Θεοχάρης Μπικηρόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
O δημοσιογράφος, blogger, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Θεοχάρης Μπικηρόπουλος γεννήθηκε το 1965 στο Villigen (Στουτγκάρδη) της Γερμανίας. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1992 και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δέκα τρία βιβλία, ενώ πολλές είναι οι συμμετοχές του σε συλλογικές εκδόσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εργάσθηκε σε τοπικές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και ως ανταποκριτής Αθηναϊκών ΜΜΕ. Ιδρυτής της εφημερίδας «Επιλογές της Κατερίνης», υπεύθυνος έκδοσης των περιοδικών WEEK, MUST και εκδότης του πρωτοποριακού περιοδικού «MUST-4 Εποχές», τη δεκαετία του ΄90. Από το 2004 ως τον Ιανουάριο του 2008, διετέλεσε υπεύθυνος τύπου και επικοινωνίας στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, όπου παράλληλα διετέλεσε διευθυντής πολιτικού γραφείου Υφυπουργού. Από το 2010 κατέχει τον μεταπτυχιακό τίτλο M.Sc «Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Τιμήθηκε από το Δήμο Κατερίνης στις 22/7/2006 για την προσφορά με το έργο του στη πνευματική ζωή της Κατερίνης και στα Ελληνικά Γράμματα. Ιδρυτικό μέλος και τ. αντιπρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας. Μέλος της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας. Διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ολύμπου 2016 και μέλος της κριτικής επιτροπής του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης 2017, του Αρχείου Ιστορίας και Τέχνης. Από το 2008, ζει και εργάζεται στην Κατερίνη.
Μυθιστορήματα
Ο Κένταυρος που αγαπούσε τη Γοργόνα (2018), Όστρια Βιβλίο

Ποίηση
Κάτι στιγμές (1992), Περί
Ο κήπος με τα ρόμπολα (2003)
Οι έρωτες της Ενδορφίνης (2014)
Ορφέας και Λειβηθρίδες (Χαικού) (2017), Όστρια Βιβλίο

Θεατρικά έργα
Η Βαλίτσα (2008), Eκδόσεις Σαββίδη
Εγώ; Εσύ… Θέατρο (2011)
Κρίσεις επιΚρίσεων (2015), Εκδόσεις Όστρια
Είδωλα στον καθρέφτη (2021), Εκδόσεις Οξύνοια

Δοκίμια-Μελέτες-Κοινωνικές επιστήμες
Η εξ-ΟΥΣΙΑ της Επικοινωνίας: Γραφείο Τύπου και δημοσίων σχέσεων, Eκδόσεις Παπαζήση
Αλκοόλ – Αλκοολισμός. Χρήση και κατάχρηση. Έρευνα για τις στάσεις και αντιλήψεις νέων 18-30 ετών στη Μακεδονία, , Όστρια Βιβλίο

Συλλογικά έργα-Ανθολογίες
«Αλκυονίδες Νύχτες», Τα Ερωτικά (ανθολογία περιόδου 2004-2011)
Λογοτεχνικές εκδόσεις, μαρτυρίες και αφηγήσεις στην Πιερία (1918-2010) (2011), Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Κατερίνης
«Οδυσσέα, μη γυρίσεις στην Ιθάκη» (2011), Τα Ερωτικά
Ανθολογία Ποιήσεως, Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.
Ποιητική Ακαδημία, Σύγχρονη Ανθολογία της Νέας Ελληνικής Ποίησης (2018), Εκδόσεις Νέα Διάσταση

Είδωλα στον καθρέφτη – Θεοχάρης Μπικηρόπουλος

Είδωλα στον καθρέφτη


Τρεις μονόλογοι, στους οποίους οι ήρωές τους ζουν μέσα στο σύγχρονο αστικό πολιτισμό και «αποκαλύπτονται» τις στιγμές της μοναξιάς, πιστοποιούν την εποχή, τα ζητούμενα και τις ιδέες τους, αντικρίζοντας την αλήθεια μπροστά στον καθρέπτη τους. Όχι μόνο την εικόνα τους, αλλά και το ψυχισμό τους.
«Μπορείς να τους ξεγελάσεις όλους εκτός από τον καθρέπτη σου. Ο καθρέπτης γνωρίζει πάντα την αλήθεια…»
Οι πρωταγωνιστές, εμβαπτίζονται στην αίσθηση της απώλειας, του πόνου, της αυτολύπησης, του φόβου, της ανασφάλειας, της ενοχής, του θυμού, της υποκρισίας, του αυτοσαρκασμού, της αγωνίας για το μέλλον, επιστρατεύοντας τις ελπίδες για τη ζωή, τον πυρφόρο έρωτα και την αγάπη. Ακροβατούν ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, τις επιθυμίες και τα απωθημένα. Η μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου με αφορμή στιγμές και γεγονότα που ταρακουνούν το είναι του, οδηγεί στην ενδοσκόπηση και αναδύονται μέσα από το παραλήρημα των εσωτερικών συγκρούσεων, τα αιώνια ερωτήματα της ύπαρξης και του αληθινού νοήματος της ζωής.
Οι εσωτερικές μεταπτώσεις αντικατοπτρίζονται στον καθρέπτη.
Γιατί η ψυχή μας είναι το είδωλο που αντικρίζουμε στον καθρέπτη.
Στον καθρέπτη αντικρίζουμε κατάματα την πραγματικότητα και τις αλήθειες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Θεατρικά έργα, Εκδόσεις Οξύνοια, 2021, 52 σελ.

Ο Κένταυρος που αγαπούσε τη Γοργόνα – Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Είναι ένα μυθιστόρημα που στις 650 σελίδες του, ο αναγνώστης ζει πολλές ιστορίες, γεγονότα, αισθήματα, παρακολουθώντας την εξέλιξη σε 4 δεκαετίες και μέχρι το 2032…! Είναι ένας ύμνος στο αδάμαστο ανθρώπινο πνεύμα, στην αναζήτηση του ιδανικού, στον αέναο αγώνα της ζωής, μια σιωπηλή κραυγή για την ανέφικτη κατάκτηση της ευτυχίας, ένα ερωτικό μυθιστόρημα με σκηνές γεμάτες έξαψη, πάθος, σεξ, αγωνία και απροσδόκητη τροπή. Ένα λογοτεχνικό έργο που αναμοχλεύει τα πανανθρώπινα διλήμματα οδηγεί τον αναγνώστη στην αναζήτηση του εσωτερικού του κόσμου, να ταυτιστεί με πρόσωπα, να γελάσει και να κλάψει με τους ήρωες και εν κατακλείδι να ανακαλύψει τις αξίες της ζωής και τις δικές του αξίες. Και όλα αυτά με ευχάριστο ρεαλιστικό καθημερινό τρόπο… Ο πρωταγωνιστής είναι ένας μοντέρνος άντρας, «παλιάς κοπής», ένας άντρας που ποθούν όλες οι γυναίκες και ζηλεύουν οι άντρες! Που αγωνίζεται σκληρά για να πραγματοποιήσει το όνειρό του ακολουθώντας μια αντισυμβατική πορεία. Φτάνει στα όριά του, στα πρόθυρα της καταστροφής. Ο ακατάβλητος χαρακτήρας του δεν του επιτρέπει να εγκαταλείψει τον αγώνα. Ούτε να συμβιβαστεί. Συνεχίζει με πείσμα. Πέφτει και ξανασηκώνεται και πάλι από την αρχή. Ονειρεύεται, ζει τη ζωή, κάνει αλλαγές, προσπαθεί να φτάσει στο στόχο του. Θα τα καταφέρει;

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2018, 656 σελ.

Ορφέας και Λειβηθρίδες – Θεοχάρης Εμ. Μπικηρόπουλος

257 άτιτλα χαϊκού


Υπεροπτικός
ο έρωτας μονομαχεί
με την αγάπη …
—–
Το πρώτο πράμα,
που θα σου αρνηθούνε,
η αγάπη σου!
——
Σ ΄ έναν καθρέπτη,
στολίζεις το κορμί σου.
Γυμνή η ψυχή.

Ποίηση, Όστρια Βιβλίο, 2017, 62 σελ.

Κρίσεις επιΚρίσεων – Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Ένα επίκαιρο έργο βγαλμένο μέσα από τη σκληρή πραγματικότητα, από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ζωές των ανθρώπων του σήμερα. Ένα έργο γεμάτο πανανθρώπινα μηνύματα μέσα από τις συγκρούσεις των ανθρώπων της διπλανής πόρτας, τις στάσεις και τις αντιλήψεις απέναντι στο νέο κοινωνικό γίγνεσθαι στην εποχή των μνημονίων. Η νοσταλγία του χθες, η αυτοκριτική, οι κοινωνικές αντιθέσεις μεταξύ «εχόντων και μη κατεχόντων», η οργή, η αγανάκτηση, οι εσωτερικές επαναστάσεις, οι αγώνες μέχρι την τελική νίκη και το όραμα για έναν νέο κόσμο. Ένα όραμα που έρχεται σε σύγκρουση με τη δύναμη και το κατεστημένο. Την εξουσία και το χρήμα. Όπως τότε που οι «300» Σπαρτιάτες δε δίστασαν να πολεμήσουν «στη σκιά» από τα βέλη των Περσών, που «θα έκρυβαν» τον ήλιο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Θεατρικό, Όστρια Βιβλίο, 2015, 142 σελ.

Αλκοόλ – Αλκοολισμός – Θεοχάρης Εμ. Μπικηρόπουλος

Χρήση και κατάχρηση


Η χρήση του αλκοόλ με τη μορφή της «κοινωνικής κατανάλωσης» είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της σύγχρονης ανθρώπινης συναλλαγής. Ωστόσο η μετάβαση από την «κοινωνική» στην προβληματική κατανάλωση δεν είναι καθόλου σπάνια, τα δε όρια μεταξύ κοινωνικής και προβληματικής κατανάλωσης δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα. Μέχρι που φτάνουν τα όρια της «κοινωνικής κατανάλωσης» και πότε η χρήση οδηγεί στην κατάχρηση; Οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες αναφέρονται στις επιπτώσεις του αλκοολισμού στην υγεία, την κοινωνική και οικονομική ζωή του ατόμου. Τα τελευταία χρόνια όμως, μελετητές έχουν στραφεί και στην «άλλη πλευρά του φεγγαριού», δηλαδή τις ευεργετικές συνέπειες στην υγεία του ατόμου, από τη «λελογισμένη χρήση» του αλκοόλ. Το βιβλίο περιλαμβάνει τρία μέρη: το Ά μέρος, το ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ, που γίνεται η παρουσίαση του φαινομένου του αλκοολισμού σε όλες του τις διαστάσεις από την αρχαιότητα ως σήμερα και το Β΄ μέρος, το ΕΙΔΙΚΟ που περιλαμβάνει την έρευνα που διεξήχθη για την ανίχνευση και την καταγραφή της συμπεριφοράς σπουδαστών ηλικιών 18-30 σε 2 ΕΠΑ.Σ (Επαγγελματικές Σχολές Βοηθών Νοσηλευτών) στην Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη…

Μελέτη-Αλκοολισμός, Όστρια Βιβλίο, 2015, 224 σελ.

Η εξΟΥΣΙΑ της επικοινωνίας – Θεοχάρης Εμ. Μπικηρόπουλος

Γραφείο Τύπου και δημοσίων σχέσεων


Το βιβλίο “Η εξΟΥΣΙΑ της επικοινωνίας: Γραφείο Τύπου και δημοσίων σχέσεων”, είναι ένας πρωτότυπος χρηστικός οδηγός (μοναδικός στο είδος του στην Ελλάδα), ένα εγχειρίδιο, απαραίτητο για όσους εργάζονται (ή συνεργάζονται) σε Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων σε Δήμους, Νομαρχίες και Βουλευτικά Γραφεία, ιδιαίτερα στην Ελληνική επαρχία, απ’ όπου “απουσιάζουν” οι εταιρείες επικοινωνίας ή επαγγελματίες επικοινωνιολόγοι.
Το βιβλίο, μπορεί να φανεί το ίδιο χρήσιμο σε δημοτικούς και νομαρχιακούς Συμβούλους, δημάρχους, νομάρχες, πολιτευτές και βουλευτές, καθώς καλύπτει τις ανάγκες επικοινωνίας για την επιτυχή παρουσίαση της δημόσιας εικόνας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής της επικοινωνίας.

Κοινωνικές επιστήμες, Εκδόσεις Παπαζήση, 2005, 254 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Όστρια, Eκδόσεις Παπαζήση, Eκδόσεις Σαββίδη, Εκδόσεις Οξύνοια