Θάλεια Λεκκάκου

Θάλεια Λεκκάκου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Θάλεια Λεκκάκου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σε ηλικία τριών ετών μετακόμισε με την οικογένειά της στην Κέρκυρα, τόπο καταγωγής της μητέρας της, όπου και έζησε έως τα 18 της. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Γραφιστική στη Σχολή Βακαλό με εξειδίκευση στην Παιδική Εικονογράφηση. Αποφοιτώντας εργάστηκε στο αντικείμενο σπουδών της και στη συνέχεια διεύρυνε τους γνωστικούς της ορίζοντες σπουδάζοντας Δημοσιογραφία στον Σκάι. Στο πλαίσιο των σπουδών της πήρε συνεντεύξεις από αξιόλογα δημόσια πρόσωπα, ανάμεσά τους ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Φώτης Μεταξόπουλος, ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος και ο Λευτέρης Λαζάρου.
Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται ο χορός, η ζωγραφική και η μουσική. Παράλληλα ασχολείται με τη δημιουργία χάρτινου φορέματος και τις χάρτινες κατασκευές. Ωστόσο, η αγάπη της για το παιδί θέλει να είναι έκδηλη με οποιαδήποτε μορφή έκφρασης και σε αυτήν οφείλεται και η ενασχόλησή της με τη συγγραφή.
Ξεκίνησε να γράφει ποιήματα αλλά και πεζά κείμενα σε νεαρή ηλικία. Ο λόγος ήταν η αντίδραση που ένιωθε την ανάγκη να επικοινωνήσει στον ευρύτερο χώρο των αγώνων που αφορούν τον άνθρωπο. Γενικά χαρακτηριστικά της γραφής στα παραμύθια της είναι το καυστικό χιούμορ και ο προβληματισμός σε θέματα που αφορούν τη ζωή, έτσι όπως την αφήσαμε να γίνει. Της αρέσει να δίνει ρόλους στα προβλήματα γύρω της και να περιγράφει την πραγματικότητα με τον δικό της τρόπο.
Διηγήματα
Κάνε μας τη χάρη (2022), Οσελότος

Κάνε μας τη χάρη – Θάλεια Λεκκάκου

Κάνε μας


Η Ηφαιστούλα Μυταρού είναι μια ευαίσθητη δημοσιογράφος με έντονη προσωπικότητα και εκρηκτικό χαρακτήρα. Η πρωταγωνίστρια του παραμυθιού έχει μια αρχαιοελληνική μεγάλη μύτη και τεράστια αγάπη στις γάτες. Η δράση της ενάντια στο άδικο που πλήττει την ανθρωπότητα είναι κάτι που ενοχλεί αρκετούς. Η ίδια όμως δεν κωλώνει και συνεχίζει να μάχεται με τον δικό της τρόπο. Οι φίλοι της παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία, καθώς η εξέλιξη των γεγονότων εξαρτάται από την υπομονή και τη βοήθειά τους. Στην προσπάθειά της να ανακουφίσει όσους το έχουν ανάγκη, η Ηφαιστούλα διοργανώνει ένα μεγάλο γεύμα στο οποίο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τους αφιλότιμους στον πλανήτη Γη. Στο γεύμα, που θα γίνει στο κτήμα Γατόπουλου, θα παρευρεθούν πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Θα καταφέρει άραγε η Ηφαιστούλα να ταρακουνήσει τα μεγάλα κεφάλια της Γης, ώστε να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που κάποιοι κάνουν πως δεν βλέπουν; Πώς θα εξελιχθεί το μεγάλο γεύμα;
Το παραμύθι είναι άμεσο και ο αναγνώστης νιώθει πως και αυτός είναι ένας από τους ήρωες. Ένα παραμύθι για μεγάλους επίκαιρο, γεμάτο χιούμορ, ανατροπές αλλά και τροφή για σκέψη.

Διηγήματα, Οσελότος, 2022, 56 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος