε να πιστέψει στο ωραιότερο όνειρο. Έκλεισε πεισματικά τα μάτια στα γεγονότα της ζωής. Βρήκε αιτίες, όρισε κανόνες, αναμετρήθηκε με τη δύναμη του ενστίκτου, έφτιαξε ένα δικό της σήμερα και κατάφερε να πλησιάσει την ευτυχία.
Όμως η ίδια η ζωή της είχε για εκείνη άλλες προθέσεις…
Της ανατρέπει κάθε προσπάθεια, την ωθεί σε μια χωρίς τέλος αναζήτηση, την παγιδεύει στην ομίχλη της ειμαρμένης.
Θα κατορθώσει άραγε η Ναταλία να ανατρέψει την πορεία της ζωής της; Θα αντέξει τον αδυσώπητο πόλεμο; Θα αφήσει το αύριο να της ξεφύγει; Θα κάνει συμβιβασμούς στα αισθήματά της; Ή θα αποφασίσει πως ο μεγαλύτερος έρωτας είναι ο έρωτας για τη ζωή;

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2008, 365 σελ.

Έρωτας μεσ’ τη σιωπή – Τάνια Χαροκόπου
“Πάγωσα…
Τα πόδια μου κόπηκαν. Ένιωσα τα μάτια μου να υγραίνονται…
Μια ασάφεια στο μυαλό μου, ένα δέσιμο στα λόγια μου…
Ριζωμένο το σώμα μου, μια μνήμη παλιά που επέστρεφε…
Δεν βρήκα το κουράγιο να κινηθώ.
Η καρδιά μου κτυπούσε ξέφρενα στο στήθος μου…”
Η Ελβίρα Αναγνώστου, στην εφηβεία της και μέσα από τον απόκοσμο ρυθμό ενός άνισου πόλεμου, βιώνει τις άπειρες, αντίξοες επιδρομές της ζωής.
Πρωταγωνιστεί στην τελευταία πράξη του έρωτα, νιώθει τον πόνο για τον θάνατο που την πλησίαζε, την αγανάκτηση για την άδικη αναμέτρηση, την αναγκαστική υποταγή σε έναν ανούσιο γάμο, αλλά ωστόσο, με τον νεανικό ενθουσιασμό του ενστίκτου της, τολμά να πιστέψει στα ωραιότερα όνειρα. Και όσο τα χρόνια προσχωρούν γυμνά μέσα στην μνήμη της, εκείνη ψάχνει ακόμα κομμάτια από τον μοναδικό της έρωτα. Από μια αγάπη που έμεινε μετέωρη στον χρόνο… Μοναδική της διέξοδος το πιάνο της. Ατέλειωτες μελωδικές ώρες, την βοηθούν να συναρμολογήσει το ναυάγιο της ύπαρξής της. Μελωδικές ώρες, που έγιναν πάθος, δυνατά συναισθήματα, αντισώματα άμυνας και μια δύνη που αρμολόγησε το χθες, το σήμερα και το αύριο. Μελωδίες που σχίζοντας τις σιωπές, αναμόχλευαν τα αισθήματά της, τάραζαν το όνειρό της… την μάγευαν, την συνάρπαζαν… Μελωδίες που έσταζαν προσμονή μες την καρδιά της. Θα καταφέρει κάποτε να ζήσει τον έρωτα όπως τον είχε ξεκινήσει; Θα συναντήσει ξανά, εκείνο το βλέμμα, εκείνα τα χείλη, που τα είχε βαθιά κλειδωμένα στη ψυχή της; Θα ακούσει τους ψιθύρους του έρωτα μεσ΄ τη σιωπή; Θα μπορέσει να αποδείξει στον εαυτό της πως ο έρωτας δεν είναι μια θλιμμένη χαρά;
“Έρωτας μεσ’ τη σιωπή”. Η συγκλονιστική ιστορία, μιας αγάπης που μένει για πάντα. Μιας ζωής γεμάτη συναισθήματα, πάθη, ρομαντισμό, αγωνία, και φιλοδοξίες. Μια ιστορία που συμβαδίζει με πραγματικά γεγονότα και με την αλληλουχία αληθινών στιγμών.
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα χωρίς αντιστάσεις στον απόλυτο έρωτα…

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2016, 386 σελ.

Ένα μπουκέτο ζόρια – Τάνια Χαροκόπου

Βασισμένο στη ζωή της Σάσας Πατεράκη


Οι εκδόσεις “Υδροπλάνο” κυκλοφορούν την αυτοβιογραφία της δημοτικής συμβούλου και προέδρου του συλλόγου για τον καρκίνο του μαστού “Μαζί για την ζωή” με τίτλο “Ένα μπουκέτο ζόρια” που φέρει την υπογραφή της γνωστής συγγραφέως Τάνιας Χαροκόπου.

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2019, 186 σελ.

Μυθιστορήματα
Χαμένη πορεία (1999), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Αθέατη όψη (2001), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Στον ίσκιο των ανθρώπων (2003), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Για μια μέρα ακόμα (2008), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έρωτας μεσ’ τη σιωπή (2016), Εκδόσεις Πηγή
Ένα μπουκέτο ζόρια (2019), Υδροπλάνο

Πηγές: Biblionet, Εκδοτικός Οίκος Α.Α.Λιβάνη, Εκδόσεις Πηγή, Υδροπλάνο