Θοδωρής Πανάγος

Θοδωρής Πανάγος

2021 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Θοδωρής Πανάγος γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα, και κατοικεί στο Ζεφύρι Αττικής.
Αποφοίτησε από την Βαρβάκειο Σχολή. Σπούδασε στα ΤΕΙ Πειραιά, και εργάζεται ως τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός σε ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς. Είναι τελειόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ και σε εφημερίδες όπως popaganda, Andro, Athens Voice και Τhe Greek Cloud. Έχει γράψει ποίηση, και πεζογραφία, διετέλεσε Πρόεδρος σε ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό σωματείο, είναι δραστήριος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, διατηρεί την δύναμη να στοχάζεται με αισιοδοξία και να μετακινείται συνεχώς σε περιοχές σκέψης που ενέχουν τα λιγότερα δυνατά λάθη, και την μεγαλύτερη δυνατή χαρά. Το 2019 κυκλοφόρησε μια συλλογή ποιημάτων του, με τίτλο «Ποιήματα» από τις εκδόσεις Samizdat.
Μυθιστορήματα
Η Κώμη (2021), Σοκόλη

Ποίηση
Ποιήματα (2019), Εκδόσεις s@mizdat

Η Κώμη – Θοδωρής Πανάγος

Η Κώμη


Η Κώμη είναι μια εξορία ουτοπική και πολύ αληθινή. Μια αποικία Ελλήνων στο πουθενά. Μια κλειστή κοινότητα υποτιθέμενης αφθονίας, με ιδρυτές τους Πατέρες. Εκείνο που δίνει ζωή στην κοινότητα, και ξέρει να την αφαιρεί, είναι το Φυτό. Ο μοναδικός λόγος που βρίσκονται εκεί. Το Φυτό και η συγκομιδή του είναι θεμέλιος λίθος και σκοπός των κατοίκων της. Δεν υπάρχουν ονόματα στην Κώμη, μόνο βαθμοί και ιδιότητες των ανθρώπων. Μια ιεραρχημένη κοινωνία στο σταυροδρόμι μιας αλλαγής. Ο γιος του Κοινοτάρχη, του σπουδαιότερου Πατέρα του τόπου που πέθανε πρόσφατα, καταφτάνει στην Κώμη. Έρχεται από τον έξω κόσμο και είναι αποφασισμένος να τα ανατρέψει όλα. Να ξεσκεπάσει την υποκρισία και τη φρίκη. Να συγκρουστεί με το κατεστημένο και να τη μεταμορφώσει. Ένα στοχαστικό μυθιστόρημα που αφήνει τον αναγνώστη να πλοηγηθεί στα μεγάλα ερωτήματα του ανθρώπου. Μια αφήγηση που συναρπάζει με το αλληγορικό της ύφος και τον φιλοσοφικό της χαρακτήρα. Στο πρώτο του μυθιστόρημα, ο συγγραφέας μάς αφηγείται μια ιστορία διαρκούς αναζήτησης, ανάμεσα στο ρίζωμα και την απουσία.

Μυθιστόρημα, Σοκόλη, 2021, 168 σελ.

Ποιήματα – Θοδωρής Πανάγος

Ποιήματα


Η ποιητική συλλογή του Θοδωρή Πανάγου, είναι μία επιλογή έργων του, τα οποία γράφτηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και με διάφορες αφορμές. Καλύπτει την περίοδο από το 2005 έως το 2017, με βασικούς σταθμούς το 2009, 2013, 2015 και 2017.

Μέσα από τις σελίδες των “Ποιημάτων” του Θοδωρή Πανάγου, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις αλλαγές και τις προσαρμογές του δημιουργού ως προς το ύφος. Συνάμα, γίνεται μάρτυρας της διαδικασίας ωρίμανσης και εξέλιξης του ποιητής. Βλέπει τους δρόμους της αναζήτησης και τα ζητήματα που τον απασχολούν σε όλη αυτή την πορεία, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου, όσο και σε επίπεδο φόρμας.

Ο Θοδωρής Πανάγος μέσα από τα “Ποιήματα” αναδεικνύει εκείνα που θεωρεί σημαντικά και τα εκφράζει με ένα ιδιαίτερο, προσωπικό στιλ, το οποίο είναι άλλοτε αναλυτικό και άλλοτε αφαιρετικό. Διαπραγματεύεται θέματα προσωπικά αλλά και κοινωνικά επιλέγοντας πότε το λυρισμό και πότε τη σκληρή γλώσσα της εποχής. Δημιουργεί, ωστόσο, ένα δικό του λεκτικό σύμπαν, επιλέγοντας το διάλογο με το ρυθμό και το νόημα, επιμένοντας στον ελεύθερο στίχο, ακούγοντας πάντα τη δική του εσωτερική φωνή, αναζητώντας πάντα το νόημα μέσα του, γύρω του, στον κόσμο.

Ποίηση, Εκδόσεις s@mizdat, 2019, 70 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις s@mizdat, Σοκόλη