Τέιλορ Κάλντγουελ

Ξένοι λογοτέχνες
Η Taylor Caldwell (1900-1985) ήταν Βρετανοαμερικανίδα μυθιστοριογράφος, η οποία ασχολήθηκε και με την λογοτεχνία, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία στον επαγγελματικό της χώρο.

Το πλήρες όνομά της ήταν Τζάνετ Μίριαμ Χόλαντ Τέιλορ Κάλντγουελ (Janet Miriam Taylor Caldwell) και γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1900, στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Από πολύ μικρή ηλικία φάνηκε το πάθος της για τη λογοτεχνία και γενικότερα, τη συγγραφή κειμένων. Μάλιστα, σε ηλικία μόλις έξι ετών, η ίδια κέρδισε και μετάλλιο για ένα δοκίμιο της για τον Charles Dickens.

Το 1907, η οικογένεια Κάλντγουελ αποφασίζει να μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και να ξεκινήσει να οργανώνει εκεί σιγά σιγά τη ζωή της. Ωστόσο, ο αναπάντεχος θάνατος του πατέρα της Τέιλορ συγκλόνισε την οικογένεια και τη δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο.

Η Κάλντγουελ, βέβαια, είχε ήδη ξεκινήσει να γράφει τις δικές της ιστορίες και στην ηλικία των δώδεκα ετών ολοκλήρωσε, μάλιστα, το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ο ρομαντισμός της Ατλαντίδας».

Πέρα από την ενασχόληση της αυτή, η ίδια υπηρέτησε το 1918-1919 στο Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ, το 1923-1924, ως δημοσιογράφος κάλυπτε συνεδριάσεις των δικαστηρίων της Νέας Υόρκης.

Το 1924, εργάστηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α., ως μέλος του Συμβουλίου Ειδικών Ερευνών, ενώ, μόλις το 1934, εργάστηκε με ζήλο πάνω στο μυθιστόρημα «Δυναστεία του Θανάτου». Το μυθιστόρημα αυτό, που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τον τότε σύζυγο της, δημοσιεύθηκε το 1938 και έγινε best seller στους New York Times Fiction.

Η ίδια έλαβε πολλά βραβεία για το έργο της και την καριέρα της ως συγγραφέας, εκ των οποίων: το χρυσό μετάλλιο National League of American Pen Women, το Evening News Buffalo Award και το Grand Prix Chatvain.

Η Τέιλορ στα έργα της ασχολήθηκε με ποικίλα θέματα, είτε αφορούσαν την οικογένεια, είτε τη θρησκεία, είτε την κοινωνία, είτε ακόμα και τη μετενσάρκωση. Το τελευταίο έργο της το οποίο έγινε best seller ήταν το “Captains and the Kings” το 1972, το οποίο αργότερα έγινε και μια μίνι τηλεοπτική σειρά. Επίσης χρησιμοποιούσε στα βιβλία της και το ψευδώνυμο Max Reiner.

Η Τέιλορ Κάλντγουελ απεβίωσε στις 30 Αυγούστου του 1985 από καρδιακή ανεπάρκεια στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ. Ήδη από το 1979, η κατάσταση της υγείας της είχε χειροτερέψει, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε, με το οποίο η ίδια κατέστη ανίκανη να μιλήσει. Στη διάρκεια της ζωής της, η Τέιλορ είχε παντρευτεί δυο φορές, ενώ είχε αποκτήσει και δύο παιδιά.
 
Πηγή: Άννα Τσεκάνι, www.offlinepost.gr

Novels
The Earth is the Lord’s (1940)
Time No Longer (1941)
The Strong City (1942)
The Arm and the Darkness (1943)
The Turnbulls (1943)
The Wide House (1945)
This Side of Innocence (1946)
There Was A Time (1947)
Melissa (1948)
Let Love Come Last (1949)
The Balance Wheel (1951)
The Beautiful Is Vanished (1951)
The Devil’s Advocate (1952)
Maggie – Her Marriage (1953)
Your Sins and Mine (1955)
A Tender Victory (1956)
Never Victorious, Never Defeated (1957)
The Sound of Thunder (1957)
Dear and Glorious Physician (1958)
The Listener (1960)
Man Who Listens (1961)
A Prologue to Love (1961)
Grandmother and the Priests (1963)
The Late Clara Beame (1963)
To See the Glory (1963)
A Pillar of Iron (1965)
Wicked Angel (1965)
No One Hears But Him (1966)
Dialogues with the Devil (1967)
Testimony of Two Men (1968)
Great Lion of God (1970)
Growing Up Tough (1971)
Captains and the Kings (1972)
To Look and Pass (1974)
Glory and the Lightning (1974)
Romance of Atlantis (1975) (with Jess Stearn)
Ceremony of the Innocent (1976)
I, Judas (1977)
Bright Flows the River (1978)
Answer As A Man (1980)

Novellas & Short Stories
Unto All Men (2012)

Series
Barbours and Bouchards
Dynasty of Death (1938)
The Eagles Gather (1940)
The Final Hour (1944)

Ελληνικές εκδόσεις
Αρχηγοί και Βασιλιάδες (1978), Δ.Κ.Ζάρβανος
Όλες τις μέρες της ζωής μου (2004), Φυτράκης Α.Ε.

Όλες τις μέρες της ζωής μου – Taylor Caldwell

Όλες τις


Ήταν δυνατός. Στους ώμους του φόρτωσαν το παρόν και το μέλλον τους, τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις τους, τις αμφίβολες δεξιότητές τους και την αναμφίβολη μετριότητά τους.
Τον εκμεταλεύτηκαν, του στέρησαν τα παιδικά χρόνια του, το παιχνίδι και τη μόρφωση, τη χαρά, το όνειρο, την αγάπη.
Εκείνος από παιδί έγινε γρήγορα άντρας, από γιος και αδελφός, έγινε τιμητής και τιμωρός, άτεγκτος, απόλυτος, αμείλικτος.
Μέχρι που αποκαλύφθηκε, εμπρός κι εντός του, η αλήθεια για να καταυγάσει, στιλπνή και διαυγής, της ψυχής του τα ερέβη.

Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
Τίτλος πρωτοτύπου: The Sound of Thunder

Μυθιστόρημα, Φυτράκης Α.Ε., 2004, 405 σελ.

Αρχηγοί και Βασιλιάδες – Taylor Caldwell

Αρχηγοί


Είναι ένα μεγάλο, ορμητικό μυθιστόρημα για την συσσώρευση μιας κολοσσιαίας περιουσίας, την πολιτική δύναμη που την συνοδεύει και την επίδραση μιας κατάρας που δόθηκε σε μια ιρλανδοαμερικάνικη δυναστεία και τον άκαρδο άντρα που την ίδρυσε. Ο Τζόζεφ Φράνσις Ξαβιέ Αρμά ήταν δώδεκα χρονών όταν πρωτοείδε την Αμερική από ένα βρώμικο φινιστρίνι του καταστρώματος της ‘Ιρλανδέζας Βασίλισσας’. Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1850 και ήταν ένας απένταρος μετανάστης, ένας ορφανός που πετάχτηκε σε μια εχθρική ακτή για να φτιάξει ένα σπίτι για τον εαυτό του και τον νεώτερο αδελφό του και την αδελφή του που ήταν μωρό. Κάπου εβδομήντα χρόνια αργότερα, από το νεκροκρέβατό του, ο Τζόζεφ Αρμά κοίταζε για τελευταία φορά την θετή του πατρίδα από τα αστραφτερά παράθυρα του παλατιού του. Πολυεκατομμυριούχος, ένας από τους ισχυρότερους και επικίνδυνους ανθρώπους, ο Τζόζεφ Αρμά βρήκε πραγματικά ένα σπίτι. Το Αρχηγοί και βασιλιάδες είναι η ιστορία του τιμήματος που πλήρωσε γι’ αυτό μέσα στην καταστρεπτική, μονόπλευρη αποφασιστικότητα ενός άντρα που ανοίγει με τα νύχια τον δρόμο του προς την κορφή, στην γλυκόπικρη ευτυχία της αγάπης μιας όμορφης γυναίκας, την σχεδόν πολύ καθυστερημένη απόλαυση των εξαιρετικών του παιδιών και μια κατάρα που χρησιμοποιεί το χέρι της μοίρας για να χτυπήσει μπροστά στην ίδια την επιτυχία.

Captains and the Kings is a 1972 historical novel by Taylor Caldwell chronicling the rise to wealth and power of an Irish immigrant, Joseph Francis Xavier Armagh, who emigrates as a penniless teenager to the United States, along with his younger brother and baby sister, only for their parents to die shortly afterwards. Joseph Armagh befriends a Lebanese immigrant, and both are taken under the tutelage of an American plutocrat. The novel is an inter-generational saga that focuses on the themes of the American dream, discrimination, bigotry, and history that is being made by a cabal of the rich and powerful. The saga nears its end when Armagh succeeds in making his eldest son, Rory (modeled after John Fitzgerald Kennedy), a senator. When Rory is going to become the first Catholic President of the United States, he is assassinated by the cabal of the rich and powerful.
The novel was adapted as a 1976 television miniseries of the same name, starring Richard Jordan as Joseph Armagh.
Source: en.wikipedia.org/wiki

Μετάφραση: Ελένη Ταμπάκη
Τίτλος πρωτοτύπου: Captains and the Kings

Μυθιστόρημα, Δ.Κ.Ζάρβανος, 1978, 588 σελ.

Πηγές: Biblionet, Φυτράκης Α.Ε., Δ.Κ.Ζάρβανος