Θάνος Τσιτσής – Κούσκος

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους και μεγάλωσε στο Χαλάνδρι.
Οι φυσικοί του γονείς είναι ο Πέτρος και η Μαρία Τσιτσή (το γένος Κούσκου), ενώ οι πνευματικοί του γονείς είναι η Βιρτζίνια Γουλφ και ο Μαρσέλ Προυστ. Έχει περάσει από τις σχολές Σιβιτανίδειο, Σεβαστοπούλειο, Κοντοράβδη, Μωραΐτη και από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Westfield College), απ’ όπου απέκτησε Bachelor στη Φυσική. Από το 1983 δίδασκε σε φροντιστήρια και αγγλόφωνα σχολεία, και από το 1999 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα πρώτα του ποιήματα τα έγραψε σε ηλικία οκτώ χρονών και από τότε θυμάται πως είχε πάντα στην τσέπη ή στα χέρια ένα βιβλίο που διάβαζε και ένα σημειωματάριο όπου έγραφε.
Μυθιστορήματα
Χρυσόψαρο αναζητεί επειγόντως γυάλα (2019), Άνεμος Εκδοτική
Άλλοθι χωρίς ψεγάδι (2022), 24 γράμματα

Διηγήματα
Η φονική θηλή (2018), Άνεμος Εκδοτική

Άλλοθι χωρίς ψεγάδι – Θάνος Τσιτσής-Κούσκος

Άλλοθι


Σε είκοσι πέντε κεφάλαια που εκτείνονται χρονικά μέσα σε ένα σχολικό έτος παρακολουθούμε τον Θωμά που περιγράφει τη ζωή του Αντώνη που είναι το alter ego του. Καθότι ο Θωμάς είχε φθάσει στο σημείο να μην αντέχει πια τα λάθη που έκανε στην ζωή του, άρχισε να την ανακατασκευάζει γράφοντας. Ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια και ό,τι λάθος έκανε στην ζωή το διόρθωνε στο γραπτό. Τα λάθη του Θωμά δεν διορθώθηκαν βέβαια, αλλά…

Μερικές πλευρές της πραγματικότητας του Θωμά έχουν μεγεθυνθεί για να γίνει η ιστορία του πιο ζωντανή και πιο ανάγλυφη˙ ενώ έχουν συμπεριληφθεί φυσιολογικοί, συναισθηματικοί ψυχολογικοί ακόμα και μεταφυσικοί παράμετροι οι οποίοι δεν δικαιολογούν το παρελθόν του αλλά ωστόσο καθορίζουν το μέλλον του.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2022, 266 σελ.

Χρυσόψαρο αναζητεί επειγόντως γυάλα – Θάνος Τσιτσής-Κούσκος
Στο βιβλίο αυτό παρακολουθούμε την ιστορία μιας οικογένειας, που ξεκινάει την δεκαετία του ’30 με φόντο το φτωχικό τότε Χαλάνδρι. Μια οικογένεια που έχει χάσει τη μία κόρη από λευχαιμία στα δεκαέξι, ενώ από τα δύο αγόρια της, το ένα γίνεται επιτυχημένος αρχιτέκτονας, που στο μέσο της ηλικίας του περνάει κρίση επειδή τον κυνηγάει το “φάντασμα” της πρώτης του αγάπης, ενώ το άλλο αγόρι είναι ομοφυλόφιλο, που παρά την τρομοκρατία και τον ρατσισμό που βίωσε στα νεανικά του χρόνια καταφέρνει να διατηρήσει την ψυχική του ισορροπία, να βρει τον σύντροφο της ζωής του και να γίνει επιτυχημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης στην Νέα Υόρκη.

Αυτή η ιστορία ακουμπάει τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας κι εμάς και είναι τόσο οικεία που ίσως κλέψει έναν αναστεναγμό, ένα χαμόγελο. Όπως συνέβη και με το προηγούμενο βιβλίο του Θάνου Τσιτσή-Κούσκου “Η φονική θηλή”.

Για μια φορά ακόμα, ο συγγραφέας κάνει το μυαλό του φακό και φωτίζει τα σκοτάδια του παρελθόντος όπου βλέπουμε ανθρώπους σε καταστάσεις τρυφερές, ερωτικές και πάνω απ’ όλα ανθρώπινες.

Μυθιστόρημα, Άνεμος Εκδοτική, 2019, 328 σελ.

Η φονική θηλή – Θάνος Τσιτσής-Κούσκος
Όλα μπερδεύονται γλυκά στην εύφορη κοιλάδα του μυαλού μου, όπου ένα αγγελάκι κυκλοφορεί με άδειο κεφάλι, μια οικογένεια αποκοιμιέται με ψέματα και ξυπνάει με αλήθειες, ένας συγγραφέας ακροβατεί στην ετοιμόρροπη γέφυρα που ενώνει το Χαλάνδρι με τον Δήμο Ουτοπίας. Στον ίδιο τόπο αλλά σε διαφορετικούς χρόνους, η Ανθή θυμώνει με τον Θωμά αλλά στο τέλος τού κάθεται, μια φίλη βολεύεται με τον φορτηγατζή που έφτυνε εδώ και χρόνια, η Βάσω είναι ζευγάρι με τον Τάκη αλλά αγαπάει και τον Δημοσθένη την αδελφή, ο Φίλιππος παίζει το κεφάλι του με τον διάολο, ο Λεωνίδας πορεύεται με τους… τριακόσιους φόβους του, ενώ πάνω από τα κεφάλια όλων, πετάει ένα τσοπανόσκυλο ελληνικό. Α! Να μην ξεχάσω να σας ξεναγήσω σε μια εφορία γεμάτη ευφορία και να σας εξηγήσω πώς μια αγκαλιά αγκάθια μπορεί να χωρέσει σε μια επιστολή…
Όλα δοσμένα με λόγο άμεσο, γεμάτο χιούμορ, ανθρωπιά και φαντασία, σε ένα βιβλίο τρυφερό και σκανδαλιάρικο, που λειτουργεί σαν καλειδοσκόπιο, μέσα από το οποίο βλέπουμε τους χαρακτήρες να ζουν και να αναπνέουν, να συρρικνώνονται και να ποδοπατιούνται, να διαστέλλονται και να ασφυκτιούν, να ερωτεύονται και να ανασταίνονται.

Διηγήματα, Άνεμος Εκδοτική, 2018, 308 σελ.

Πηγές: Biblionet, Άνεμος Εκδοτική, 24 γράμματα