Θοδωρής Κούκρας

Θοδωρής Κούκρας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Θοδωρής Κούκρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε κλασικό-νεοκλασικό χορό και θέατρο. Παρακολούθησε κύκλους σπουδών στην Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική, την Αυτογνωσία καθώς και στο μάρκετινκ. Υπήρξε επαγγελματίας χορευτής στην ομάδα ενός από τους δέκα καλύτερους και πιο διακεκριμένους χορευτές του κόσμου. Συνεργάστηκε με μεγάλα θέατρα και με πολύ γνωστά ονόματα του χώρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο ελεύθερο θέατρο εργάστηκε ως χορευτής, ηθοποιός και χορογράφος, ενώ μετράει πάνω από 3.000 παραστάσεις. Ασχολήθηκε κυρίως με το χοροθέατρο, το παιδικό θέατρο και τα σόου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ασχολήθηκε με τις πωλήσεις και το προωθητικό μάρκετινκ. Ως πωλητής διακρίθηκε και βραβεύτηκε για τις επιδόσεις και το ήθος του. Κατατάχτηκε στους πρώτους 100 του ομίλου, στον οποίο εργαζόταν πανελλαδικά. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα και διδάσκει χορό, χοροθέατρο, barre a terre, καθώς κι ένα καινοτόμο σύστημα εξάσκησης, που επινόησε ο ίδιος για σωματική, ψυχική ευεξία και ενίσχυση του χαρακτήρα. Πιστεύει πως η ζωή είναι πολύ σοβαρή για να την αντιμετωπίζεις χωρίς χιούμορ.
Μυθιστορήματα
Χορεύοντας στη βροχή (2021), Εκδόσεις Κομνηνός

Χορεύοντας στη βροχή – Θοδωρής Κούκρας

Χορεύοντας στη βροχή


Ένα συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό βιβλίο που καταγράφει την πορεία ενός αλανιού, το οποίο ανακαλύπτει τη μαγεία του χορού και της τέχνης. Που εγκαταλείπει την ασφυκτική επαρχία, για να μαθητεύσει δίπλα σ’ έναν από τους δέκα καλύτερους χορευτές του κόσμου και να αναδειχτεί σ’ ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα, με τη μεγάλη κυρία του χορού Νόρα Κις, δασκάλα του Νουρέγιεφ, να λέει γι’ αυτόν: «Έχω δει μόνο δυο ανθρώπους στον κόσμο με τόσο μεγάλο άλμα. Εκείνον και… τον Νιζίνσκι!»

Παράλληλα, όμως, το «Χορεύοντας με τη βροχή» περιγράφει την απόγνωση ενός εφήβου, ο οποίος αποζητά, αλλά δεν βρίσκει τη μητρική αγάπη, γοητεύεται από τη ζωή στην πόλη, τα φώτα και τη σκηνή, μέχρι που συνθλίβεται –από τη μια στιγμή στην άλλη τον πετούν στα αζήτητα– στις συμπληγάδες της αλαζονικής συμπεριφοράς ανθρώπων της τέχνης. Η αποχώρησή του είναι βίαιη…

Πώς να μην τσακιστεί ένα παιδί 15-20 ετών, όταν εκείνος που τον οδηγεί στο όνειρο, ο δικός του θεός, το προδίδει με χυδαίο τρόπο, το εκβιάζει, μα πάνω απ’ όλα βιάζει την ψυχή του;

Από την ελευθερία που νιώθει ως χορευτής, μετουσιώνοντας σε έργο τέχνης χορογραφίες σε μουσική των Στοκχάουζεν, Ρόλινγκ Στόουνς, Μπήτλς, Πίνκ Φλόυντ, Κλάους Νόμι, Μπάχ και Γκυγιού, ο ήρωάς μας αναγκάζεται να βιώσει την απόρριψη από ένα ανίκητο σύστημα ρουσφετιού και σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Κομνηνός, 2021, 224 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κομνηνός