Θεόδωρος Μπενάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Θεόδωρος Μπενάκης γεννήθηκε το 1959.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1983. Υπήρξε συνεργάτης της εφημερίδας “Καθημερινή” και των περιοδικών “Τετράδια”, “Εποπτεία” και “Τέταρτο”, αρχισυντάκτης του περιοδικού “Διεθνής Επιθεώρηση” και εκδότης για 15 χρόνια εβδομαδιαίων εφημερίδων στα Πολωνικά, Ρωσικά και Αλβανικά. Από το 2013 εργάζεται ως αρχισυντάκτης αγγλόφωνων ιστοσελίδων των Βρυξελλών που καλύπτουν ειδησεογραφικά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Την είσοδό του στην αστυνομική λογοτεχνία έκανε με το μυθιστόρημα “Το Λάθος βήμα του τραπεζίτη” που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Στοχαστής το 2017. Το μυθιστόρημα “Το παρελθόν του Κυρίου Ζωρζ” αποτελεί το δεύτερο λογοτεχνικό του έργο. Άλλα έργα του: “Η άλλη όψη του ελληνικού εργατικού κινήματος (1918-30)”, “Κρίση στα Βαλκάνια”, “Συζητώντας για την Αλβανία (με τον Ραμίζ Αλία)” και “Δημήτρης Γιωτόπουλος, Από τον επαναστατικό στον φιλελεύθερο σοσιαλισμό”.
Μυθιστορήματα
Το λάθος βήμα του τραπεζίτη (2017), Στοχαστής
Το παρελθόν του κυρίου Ζωρζ (2020), Στοχαστής

Βιογραφίες
Δημήτρης Γιωτόπουλος (2003), Κούριερ Εκδοτική

Το παρελθόν του κυρίου Ζωρζ – Θεόδωρος Μπενάκης
Ο Θεόδωρος Μπενάκης επιστρέφει δυναμικά στον δικό του… τόπο του εγκλήματος, στο αστυνομικό μυθιστόρημα με άρωμα Ελλάδας από τα χρόνια της Κατοχής και της δεκαετίας του ΄60! Μια καινούργια υπόθεση δολοφονίας για τον πρωταγωνιστή του, τον αδιάφθορο αστυνόμο Παναγιώτη Λεγάκο, θα διεγείρει το αισθητήριο του καλού ντεντέκτιβ που κρύβουν μέσα τους όλοι οι λάτρεις του είδους!

Στο μυθιστόρημα με τίτλο “Το παρελθόν του κυρίου Ζωρζ”, γυρίζουμε πίσω τον χρόνο στα 1966, όπου βρίσκεται δολοφονημένος στο πολυτελές διαμέρισμά του, ο εισοδηματίας Γιώργος Δαμίγος, γνωστός σε συγγενείς και φίλους ως “Ζωρζ”. Την υπόθεση αναλαμβάνει να εξιχνιάσει ο αστυνόμος Παναγιώτης “Πότης” Λεγάκος. Από την αρχή, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει το θύμα και τα πάντα γύρω από το παρελθόν και τις σχέσεις του. Οι έρευνες στρέφονται πρώτα στους κύκλους από τους οποίους ο Ζωρζ προμηθευόταν εραστές όπου και συλλαμβάνουν δυο νεαρούς υπόπτους. Η ανεύρεση όμως ενός ακόμη πτώματος, ενός Γερμανού πρώην στρατιωτικού, περιπλέκει την κατάσταση ακόμη περισσότερο και γυρίζει το ρολόι πίσω στα χρόνια της Κατοχής. Στον κατάλογο των υπόπτων προστίθεται και η ύπαρξη μιας αδελφής που ο Δαμίγος υπεραγαπούσε, ενώ την προσοχή του Λεγάκου θα τραβήξει και κάποιος “Αντώνης” που λάμβανε τακτικά χρηματικά ποσά από το θύμα. Ο Λεγάκος δεν αργεί να καταλάβει ότι πρέπει να αναζητήσει τη λύση στα χρόνια της Κατοχής και στο μικρόκοσμο του “Κυρίου Ζωρζ”… Καλά κρυμμένα μυστικά, σχέσεις παθιασμένου έρωτα και μίσους, εκμετάλλευσης και προδοσίας, στήνουν το σκηνικό πίσω από τους φόνους. Ο καλός αστυνομικός όμως θα ξετυλίξει κάθε νήμα αυτής της ιστορίας για να οδηγηθεί στο τέλος στην αποκάλυψη ενός σκληρού οικογενειακού δράματος που σημάδεψε ανεξίτηλα τη ζωή τριών ανθρώπων.

Μυθιστόρημα, Στοχαστής, 2020, 202 σελ.

Το λάθος βήμα του τραπεζίτη – Θεόδωρος Μπενάκης
To 1938 εξαφανίζεται μυστηριωδώς ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πελοποννήσου Χαράλαμπος Πολυζωγόπουλος. Λίγες ημέρες μετά, αποκαλύπτεται μεγάλη κατάχρηση σε βάρος της τράπεζας, πρωταγωνιστής της οποίας είναι ο ίδιος. Το γεγονός θεωρείται ότι πλήττει την εικόνα του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, το οποίο υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται πια εγκλήματα. Γι’ αυτό και με ιδιαίτερη προσοχή και μυστικότητα ενεργοποιεί το επιτελείο των διωκτικών Αρχών, με εντολή την άμεση επίλυση της υπόθεσης. Στα πλαίσια των διεξαγόμενων ανακρίσεων οι υποψίες των Αρχών στρέφονται και προς τον ιδιαίτερο γραμματέα και έμπιστο του Πολυζωγόπουλου, Αλέξανδρο Χρυσοβέργη και αποφασίζουν να τον πιέσουν για να αποκαλύψει πού κρύβεται ο καταχραστής. Τον στέλνουν εξορία σε νησί, με την ελπίδα ότι, εάν πράγματι γνωρίζει κάτι, θα αποκαλυφθεί. Η υπόθεση ανατίθεται στον νεαρό αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών, Ηλία Αναγνωστόπουλο, ο οποίος υποδύεται έναν εξόριστο γιατρό, αρχηγό μιας φανταστικής ομάδας κομμουνιστών, οπαδών του Μπουχάριν, η οποία μόλις έχει εξαρθρωθεί. Ποιος θα στήσει παγίδα σε ποιον;

Μυθιστόρημα, Στοχαστής, 2017, 196 σελ.

Δημήτρης Γιωτόπουλος – Θεόδωρος Μπενάκης
Μια πορεία από τον επαναστατικό στο φιλελεύθερο σοσιαλισμό
Ο Δημήτρης Γιωτόπουλος υπήρξε μία από τις μορφές του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος με σημαντική δράση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είχε ηγετικό ρόλο σε μία από τις σημαντικότερες οργανώσεις της ελληνικής αριστεράς, της αρχειομαρξιστικής, αλλά και πρωταγωνίστησε σε διεθνές επίπεδο, πρώτα στο τροτσκιστικό κίνημα και αργότερα στο κίνημα για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης.
Άνθρωπος που αγαπήθηκε από πολλούς, προκαλώντας σε πολλούς ακόμα ακραίο μίσος, ο Γιωτόπουλος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως θεωρητικός. Η μεγάλη του ικανότητα ήταν ο οργανωτικός τομέας. Συνελάμβανε μια ιδέα και την έφερνε σε πέρας χωρίς να λογαριάζει κόπους, ξενύχτια και πείνα.
Ο Δημήτρης Γιωτόπουλος υπήρξε μία από τις πολλές περιπτώσεις αριστερών που, αφού πίστεψαν για χρόνια στη σοσιαλιστική επανάσταση, αναγνώρισαν τις αξίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και αγωνίστηκαν για την ειρηνική μετάβαση στο σοσιαλισμό.

Βιογραφίες, Κούριερ Εκδοτική, 2003, 241 σελ.

Πηγές: Biblionet, Στοχαστής, Κούριερ Εκδοτική