Θάνος Αλεξανδρής

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Θάνος Αλεξανδρής γεννήθηκε στην Νέα Αρτάκη, Ευβοίας.
Δημοσιογράφος και στενός συνεργάτης της Μαλβίνας Κάραλη.
Σπούδασε νομικά και στη δραματική σχολή του Κάρολου Κουν.
Το πρώτο του βιβλίο “Αυτή η νύχτα μένει” έγινε ταινία, όπου μαζί με τον σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο, υπογράφει και το σενάριο.

Αυτή η νύχτα μένει – Θάνος Αλεξανδρής
Δούλεψα και στην Αθήνα, δίπλα σε μεγάλους του λαϊκού τραγουδιού. Σε μαγαζιά με πρώτη φίρμα την Πόλυ Πάνου ή το Μανώλη Αγγελόπουλο. Κι είδα κι εδώ τα ωραία πράγματα. Αυτό που λέμε, μία από τα ίδια. Το ‘χει φαίνεται η πανούργα και άτιμη νύχτα. Είδα άντρες να σφάζονται με το σουγιά. Περιουσίες να εξανεμίζονται φύλλο φτερό. Είδα τραγουδίστρια να σπάει μπουκάλι και να χαρακώνει πελάτη γιατί τα ‘ριξε στη δικιά της. Μαγαζιά να καίγονται. Φιλίες αγοριών να γίνονται μίση και πάθη άγρια για το μουνί της τραγουδίστριας. Είδα αρραβώνες να διαλύονται για τα όμορφα ή τ’ άγρια θαμμένα μάτια του οποιουδήποτε Μάριου. Είδα έναν κόσμο που άναψε και έκαψε πάνω σε μια σκηνή όλο μάγια. Σαν τον πιο άγριο και άπονο έρωτα που θα ‘θελε να γράψει ο Λόρκα. Σαν ένα Φλαμένγκο πάνω σε απαγορευμένα βήματα κι άγριες φιγούρες της φωτιάς. Μπορεί και σαν σκηνές που ο Αλμοντοβάρ και ο Φασμπίντερ δεν πρόλαβαν να βάλουν στις ταινίες τους, γιατί δεν έζησαν, δεν είδαν για να εμπνευστούν.
Γυναίκες που αγάπησαν και αγαπήθηκαν. Που γνώρισαν τον έρωτα με εκατοντάδες άντρες. Μια ζωή που ποτέ δεν θα ζήσει η νοικοκυρά, η υπάλληλος του γραφείου, η γιατρός, η αντιεισαγγελεύς. Κι αν το τολμήσουνε ποτέ, αλίμονό τους! Μα και μπράβο τους! Γλέντησα, μέθυσα, ερωτεύτηκα, ταξίδεψα, πήρα χρήματα, έζησα ίσα με δέκα ζωές. Άλλες μέσ’ στο όνειρο κι άλλες σαν εφιάλτη. Η ατμόσφαιρα στα μπουζούκια είναι καβλωτική. Έντονοι έρωτες με κρεσέντο τη νύχτα και το πρωί δεν υπήρχαν. Είδα τραγουδιστές και τραγουδίστριες να κάνουν ερωτικές εξομολογήσεις, να ορκίζονται με όρκους αιώνιας αγάπης και το άλλο βράδυ να συναντιούνται και να ξανασυστήνονται. Γιατί; Μα επειδή είχαν ξεχάσει, λόγω αλκοόλ, ακόμα και τα πρόσωπά τους…

Μυθιστόρημα, Οδός Πανός, 1994, 223 σελ.

Αυτή η νύχτα μένει – Θάνος Αλεξανδρής
Είδα περιουσίες να εξανεμίζονται φύλλο φτερό. Φιλίες σοβαρών οικογενειαρχών να γίνονται μίση και πάθη άγρια για μεσόκοπες τραγουδίστριες, που το καλύτερο γραφείο συνοικεσίων δε θα μπορούσε να πασάρει στο χειρότερο συνταξιούχο.
Είδα έναν κόσμο που άναψε πάνω σε μια σκηνή όλο μάγια. Σαν τον πιο άγριο και άπονο έρωτα που θα ‘θελε να γράψει ο Λόρκα ή σαν ένα φλαμένκο πάνω σε απαγορευμένα βήματα κι άγριες φιγούρες της φωτιάς. Μπορεί και σαν σκηνές που ο Αλμοδοβάρ και ο Φασμπίντερ δεν πρόλαβαν να βάλουν στις ταινίες τους, γιατί δεν έζησαν, δεν είδαν για να εμπνευστούν.
Τη νύχτα ζεις. Μπορεί και να πεθάνεις, αλλά σίγουρα δε φυοτζωείς. Ή ζεις ή πεθαίνεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι στον 21ο αιώνα, όπως και με το ρεμπέτικο, που ήταν παρεξηγημένο στην εποχή του, το σκυλάδιο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης των κοινωνιολόγων. Πιστεύω ότι οι φοιτητές θα προσεγγίσουν με ευλάβεια και συγκίνηση αυτό το κομμάτι της πολιτισμικής μας ιστορίας.
Το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Μυθιστόρημα, Περίπλους, 2000, 254 σελ.

Η μπαρή σεβντάβα – Θάνος Αλεξανδρής

Ένας έρωτας μεγάλος


Ο Μανώλης αγάπησε την Αννούλα και η φυλή του ξεσηκώθηκε.
– Αυτή θα πάρεις; Οι Τσιγγάνοι δεν παντρεύονται ξανθιές.
Ο Μανώλης την πήρε και ο κόσμος τον δικαιολόγησε.
– Ήταν ερωτευμένος, έπρεπε να την πάρει.
Η πεθερά θα την πολεμήσει μ’ όλα τα δίκια και τα μέσα, που της δίνει η μητριαρχία στους Τσιγγάνους. Με όπλο την ξεφτίλα, θα τη διαλύσει, θα βάλει θεούς και δαίμονες να την κυνηγήσουν, θα την καταραστεί. Ακόμα και μέσα στην εκκλησία τη μέρα του γάμου της θα την απειλήσει:
“Και δέκα παιδιά να σου κάνει ο γιος μου, εγώ θα σε χωρίσω”.
Ο γιος της είναι φίρμα, εξώφυλλο, έχει λεφτά. Είναι ο άντρας, το ομορφόπαιδο που οι γκόμενες παραληρούν για πάρτη του και είναι έτοιμες να πέσουν στα πατώματα.
Ό,τι και να γίνει, η Αννούλα του θα είναι η μία και μοναδική. Το μωρό με τα τιγρίσια μάτια που πρωτοείδε ένα βράδυ στο πάλκο του Τζίμη του Χοντρού.
“Και ξύλο έφαγα και μ’ άλλες πήγε, αλλά εγώ, αγόρι μου, ήμουν γι’ αυτόν το Άλφα το καλό.
Ο Μανώλης δεν με ξεπέρασε ποτέ, αλλά και για μένα ήταν και θα είναι ο άντρας της ζωής μου.
Ο δικός μου ο Γύφτος”.

Βιογραφία, Περίπλους, 2002, 293 σελ.

Αυτή η νύχτα μένει – Θάνος Αλεξανδρής
Ένα οδοιπορικό στη νυχτερινή ζωή της επαρχίας, η οποία πίσω από τα χειροκροτήματα και την αποθέωση κρύβει παγίδες και κινδύνους. Η επικοινωνία με έναν κόσμο που το βράδυ “σε ανεβάζει” και το πρωί απλά δεν σε αναγνωρίζει.
“Είδα περιουσίες να εξανεμίζονται φύλλο φτερό. Φιλίες σοβαρών οικογενειών να γίνονται μίση και πάθη άγρια για μεσόκοπες τραγουδίστριες, που το καλύτερο γραφείο συνοικεσίων δεν θα μπορούσε να πασάρει στο χειρότερο συνταξιούχο. Είδα ένα κόσμο που άναψε και κάηκε πάνω σε μία σκηνή όλο μάγια.
Θέλω να πιστεύω πως μία θεϊκή συγκυρία οδήγησε ειδικά εμένα στο θαυμαστό κόσμο των σκυλάδικων και ουσιαστικά άλλαξε τη ζωή και την ψυχή μου. Το οδοιπορικό σ’ αυτούς τους χώρους είναι το ωραιότερο κομμάτι της καριέρας μου και με βοήθησε να ξεφύγω από τη μίζερη και συμβατική ζωή του θεάτρου και να ανακαλύψω το όνειρο.
Μπήκα φάλτσα με τραγούδια του Χατζιδάκι και δικαίως στην αρχή έφαγα τα μούτρα μου, γιατί το σκυλάδικο δεν είναι γκέτο που περιέχει ομαδοποιημένους, αλλά ένας χώρος που αποκλείει τους άσχετους. Εγώ στο σκληρό αυτό κόσμο έπαιξα τίμια και αντρίκεια και επιβίωσα δέκα ολόκληρα χρόνια.
Τη νύχτα ζεις. Μπορεί και να πεθάνεις, αλλά σίγουρα δεν φυτοζωείς. Ή ζεις ή πεθαίνεις.”

“… Δεν είναι μόνο ένα συναρπαστικό βιβλίο, αλλά κι η μόνη εμπεριστατωμένη κοινωνιολογική μαρτυρία για τον ευρύ χώρο που λέγεται ελληνικό σκυλάδικο…
… είναι το βιβλίο που καταρχήν σε κάνει να σπαράζεις από το γέλιο…
… Το “τρέξτε και πάρτε το” είναι λίγο.
… Όσο για το στιλ της γραφής , με μια κουβέντα θα το χαρακτήριζα : Η αθωότητα ενός διαβολεμένου ματιού…”
Μαλβίνα Κάραλη

Το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε:
– Η ομώνυμη ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου
– Η ομώνυμη ταινία της Κίρκης Κάραλη

Μυθιστόρημα, Περίπλους, 2017, 256 σελ.

Μυθιστορήματα
Αυτή η νύχτα μένει (1994), Οδός Πανός
Αυτή η νύχτα μένει (2000), Περίπλους
Αυτή η νύχτα μένει (2017), Περίπλους

Βιογραφίες
Η μπαρή σεβντάβα (2002), Περίπλους

Πηγές: Biblionet, Οδός Πανός, Περίπλους