Θανάσης Στ. Καρανάνος

Θανάσης Στ. Καρανάνος

2023 Ελληνες λογοτέχνες
O Θανάσης Στ. Καρανάνος είναι συνταξιούχος της ΔΕΗ.
Γεννήθηκε στην Κοζάνη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ε.Α.Π. Από τις Εκδόσεις Παρέμβαση κυκλοφορεί, επίσης, το βιβλίο του «Η εκδίκηση».
Μυθιστορήματα
Η εκδίκηση (2022), Παρέμβαση
O κηπουρός (2023), Παρέμβαση

O κηπουρός – Θανάσης Στ. Καρανάνος

O κηπουρός


Μυθιστόρημα μυστηρίου, που κινείται χρονικά ανάμεσα στο σήμερα και την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Ο πρωταγωνιστής, Νίκος Φρανζής, θέλοντας να κάνει μια νέα αρχή, μετακομίζει σε άλλη πόλη και ξεκινά να δουλεύει ως κηπουρός. Μία τυχαία ανακάλυψη στην αποθήκη του αρχοντικού θα ανατρέψει τα έως τότε δεδομένα. Πόσο θα επηρεάσει τη δική του ζωή και των ενοίκων; Παράλληλα, το αμαρτωλό παρελθόν της προηγούμενης γενιάς, κατά τα αμφιλεγόμενα χρόνια της γερμανικής κατοχής, εξακολουθεί να αποτελεί ένα αγκάθι για την καθημερινότητα των ηρώων, υπενθυμίζοντας πως τίποτα δε μένει ανεπηρέαστο στο απυρόβλητο του χρόνου.

«Ο Νίκος Φρανζής αναλαμβάνει κηπουρός σε ένα αρχοντικό στο οποίο ζουν μόνες τέσσερις γυναίκες. Οι δύο είναι αδελφές και ιδιοκτήτριες, ανύπανδρες, μία είναι η μαγείρισσα και η τέταρτη, η νεότερη, η οικονόμος. Μετά από λίγο καιρό αρχίζει και ανακαλύπτει άγνωστα πράγματα για τους ενοίκους του σπιτιού. Ένα υπόγειο κάτω από την αποθήκη, ένα τούνελ που οδηγεί από το εσωτερικό του σπιτιού στον εξωτερικό χώρο και ένα κρυφό δωμάτιο. Αργότερα, μέσα σε ένα βιβλίο βρίσκει ένα σημείωμα που τον οδηγεί σε ένα σημείο στο υπόγειο του σπιτιού όπου βρίσκεται η κάβα. Από κει και πέρα μια σειρά γεγονότων και ευρημάτων τον οδηγούν στην ανακάλυψη της ιστορίας των ιδιοκτητών και στον ρόλο της οικονόμου, η οποία είναι κόρη του…
Ένα μυθιστόρημα που η σειρά των ανακαλύψεων και των γεγονότων φτάνουν από την Κατοχή έως σήμερα».

Μυθιστόρημα, Παρέμβαση, 2023, 223 σελ.

Η εκδίκηση – Θανάσης Στ. Καρανάνος

Η εκδίκηση


Μυθιστόρημα μυστηρίου μέσα από το οποίο διερευνάται η διάπραξη μιας αδικίας και η σημασία ή μη της τιμωρίας γι’ αυτή, της «εκδίκησης». Τα μέλη μιας παρέας ανδρών καταπατούν τον ιερό θεσμό της φιλίας, οικειοποιώντας για δικούς τους λόγους την ιδιοκτησία του φίλου τους. Ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής τους της «αυθαιρεσίας» και πώς αντιδρούν οι εμπλεκόμενοι μόλις αυτή γίνει γνωστή είναι οι άξονες πάνω στους οποίους συντίθεται η πλοκή προξενώντας σε δεύτερο στάδιο σκέψεις για το αναπάντεχο της ανθρώπινης φύσης.
***
Σε μια επαρχιακή πόλη μια παρέα πέντε ανδρών διαλύεται μετά από πολύχρονη φιλία. Μετά τη διάλυσή της ο ένας εκ των πέντε πεθαίνει από φυσικά αίτια. Έπειτα από μερικά χρόνια πεθαίνουν τρεις ακόμα της πρώην παρέας. Οι δύο από φυσικά(;) αίτια και ο τρίτος από πτώση σε φρεάτιο ανελκυστήρα νεοαναγειρόμενης οικοδομής. Ο πέμπτος της παρέας ζητά μετάθεση και φεύγει σε άλλη πόλη, άγνωστος μεταξύ αγνώστων.
Οι τρεις άνδρες πεθαίνουν σε διάστημα δύο ετών και πάντα σε παραμονές μεγάλων εορτών της Χριστιανοσύνης. Οι τρεις θάνατοι δημιουργούν μια περίεργη ατμόσφαιρα και πολλά ερωτηματικά στη μικρή κοινωνία της πόλης: Τι συνέβη και η παρέα διαλύεται; Ποιο μυστικό ή τι συνδέει τους τρεις θανάτους; Γιατί ο πέμπτος της παρέας ζητά μετάθεση και φεύγει;
Ένας δικηγόρος της πόλης, εντεταλμένος από τη σύζυγο ενός εκ των νεκρών, ψάχνει να βρει την αιτία των τριών θανάτων…

Μυθιστόρημα, Παρέμβαση, 2022, 182 σελ.

Πηγές: Biblionet, Παρέμβαση

Please wait...