Τηλέμαχος Μουδατσάκις

Τηλέμαχος Μουδατσάκις

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις κατάγεται από το Ηράκλειο, είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης με διεθνή παρουσία και καθηγητής Πρακτικής και Θεωρίας του Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ιδρυτής του Θεάτρου των ViVi, έχει ανεβάσει σε δικές του μεταφράσεις έργα από τον κύκλο του ευρωπαϊκού θεάτρου με επιμονή στους αρχαίους ποιητές Αισχύλο (Πέρσες), Σοφοκλή (Οιδίπους Τύραννος), Ευριπίδη (Ορέστης, Ιππόλυτος, Άλκηστις) και Αριστοφάνη (Ειρήνη). Η διεθνής κριτική εξαίρει τη μέθοδο-σχολή του, που στοχεύει στην αφομοίωση του τραγικού ως σωματικού πόνου και την έκφρασή του μέσα από ιδεο-γραμματικά σύνολα. Αντίστοιχη πλεύση-αρχή ακολουθεί και στο μυθιστόρημα, όπου το σώμα του ήρωα δρα για να απεμπλακεί από τα δεσμά μιας αναπόδραστης μοίρας, δημιουργώντας έναν μικρόκοσμο αμείλικτα ερωτικό.
Το μυθιστόρημά του “Άμφια εταίρας” (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2007) ήταν υποψήφιο για το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2008. Ακολούθησε “Ο χειροτέχνης του αίματος” (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011), ενώ το “Τάναϊς – Το πλοίο του πικρού χωρισμού” ολοκληρώνει μια τριλογία με έμπυρη έδρα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μυθιστορήματα
Άμφια εταίρας (2007), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ο χειροτέχνης του αίματος (2011), Εκδόσεις Καστανιώτη
Τάναϊς. Το πλοίο του πικρού χωρισμού (2021), Εκδόσεις Καστανιώτη

Ποίηση
Ναός από φύλλο κανέλας (2016), Κάπα Εκδοτική

Δοκίμια-Μελέτες-Θέατρο
Η θεατρική σύνταξη (1993), Καρδαμίτσα
Η θεωρία του δράματος (1994), Καρδαμίτσα
Η ορθοφωνία στο θέατρο και στην εκπαίδευση (2000), Εξάντας
Το θέατρο ως πρακτική τέχνη στην εκπαίδευση (2005), Εξάντας

Συλλογικά έργα
Nulla dies sine linea. Προσεγγίσεις στο έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου (2007), Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη
Στοιχεία θεατρολογίας Α΄γενικού λυκείου: Βιβλίο μαθητή (2018), Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων “Διόφαντος”

Τάναϊς. Το πλοίο του πικρού χωρισμού – Τηλέμαχος Μουδατσάκις

Τάναϊς


Ιούνιος του ’44. Το ατμόπλοιο Τάναϊς αναχωρεί από το λιμάνι του Μεγάλου Κάστρου στοιχισμένο σε νηοπομπή, με τους Εβραίους της Κρήτης, άνδρες της Αντίστασης και Ιταλούς αιχμαλώτους. Ενώ καταπλέει για τον Πειραιά, με τελικό προορισμό το Άουσβιτς, τορπιλίζεται από το συμμαχικό υποβρύχιο ViVid και βυθίζεται έτσι από φίλια πυρά. Από το ναυάγιο σώζονται οι ήρωες του καθηλωτικού αυτού μυθιστορήματος, άλλοι στα καταδιωκτικά της νηοπομπής, άλλοι στο πλωτό νοσοκομείο Αγία Σκέπη, στο οποίο έχει επιβιβασθεί και μια σατανική πράκτωρ της Γκεστάπο με αδιευκρίνιστη αποστολή.

Ο τορπιλισμός του Τάναϊς εξάπτει ως θρυαλλίδα τη δράση. Τα γεγονότα δυναμιτίζουν το ένα το άλλο σε πυρακτωμένο έδαφος: το προφητικό όνειρο ενός παιδιού, ένας έρωτας που υποθηκεύει τον σπόρο του στον πικρό χωρισμό, το πορνείο στο Μπλοκ 24 όπου μια γυναίκα κρύβει ένα καταλυτικό μυστικό, το εκρηκτικό Άουσβιτς, μια επική απόδραση, μια δολοφονία όπου όλοι είναι ύποπτοι εκτός από τον πραγματικό ένοχο.

Ένα βιβλίο για το έγκλημα που δεν γνωρίζει όρια και την οργίλη Νέμεση που σπεύδει να το καταστείλει.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2021, 448 σελ.

Ναός από φύλλο κανέλας – Τηλέμαχος Μουδατσάκις

Ναός από φύλλοΠοίημα νεολιθικής κοπής


Οι δήμιοι σφράγισαν το δέρμα των δουλοπαροίκων που είχαν επιβιβασθεί με τους τάφους στον ώμο, ένας, ο πιο νεκρός, έπινε όσα καντήλια του άναβαν κι ύστερα έκρυβε το πτώμα του ως την αποβίβαση -αμπάρια βυσσινιά συκώτια των πλοίων-, άλλος χειριζόταν τα δόντια του, έχοντας παρανοήσει μιαν εντολή γέλιου. Ούτως ή άλλως η γομολάστιχα δεν έσβηνε την τρικυμία.

Το “Αγγέλικα” δεν είχε μίμο για να πλεύσει, ούτε και γνώριζε από υλικά για να πλάσει θάλασσα. Οι δούλοι άλλαζαν συνεχώς στομάχια για να αποκρύψουν τον εμετό που περιείχε λαθραίο κινίνο.

Οι εταιρείες θα φόρτωναν όσα νησιά θα ‘βρισκαν μεσοπέλαγα από μουσικά κόκκαλα ή καμιά φωταγωγό καταιγίδα.

Ποίηση, Κάπα Εκδοτική, 2016, 136 σελ.

Ο χειροτέχνης του αίματος – Τηλέμαχος Μουδατσάκις

Ο χειροτέχνης


Κρήτη, στα χρόνια της Κατοχής: Το σπίτι της Κωστάντζας, μιας όμορφης και ποθητής γυναίκας, είναι επιταγμένο από τους Γερμανούς. Εκεί διαμένει και ο διοικητής της Βέρμαχτ, που της δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία, με αποτέλεσμα να την υποψιάζονται οι συγχωριανοί της ως ερωμένη και συνεργάτιδά του. Εκείνη ωστόσο κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις αντιστασιακές ομάδες του νησιού και στην προσπάθειά της αυτή περιθάλπει έναν Βρετανό αξιωματικό, τον οποίο ερωτεύεται παράφορα, φροντίζοντας παράλληλα να τον φυγαδεύσει. Όταν φέρνει στον κόσμο τον καρπό του έρωτά τους, η κατακραυγή στο χωριό εντείνεται, καθώς αγνοούν τον πραγματικό πατέρα. Στη γενικευμένη σύγχυση, ένας επίορκος αντάρτης τη δολοφονεί, παρατώντας το βρέφος σε μια σπηλιά. Το αγόρι όμως διασώζεται από έναν Γερμανό, που το μεταφέρει στην πατρίδα του. Είκοσι ένα χρόνια αργότερα, ο νεαρός, πλέον, άντρας επιστρέφει στο νησί, αναζητώντας πρόσωπα και πράγματα που θα φωτίσουν το παρελθόν του. Εκεί θα ανακαλύψει ότι οι παλιοί λογαριασμοί είναι ακόμη ανοιχτοί και πως η εξιχνίαση ενός εγκλήματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά την αρχή μιας νέας τραγωδίας…

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011, 366 σελ.

Άμφια εταίρας – Τηλέμαχος Μουδατσάκις

Άμφια εταίρας


“Ζητούσε την αρετή του κακού και την έβρισκε όταν η ίδια εισχωρούσε στον άλλο, όταν του εμφύτευε το προϊόν αυτού του κακού. … Μετέτρεπε τη φρίκη που προκαλούσε στον άλλον σε χαίρουσα δόξα.”

Μεγάλο Κάστρο, 1919: Μια επικίνδυνη πόρνη. Ένα στοιχειωμένο σπίτι από αίμα προγονικό. Μια σειρά από εγκλήματα, που κρύβονται περίτεχνα στις ενδότερες ραφές του μύθου. Ο υπόκοσμος. Ένας αιμοδιψής τοκογλύφος, ένα συμβόλαιο απελπισίας, μια άγνωστη επιστολή. Ένα γεωγραφικό και ιστορικό περιβάλλον, όπου εκτυλίσσεται σαν τραγωδία μια ιστορία παθών που εκτείνεται μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Στις παλιές, στιγματισμένες συνοικίες του Ηρακλείου, όπου παρεπιδημούσε το μιαρό και φώλιαζε το έκφυλο, ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις υφαίνει τα “Άμφια εταίρας”, συνθέτοντας μια πολυπρόσωπη τοιχογραφία εποχής. Τα πρόσωπα αυτής της τοιχογραφίας συναντώνται σε υπόγειες διαδρομές άλλοτε ως δράστες ανίερων πράξεων και άλλοτε ως άμαχοι που θυσιάζονται στην αιώνια διαπάλη μεταξύ του βέβηλου και του αθώου, σ’ ένα βιβλίο που παρασύρει τον αναγνώστη όπως η κεντρική ηρωίδα του τα θύματά της.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2007, 402 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη, Κάπα Εκδοτική

Please wait...