Θάνος Κανούσης

Θάνος Κανούσης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Θάνος Κανούσης γεννήθηκε στο χωριό Κοντοβούνι Κοζάνης.
Σπούδασε Θέατρο και Κινηματογράφο και εργάστηκε σαν ηθοποιός για περισσότερα από είκοσι χρόνια, συμμετέχοντας σε αξιόλογες παραστάσεις. Υπήρξε για μια πενταετία στέλεχος του Θεάτρου Καισαριανής, έπαιξε στην Επίδαυρο (Ήφαιστος στον Προμηθέα Δεσμώτη με Γιάννη Βόγλη) καθώς και στην τηλεόραση (Θέατρο της Δευτέρας) αλλά και παίρνοντας μέρος σε δέκα τηλεοπτικά σήριαλ καθώς και στον Κινηματογράφο.
Σαν σεναριογράφος συνεργάστηκε με τον Γιάννη Καλαμίτση και κείμενά του παίχτηκαν στην ΕΡΤ & στον ΑΝΤ1.
Σήμερα εξακολουθεί να εργάζεται σαν Παραγωγός Συναυλιών (υποστήριξε συνεργαζόμενος με σπουδαίους συνθέτες- τραγουδοποιούς – τραγουδιστές, όπως: Θάνο Μικρούτσικο, Μίμη Πλέσσα, Χρήστο Νικολόπουλο, Νότη Μαυρουδή, Πυξ-Λαξ, Χάρη & Πάνο Κατσιμίχα, Διονύση Τσακνή, Μανόλη Λιδάκη, Γιάννη Ζουγανέλη, Βασίλη Καρρά κ.ά.
“Ο Χωριάτης” είναι το τέταρτο Μυθιστόρημά του.
Μυθιστορήματα
Το κλάμα της βροχής (1977), Δελφίνι
Ο άγγελος της λίμνης (2007), Ταξιδευτής
Το τανγκό της μοναξιάς (2018), Ταξιδευτής
Το κλάμα της βροχής (2023), Ταξιδευτής (E)
Ο Χωριάτης (2023), Ταξιδευτής

Ο Χωριάτης – Θάνος Κανούσης

Ο χωριάτης


Ένας “φτασμένος” ηθοποιός απολαμβάνει τους καρπούς της επιτυχίας του.
Το πηγαίο ταλέντο του πάτησε σε μια στέρεη βάση, αυτήν της καταγωγής του, την οποία δεν ξέχασε ποτέ. Η απλότητα που του όρισε αυτή του τη σεμνότητα αποτελεί και το μαγικό του ραβδί: αυτοαποκαλείται στους κύκλους της μεγάλης δημοσιότητας αλλά και των “μεγάλων σαλονιών” ως ο «ΧΩΡΙΑΤΗΣ».
Από πού, όμως, τον ακολουθούν όλα αυτά τα βιώματα; Τι ήταν αυτό που έπλασε μέσα του τη φλόγα; Κάτω από ποιες συνθήκες και συνήθειες; Ποιοι τον στήριξαν, με χαμόγελο, παρά την ανέχειά τους, να τολμήσει το άπιαστο;
Αυτό το παρελθόν για τον ήρωά μας αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητάς του, καθορίζει την συμπεριφορά, τις αξίες και τη ματιά του για την ζωή. Τελικά, όμως, τον ανταμείβει σαν άνθρωπο με απρόσμενα δώρα.

Μυθιστόρημα, Ταξιδευτής, 2023, 381 σελ.

Το τανγκό της μοναξιάς – Θάνος Κανούσης
Πώς είναι άραγε να εξουσιάζει κανείς συναισθηματικά τον άλλο μέσα από το Διαδίκτυο;
Κι εμείς; Έχουμε, άραγε, το μέγεθος που νομίζουμε πως αποκτήσαμε μέσα από την χρήση του;
Η εικονική εξουσία που αποκτά κανείς μέσα από την ανωνυμία του διαδικτύου, η χωρίς σκέψη και εκτέλεση ενδόμυχων απωθημένων, φέρνουν ανατροπές στην ισορροπία των σχέσεών μας.
Η Μοναξιά στον κόσμο της εικονικής ευτυχίας, μεγεθύνεται και γίνεται όπλο εκτέλεσης κι αυτοκτονίας, ο νεκροθάφτης των ερωτικών μας επιθυμιών…
Τα πιο πάνω βασάνισαν καταλυτικά τον Μάνο… Τον άλλαξαν!
Μπήκε από περιέργεια να το δει, να το ελέγξει, να επικοινωνήσει εικονικά με ανθρώπους και έγινε και αυτός θύμα της γοητείας του. Ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης, έγινε αυτό που δεν ήθελε εξαρχής να γίνει: θύμα του διαδικτύου και των κρυμμένων απωθημένων του!
Όλοι αργά ή γρήγορα θα γίνουμε θύματά του, εκτός και αν οι σχέσεις των ανθρώπων επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Εκτός και αν ο έρωτας βγει και πάλι από την απρόσωπη οθόνη του υπολογιστή και τρέξει στα καταπράσινα λιβάδια της νιότης και της αγνότητάς μας!

Μυθιστόρημα, Ταξιδευτής, 2018, 329 σελ.

Ο άγγελος της λίμνης – Θάνος Κανούσης
Όταν τα όνειρα έχουν για καθρέπτη τους τη λίμνη, όταν αφουγκράζεσαι, το μουρμούρισμα των πλατανιών και το τραγούδι των κύκνων, τότε ίσως να θυμηθείς πως ο πραγματικός έρωτας είναι απόλυτος, μοναδικός και ανεπανάληπτος.
Όπως ο έρωτας που ανθίζει μέσα στο καταχείμωνο, στην πόλη της Καστοριάς ανάμεσα σε δύο ανθρώπους διαφορετικούς, που όμως αναζητούσαν ο ένας τον άλλον. Ένας έρωτας που θα ξεπροβάλλει μέσα από τη θλίψη της ζωής, την καχυποψία του κόσμου και τα ένοχα μυστικά.
Εκείνη, βλέπει τη νεότητα και την ομορφιά της να χάνονται μέσα στο ψέμα, παγιδευμένη στο γάμο της με έναν επικίνδυνο άνθρωπο. Αυτό που θέλει περισσότερο δεν μπορεί να το έχει.
Ένα παιδί.
Εκείνος είναι ήδη παιδί, που γίνεται άντρας. Με μεγάλο ταλέντο και ακόμα μεγαλύτερες φιλοδοξίες.
Θα γίνει ο Άγγελος της, ο Άγγελος της Λίμνης.

Μυθιστόρημα, Ταξιδευτής, 2007, 190 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ταξιδευτής

Related posts: