Θοδωρής Νταλούσης

Ελληνες λογοτέχνες


Ο μασκοφόρος
Οι ήρωες -αντιήρωες για την ακρίβεια- των διηγημάτων του Θ. Νταλούση είναι νέα παιδιά σε οριακές καταστάσεις, κοινωνικές ή ψυχικές, μόνιμες ή πρωτόγνωρες για τους ίδιους, στραπατσαρισμένοι απ’ τα πάντα κι απ’ το τίποτα, ταλαιπωρημένοι το “καλό” κι απ’ το “κακό”. Αφηγήσεις χωρίς πολλά-πολλά και να ’χαμε να λέγαμε… Ιστορίες με πολύ μαύρο χιούμορ και ανατρεπτική τσαχπινιά, κάτι ανάμεσα σε κόμικ, σπλάτερ και γκραν γκινιόλ, μέσα από μια σφαιροβόλα γραφή.
Επιτέλους ένα βιβλίο λογοτεχνίας από νέο συγγραφέα που δεν έχει ως κεντρικούς ήρωες μεταπτυχιακούς φοιτητές και πανεπιστημιακούς καθηγητές.
Τα δεκατρία διηγήματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο είναι τα εξής: Ο μασκοφόρος, Αστακός, Μεθυσμένες Αγγλίδες, Το ξέσπασμα, Freak Show, Το δολερό σκυλί, Η Αννούλα, Πιστεύετε στον Ιησού Χριστό;, Ζαχίντ, Σηπεδών, Μέχρι το εφήμερο, Αίθουσα αναμονής, Αμήν.

Λώβα
Λώβα σημαίνει λέπρα και μεταφορικά κάτι που είναι μιασματικό. Ο πρωταγωνιστής κάθε ιστορίας, ως άλλος μπεκετικός Μολλόυ, είναι αντικοινωνικός, εγκλωβισμένος σε μία νοσηρή νοητική και κοινωνική κατάσταση απο την οποία προσπαθεί, με έναν παράδοξο και ακραίο τρόπο, να απελευθερωθεί.

Διηγήματα
Ο μασκοφόρος (2014), Φαρφουλάς
Λώβα (2018), Θράκα

Πηγές: Biblionet, Θράκα, Φαρφουλάς