Θεόφιλος Αιγινήτης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Θεόφιλος Αιγινίτης γεννήθηκε το 1936 στη Χαλκίδα.
Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και μετά στη Σχολή Δοξιάδη για εξειδίκευση στην γραφιστική με την οποία ασχολήθηκε επαγγελματικά.
Δίδαξε σε Τ.Ε.Λ. και έχει κάνει ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής.

Σβουρλάκι – Θεόφιλος Αιγινήτης

Ένα μυθιστόρημα της Μικρασιατικής προσφυγιάς


Το κατοχικό τοπίο της προσφυγικής γειτονιάς, χάρη στις διαυγείς αντανακλάσεις της γραφής, φτάνει στον αναγνώστη με φως αποκαθαρμένο.

Γεγονότα, εντυπώσεις και αισθήματα, διαθλώνται πάνω στην πιο ευαίσθητη επιφάνεια: Τα μάτια ενός παιδιού, που πίσω από το τζάμι της αθωότητας, παρακολουθούσε τα παιχνίδια της βροχής στα λασπωμένα νερά.

Γύρω από μια πλατεία, μια “ανώνυμη και ελεύθερη” πλατεία, οι ζωές των ανθρώπων ανθίζουν μέσα από τις πληγές τους, αναδίδοντας ένα άρωμα γνήσιας ανθρωπιάς. Ζωηρά ζεστά χρώματα απελευθερώνονται, αλλά και σκιές εφιαλτικές, καθώς το χέρι του μικρού Φίλη μας οδηγεί στα σκοτεινά, κρατώντας μια όμορφη λάμπα πετρελαίου…

Ο συγγραφέας, γνωστός ήδη ως ζωγράφος, επεξεργάζεται και το πεζογραφικό του υλικό με την διεισδυτική ματιά του εικαστικού, αποδίδοντας πιστά τις φωτοσκιάσεις των χαρακτήρων, τα περιγράμματα των καταστάσεων, τις λεπτές αποχρώσεις της ανθρώπινης ψυχής.

Ανάμεσα σ’ ένα κουρελένιο παιδικό τόπι και μια μικρή μυθική σβούρα από ξύλο καστανιάς, μια ολόκληρη εποχή στροβιλίζεται στις αράδες του βιβλίου. Ερωτική, υπερήφανη και μοιραία ως το τέλος. Κόντρα στον θάνατο, τον πόλεμο και τον χρόνο.

Μυθιστόρημα, Φαέθων, 2008, 184 σελ.

Καφενείον η άνοιξις – Θεόφιλος Αιγινήτης
Είναι ενιαίο στην έμπνευση και την όλη συγκρότησή του. Εδώ ο συγγραφέας με την δεξιοτεχνία της γραφής του μας αποκαλύπτει άλλες απόκρυφες πτυχές της προσωπικότητάς του, με μια λεπταίσθητη διείσδυση στα μυστικά του ανθρώπινου ψυχισμού, αναδεικνύει ανάγλυφα τις αναζητήσεις και τις προσδοκίες νεαρών υπάρξεων που πασχίζουν και ματώνουν στην προσπάθειά τους να μά-θουν το “επάγγελμα του ανθρώπου”, σμιλεύοντας πει-σματικά την προσωπική τους υπόσταση και τιθασεύοντας έστω αδέξια και ασυναίσθητα, την μοναδικότητα της αναπόφευκτης περιπέτειας.

Μυθιστόρημα, Λευκό Μελάνι, 2018, 185 σελ.

Μυθιστορήματα
Σβουρλάκι (2008), Φαέθων
Καφενείον η άνοιξις (2018), Λευκό Μελάνι

Πηγές: BIBLIONET, Φαέθων, Λευκό Μελάνι