Θόδωρος Πανάγος

Θόδωρος Πανάγος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Θόδωρος Π. Πανάγος γεννήθηκε το 1954 στο χωριό Νέσσων του νομού Λάρισας.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, θέατρο και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Ζει στην Αθήνα, όπου και εργάζεται ως επιμελητής εκδόσεων. Είναι συγγραφέας.
Έχει το blog: Θόδωρος Π. Πανάγος.
Μυθιστορήματα
Ποιος δαίμονας σκότωσε τον άγγελο; (1998), Γαβριηλίδης
Συνήθης ύποπτος (2001), Ελληνικά Γράμματα
Η Κοιμωμένη και το αυγό του φιδιού (2011), Γαβριηλίδης

Ποίηση
Στο βυθό (2007), Γαβριηλίδης

Δοκίμια-Μελέτες-Ιστορία
Δύο μάσκες για ένα ρόλο (1988), Σύγχρονη Εποχή
Του Αλεξάνδρου η χώρα (1992), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Αυτά έχουν τα υπόγεια, μη γελάς! (1996), Γαβριηλίδης

Κομικς
Μόνες στο σπίτι (2013), Ρενιέρη / Comicon-Shop
Μέσα στον σπασμένο καθρέφτη (2013), Ρενιέρη / Comicon-Shop
Το φονικό κουνέλι (2014), Ρενιέρη / Comicon-Shop
Όταν ξυπνάνε οι νεκροί… (2021), Ρενιέρη / Comicon-Shop

Όταν ξυπνάνε οι νεκροί… – Θόδωρος Πανάγος

Όταν ξυπνάνε


Ακολουθώντας το μυστηριώδες ταξίδι μιας παρέας νεκρών, στην αναζήτηση του άρχοντα του κόσμου.

Εικονογράφηση: Σταυρούλα Παπαδάκη

Κόμικς, Ρενιέρη / Comicon-Shop, 2021, 56 σελ.

Το φονικό κουνέλι – Θόδωρος Πανάγος

Το φονικό κουνέλι


Όταν η σωτηρία από τα δεσμά της οικογένειας έρχεται μέσα από έναν χαριτωμένο, χνουδωτό σύντροφο. Μαύρο χιούμορ και υπερεαλισμός σ’ ένα τρομακτικό κόμικ.

Εικονογράφηση: Σταυρούλα Παπαδάκη

Κόμικς, Ρενιέρη / Comicon-Shop, 2014, 16 σελ.

Μέσα στον σπασμένο καθρέφτη – Θόδωρος Πανάγος

Μέσα στον σπασμένο


Φαντασιώσεις, όνειρα, εξομολογήσεις και ερωτικές εκρήξεις γυναικών που ψάχνουν την αγάπη σ΄ ένα άγριο κόσμο, όπου η εικονική πραγματικότητα υποκαθιστά τις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις.
Μικρές ιστορίες που εκτυλίσσονται με μαύρο χιούμορ, εικαστική δύναμη και ψυχαναλυτική διάθεση.

Εικονογράφηση: Σταυρούλα Παπαδάκη

Κόμικς, Ρενιέρη / Comicon-Shop, 2013, 48 σελ.

Μόνες στο σπίτι – Θόδωρος Πανάγος

Μόνες στο σπίτι


Δυο αγαπημένες φίλες, μια κοπέλα και μια γάτα, προσπαθούν να βγουν έξω από το σπίτι, όπου ζουν μόνες, για να επιβιώσουν. Αρκεί όμως η αγάπη για να τις προστατέψει από τους κινδύνους που παραμονεύουν γύρω τους παντού; Μαύρο χιούμορ, σουρεαλιστική διάθεση, γκροτέσκα ατμόσφαιρα και αφαιρετική εικαστική γραφή αναδεικνύουν κυρίαρχες πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητας.

Εικονογράφηση: Σταυρούλα Παπαδάκη

Κόμικς, Ρενιέρη / Comicon-Shop, 2013, 48 σελ.

Η Κοιμωμένη και το αυγό του φιδιού – Θόδωρος Πανάγος

Η Κοιμωμένη


Το μυθιστόρημα “Η Κοιμωμένη και το αυγό του φιδιού” συγκροτείται από 19 κεφάλαια, εκτός τόπου και χρόνου όσον αφορά τη γλώσσα της αφήγησης, τα οποία ταυτόχρονα διατηρούν πλήρως την αυτονομία και την αυτάρκεια ενός διηγήματος.

Συνδετικός ιστός όλων αυτών είναι η Ωραία Κοιμωμένη ή Σταχτοπούτα ή Αντιγόνη, αναλόγως, με συνταξιδιώτες τον Αρκούδο-πατέρα-αφηγητή και τη μητέρα-Καγκουρό. Κάπου ανάμεσα τους, κατά την περιπλάνηση σε γη και ουρανό, εμπλέκονται ο Τσε Γκεβάρα, ο Ιησούς, ο Μεγαλέξανδρος, ο Δίας, ο γάτος, τα κοτσύφια, τα ερπετά, ο Εμιλιάνο Ζαπάτα και ούτω καθεξής.

Με δυο λόγια, ο συγγραφέας αξιοποιεί τις χωρίς όρια αφηγηματικές αρετές των παραμυθιών για να μας συμπαρασύρει, με μαύρο χιούμορ και γκροτέ-σκα διάθεση, σε ένα μαγικό ταξίδι στον πραγματικό κόσμο της εποχής μας.

Εικονογράφηση: Σταυρούλα Παπαδάκη

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2011, 197 σελ.

Στο βυθό – Θόδωρος Πανάγος

Στο βυθό

Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2007, 75 σελ.

Συνήθης ύποπτος – Θόδωρος Πανάγος

Συνήθης ύποπτος


Κυκλοφορεί ελεύθερος στις στοές, πάνω στα σύννεφα ή μες στην ομίχλη, όμως ανά πάσα στιγμή οι Αρχές έχουν το δικαίωμα να τον συλλάβουν και να τον εκτελέσουν. Νομίμως!.. Ο ανακριτής γίνεται η σκιά του. Για κάθε φόνο, ληστεία ή βιασμό θεωρείται εκ των προτέρων ένοχος και τον καλούν σε απολογία. Εντούτοις, στο τέλος, ξεγλιστράει. Ξεγελάει ακόμη και τον Αρχιεπίσκοπο, που αποδεδειγμένα είναι ο πιο επαγγελματίας δολοφόνος μέσα στην πόλη. Στο μεταξύ, ο ήρωας παθαίνει σοκ όταν διαπιστώνει ότι η Παλόμα είναι ο Ορέστης, ο πεθαμένος φίλος του, εγκέφαλος κάποτε της ομάδας που σκόπευε, λέει, να ανατρέψει ενόπλως το καθεστώς. Αλλά και πάλι, με τη βοήθεια της Χιονάτης και της Λευκής το ξεπερνάει. Μόνο όταν πέφτει πάνω στον καθρέφτη και τις οθόνες του χάνει κάθε προσανατολισμό. Και προπαντός όταν ο Καθρέφτης μεταμορφώνεται σε γυναίκα και τον ζητάει σε γάμο. Διαμεσολαβητής; Ο Άγιος!…

Ευθύνη Σειράς: Χριστίνα Γιατζόγλου

Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2001, 188 σελ.

Ποιος δαίμονας σκότωσε τον άγγελο; – Θόδωρος Πανάγος

Ποιος δαίμονας


Γιατί ο Οδυσσέας -νεαρός ερευνητής και ψυχολόγος- έρχεται ξαφνικά στο Μύλο;

Γιατί υποψιάζεται ότι ο λαθρομετανάστης, που ενοχοποιεί η αστυνομία, δεν είναι ο πραγματικός βιστής και δολοφόνος;

Και πώς συμπεριφέρεται ο θείος του ο Άγγελος -πρώην εισαγγελέας και νυν νομάρχης- όταν διαπιστώνει ότι ξεκαθαρίζει, αργά αλλά σταθερά, αυτή η υπόθεση;

Κι ύστερα, για ποιο λόγο καταπίνει με τέτοια ψυχραιμία το φαρμάκι μόλις ανακαλύπτει τον εκρηκτικό δεσμό της νεαρής γυναίκας του Αντιγόνης και του Οδυσσέα;

Μήπως τελικά παίζει κάποιο ρόλο σ αυτή την ιστορία και η νεκρή μητέρα του κυρίου νομάρχη.

Ποιος δαίμονας, επιτέλους, σκότωσε τον Άγγελο;

Με αφορμή αυτά τα ερωτηματικά -κι άλλα πολλά- ο συγγραφέας δημιουργεί ένα απολαυστικό θρίλερ και αποκαλύπτει τη σχιζοφρένεια και την ιλαροτραγωδία των μικροαστικών ηθών, ενώ ταυτόχρονα φέρνει σε πρώτο πλάνο την παράνοια και τον κυνισμό των ανθρώπων της εξουσίας.

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 1998, 295 σελ.

Αυτά έχουν τα υπόγεια, μη γελάς! – Θόδωρος Πανάγος

Αυτά έχουνΗ καθημερινή ζωή στην αντίσταση


Η φιλία, ο έρωτας, η αυτοθυσία, ο ενθουσιασμός, οι φαντασιώσεις, οι… απόπειρες αυτοκτονίας και οι πάσης φύσεως εικόνες από την καθημερινή ζωή στο ΕΑΜ και ΕΛΑΣ σκιαγραφούνται, με μια σύγχρονη αφηγηματική γλώσσα, στο περιπετειώδες αυτό χρονικό.
Μέσα από ανέκδοτα, απόρρητα ντοκουμέντα -προσωπικές επιστολές στελεχών, σημειώματα απλών πολιτών, επίσημα έγγραφα, χειρόγραφες εφημερίδες, εμπιστευτικές αναφορές καπεταναίων- ο συγγραφέας ανασυνθέτει μια ολόκληρη εποχή (1941-44) δημιουργώντας την πλοκή και την ατμόσφαιρα ενός μυθιστορήματος.

Ιστορία, Γαβριηλίδης, 1996, 209 σελ.

Του Αλεξάνδρου η χώρα – Θόδωρος Πανάγος

Του ΑλεξάνδρουΜορφές και χώροι της Μακεδονίας μέσα από κάρτες της περιόδου 1914-1918


Αρχές του αιώνα. Η οθωμανική αυτοκρατορία διαλύεται. Οι βαλκανικοί πόλεμοι μόλις έχουν τελειώσει. Τα γεωγραφικά όρια στα Βαλκάνια παραμένουν ρευστά και συγκεχυμένα. Αρχίζει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Συμμαχικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη κι από εκεί απλώνονται στο μακεδονικό χώρο. Οι Γάλλοι στρατιώτες στέλνουν μηνύματα στους δικούς τους, στην πατρίδα, με κάρτες. Κάρτες που, μέσα από τις εικόνες τους, φωτίζουν τα πρόσωπα, τους χώρους και την καθημερινή ζωή με αποκαλυπτικό τρόπο.

Ιστορία, Λευκώματα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1992, 126 σελ.

Δύο μάσκες για ένα ρόλο – Θόδωρου Πανάγου

Δύο μάσκες για ένα ρόλο


Πρόκειται στην ουσία για ένα έργο «θεατρικό», στο οποίο, μέσα από αυθεντικά κείμενα της εποχής, συμμετέχουν, συνομιλούν, αντιπαρατίθενται, συμφωνούν ή συγκρούονται τα πρόσωπα του βενιζελισμού, του αντι-βενιζελισμού και του εργατικού κινήματος. Οι τρεις αυτές πολιτικέ δυνάμεις κινούνται σ’ ένα ιστορικό σκηνικό, που συνταράζεται από τις ιδέες της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Εικονογράφηση: Στάθης (ψευδώνυμο του Στάθη Σταυρόπουλου)

Ιστορία, Σύγχρονη Εποχή, 1988, 135 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ρενιέρη/Comicon-Shop, Γαβριηλίδης, Ελληνικά Γράμματα, Σύγχρονη Εποχή, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη