Θανάσης Στραβοσκούφης

Θανάσης Στραβοσκούφης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δρ. Θανάσης Στραβοσκούφης έχει σπουδάσει Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία, όπως και Ευρωπαϊκά Αναπτυξιακά Ζητήµατα (έδρα Jean Monnet) στο Πάντειο Πανεπιστήµιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών. Στο ίδιο πανεπιστήµιο, στο τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και Ιστορίας εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή πάνω στη συµβολή των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών στη διαρκή ανάπτυξη. Με την αρωγή του Ιδρύµατος Κρατικών Υποτροφιών εκπόνησε µεταδιδακτορική έρευνα σε ζητήµατα εκδηµοκρατισµού µεταβατικών κοινωνιών. Διδάσκει στo Πανεπιστήµιο Πατρών, στο τµήµα Διοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας. Είναι συγγραφέας άρθρων – µονογραφιών κοινωνιολογικού και διεθνολογικού περιεχοµένου, ενώ έχει εργασθεί σε κέντρα τεκµηρίωσης και ερευνητικές οµάδες διεθνών σχέσεων. Τα τελευταία χρόνια συµµετέχει ενεργά µέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας ως πολιτικός επιστήµονας – κοινωνιολόγος σε δοµές διά βίου µάθησης (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας) σε σωφρονιστικά καταστήµατα.
Μυθιστορήματα
Ως τη μέση τ’ ουρανού (2015), Εκδόσεις Πηγή
Οι μυγδαλιές ανθίζουν δακρυσμένες (2020), Εκδόσεις Πηγή

Συλλογικά έργα
Ανάπτυξη, ηγεσία, κοινωνία (2011), Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Κοινωνική οικονομία (2013), Εναλλακτικές Εκδόσεις

Οι μυγδαλιές ανθίζουν δακρυσμένες – Θανάσης Στραβοσκούφης

Οι μυγδαλιές ανθίζουν


Σαν βρύση η µάνα στάλαξε µέσα στην αγκαλιά της δύο δροσερές σταγόνες. Δύο αγόρια. Τον Μάρκο και τον Δηµοσθένη. Έµαθαν να γελάνε και να κλαίνε µε συντροφιά τον απόηχο του πολέµου. Κι όπως έτρεχαν µέσα στους αγρούς παίζοντας γύρω απ’ τις µυγδαλιές, έτσι έτρεξαν και τα χρόνια, αφού σµίλεψαν στο κορµί τους µια αλλιώτικη νιότη. Απ’ την ψυχή τους ανέβλυσε η λαχτάρα για το κόµµα και ο πύρινος έρωτας για την ίδια κοπέλα. Η Μυγδαλιά διάλεξε τον έναν από τους δύο, κείνον που πίστεψε ότι θα φροντίσει να µη δακρύσουν ποτέ τ’ άνθη της. Το µυρωδάτο όνοµά της έσπειρε στις καρδιές των δίδυµων αδερφών µία άσβεστη επιθυµία για κοινή εκδίκηση. Η πληγωµένη αδελφοσύνη, όση είχε αποµείνει, έδωσε τη θέση της στην ιδεολογική σύγκρουση, στην προδοσία, στην εγκατάλειψη και στη φυγή. Η λυγερόκορµη γυναίκα, η άτεγκτη συνείδηση, η µαταιόδοξη πάλη ανάµεσα στη δεξιά και την αριστερά, η πανέµορφη Ανεµώνη, οι φίλοι, η οικογένεια, όλα µπήκαν στον µύλο της µνήµης δεκαετίες αργότερα, έναν ηλιόλουστο Γενάρη. Οι µυγδαλιές, δακρυσµένες, ήρθαν στο προσκεφάλι της ζωής να ξεπροβοδίσουν εκείνους που αγάπησαν αληθινά έστω για µια φορά στη ζωή τους, αλλά δεν τόλµησαν ποτέ να το προσφέρουν δώρο.

Η µετεµφυλιακή Ελλάδα του 1950 µέσα από αλύτρωτα γεγονότα. Ένα δυνατό µυστικό, καλά κρυµµένο, ανάµεσα στη Σκιάθο, στην Κερύνεια και στην Αθήνα. Μια δικαίωση για λογαριασµό εκείνης που δεν ξέχασε το όνειρο για τη ζωή που δεν ήρθε.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2020, 314 σελ.

Ως τη μέση τ’ ουρανού – Θανάσης Στραβοσκούφης

Ως τη μέση τ' ουρανού


O μακρύς και βροχερός δρόμος, ξετυλίγει το χρόνο που πέρασε φέρνοντας το παρελθόν μέσα στο λεωφορείο. Όλα είναι εδώ! Ο Πέτρος, η Άννα, η Αθήνα, το Ναύπλιο, τα Γιάννενα. Η παγωμένη συστάδα των άγραφων κανόνων που περιχαράκωσε την απόσταση των δύο νέων με τον κόσμο γύρω τους. Η αστείρευτη συνύπαρξή τους με την ηθική υποχρέωση. Οι όψιμες ευθύνες απέναντι σ’ έναν δυσνόητο ρόλο. Η πρωτεύουσα, η επαρχία, η οικογένεια, ο αψεγάδιαστος ενθουσιασμός, ο έρωτας, η φιλία, ο ύμνος της νιότης. Όλα ταξιδεύουν τις ψυχές τους μέχρι τη μέση ενός ουρανού, που το τέλος του θα φανεί όταν η χαμένη αγκαλιά γίνει ξανά συντροφιά.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2015, 196 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή

Please wait...