Θανάσης Σ. Σκούρας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Θανάσης Σ. Σκούρας γεννήθηκε στο Ζηλευτό Λαμίας.
Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, από το οποίο έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα στη Φιλοσοφία και τη διδακτική των μαθηματικών. Υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής Μαθηματικών έως το 2000, οπότε και εξελέγη σύμβουλος μαθηματικών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Μετά την κατάργηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (2012), υπηρέτησε ως Σύμβουλος Α΄ στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Συμμετείχε σε συμβούλια, αποστολές, συνέδρια, επιτροπές, και έχει συντονίσει ομάδες εργασίας στην εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών, στη συγγραφή διδακτικών εγχειριδίων και στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού. Έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και σε συλλογικούς τόμους σε θέματα της ειδικότητάς του, ενώ διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στο portal πολιτισμού Culture Book. Το «Πού κάθεται ο Πι;» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
Μυθιστορήματα
Πού κάθεται ο Πι; (2022), 24 γράμματα

Συλλογικά έργα
Η γεωμετρία και η διδακτική της στη σύγχρονη εκπαίδευση (2010), Ζήτη

Πού κάθεται ο Πι; – Θανάσης Σ. Σκούρας

Πού κάθεται


Μια επεισοδιακή πτήση πάνω από την Αδριατική γίνεται το σκηνικό γνωριμίας ανάμεσα σε μία μοδίστρα κι ένα συγγραφέα. Ο φόβος της πτώσης παρακινεί τους δύο συνταξιδιώτες να μοιραστούν τις βαθύτερες σκέψεις τους και να δώσουν υποσχέσεις.
Έτσι ξεκινάει το συνειδησιακό ταξίδι των ηρώων του μυθιστορήματος που, παρέα μ’ ένα μαθηματικό, μία καθηγήτρια πανεπιστημίου κι έναν έφηβο graffiti artist, έρχονται αντιμέτωποι με τον υπαρξιακό τους κόσμο κι αναζητούν απαντήσεις στα πιο βασανιστικά ερωτήματα της ζωής.
Την περιπέτεια αυτή πλαισιώνει ο αριθμός π, που με τα κρυμμένα μυστικά του προσκαλεί τους χαρακτήρες να καταφύγουν στον κόσμο των Μαθηματικών και της επιστήμης γενικότερά, προκειμένου να ισορροπήσουν ανάμεσα σε λογική και συναίσθημα.
Ένα μυθιστόρημα με θέμα τους μικρούς και μεγάλους απολογισμούς του παρελθόντος, καθώς και το πώς φωτίζονται τα ίχνη του για να συνθέσουν μια καινούργια συνέχεια.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2022, 364 σελ.

Πηγές: Biblionet, 24 γράμματα