Θόδωρος Σούμας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Θόδωρος Σούμας είναι συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου.
Άρχισε τις κινηματογραφικές σπουδές του στο “Ινστιτούτο Τεχνών της Επικοινωνίας” των Βρυξελλών (IAD). Τις συνέχισε με πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές κινηματογράφου στο 8ο Πανεπιστήμιο Παρισιού, και σαν ελεύθερος ακροατής στο 3ο Πανεπιστήμιο. Πήρε πτυχίο φιλοσοφίας από το 8ο Πανεπιστήμιο. Παρακολούθησε επί διετία μαθήματα του τμήματος της Ψυχανάλυσης. Έχει δημοσιεύσει κριτικές και μελέτες του για το σινεμά σε πολλά κινηματογραφικά περιοδικά, στο “Τέταρτο”, στην “Αυγή”, σε εκδόσεις του “Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης” κ.α. Έχει σκηνοθετήσει και γράψει τα σενάρια δυο ταινιών μικρού μήκους και του δεύτερου μέρους της ταινίας μεγάλου μήκους “Περί έρωτος” (μαζί με τη Μαρία Γαβαλά). Στις εκδόσεις Αιγόκερως έχει δημοσιεύσει τα βιβλία “Κινηματογράφος και σεξουαλικότητα-ερωτισμός” (1983), “Έρωτας, ψυχολογία και αισθητική στο χολλυγουντιανό σινενά” (1992), “12 Ευρωπαίοι Σκηνοθέτες” (1999), “Κινηματογράφος και έρωτας” (2005) και “Εθνικές κινηματογραφίες, στιλ και σκηνοθέτες” (2009). Στις εκδόσεις Απόπειρα έχει δημοσιεύσει τη συλλογή διηγημάτων “Η Κλαίρη και η θάλασσα” (2001).
Νουβέλες
Το ημερολόγιο ενός αδέξιου εραστή (2019), Εκδόσεις Βακχικόν

Διηγήματα
Η Κλαίρη και η θάλασσα (2001), Απόπειρα

Δοκίμια-Μελέτες-Κινηματογράφος-Ερμηνεία και κριτική
Κινηματογράφος και σεξουαλικότητα-ερωτισμός (1983), Αιγόκερως
Έρωτας, ψυχολογία και αισθητική στο χολλυγουντιανό σινεμά (1992), Αιγόκερως
12 Ευρωπαίοι σκηνοθέτες (1999), Αιγόκερως
Κινηματογράφος και έρωτας (2005), Αιγόκερως
Εθνικές κινηματογραφίες, στιλ και σκηνοθέτες (2009), Αιγόκερως
Κινηματογραφικοί Δημιουργοί (2021), Αιγόκερως

Κινηματογραφικοί Δημιουργοί – Θόδωρος Σούμας

Κινηματογραφικοί


Το βιβλίο “Κινηματογραφικοί Δημιουργοί” ξεκινά με δυο εισαγωγικά, γενικά κείμενα. Κατόπιν περιλαμβάνει κείμενα για το ευρωπαϊκό σινεμά ανά χώρα παραγωγής. Για ταινίες από τη Γερμανία (του Φριτς Λανγκ, του Ζίμπερμπεργκ, του Χάνεκε), για το γαλλικό σινεμά (Φρανζί, Ριβέτ, Μαρκέρ, Μπενουά Ζακό, Ασαγιάς, Α.Κεσίς), για ισπανόφωνους σκηνοθέτες (Μπουνιουέλ, Ρουίζ και Pablo Larraín) και για το ιταλικό σινεμά (Αντονιόνι, Ταβιάνι, Μπελόκιο και Μορέτι)· για δανέζικες ταινίες (του Φον Τρίερ και της Ελ-Τούκι) και κατόπιν για δημιουργούς της ανατολικής Ευρώπης (Γιάντσο, Ζανούσι, Ταρκόφσκι, Μουντρουτσό).
Έπεται μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό σινεμά, με αφετηρία τους Αγγελόπουλο, Τσιώλη και Γαβρά, που ακολουθεί κομμάτι για τους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες, Λάνθιμο, Οικονομίδη, Γιάνναρη, Γραμματικό, Μπουλμέτη, Παπαδημητρόπουλο, Κούτρα, Αθανίτη, Μαλέα, Χούρσογλου, Γκορίτσα, Τσίτο, Φραντζή, Τσαγγάρη, Κορνήλιο, Αγγελ.Αντωνίου, Τζουμέρκα, Αβρανά, κ.α.
Ιδιαίτερο βάρος έχει το μεγάλο κομμάτι για το αγγλόφωνο, αμερικάνικο και αγγλικό σινεμά, αναφερόμενο στους Χίτσκοκ, Πρέμινγκερ, Κιούμπρικ, Ντε Πάλμα, Ίστγουντ, Μάλικ, Ντ.Λιντς, Κοέν, Σπάικ Λι, Λινκλέιτερ, Στίλμαν, Ταραντίνο, Φίντσερ, Σόρκιν, Μπάρι Τζένκινς, Εγκογιάν, κ.α. και τους Βρετανούς Νόλαν, Μπούρμαν, Μάικ Λι και Μέντες. Το βιβλίο συνεχίζει με τον κινηματογράφο της ανατολικής Ασίας, τον γιαπωνέζικο και τον κινέζικο (Ζία Ζανγκέ και Χου Μπο). Το βιβλίο κλείνει με τη σχετική εκτεταμένη βιβλιογραφία.

Ερμηνεία και κριτική, Κινηματογράφος, Αιγόκερως, 2021, 350 σελ.

Το ημερολόγιο ενός αδέξιου εραστή – Θόδωρος Σούμας
Η ιστορία, με ήρωες έναν άντρα και τις γυναίκες που ερωτεύεται, περιστρέφεται γύρω από το μοτίβο του ανεκπλήρωτου πόθου: Άγονοι έρωτες, αδυναμία πραγμάτωσης κι ενσάρκωσης της σεξουαλικής επιθυμίας, ερωτική αποστέρηση, πίκρα του ατελέσφορου έρωτα. Αλλά και συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, ανάμεσα στον έρωτα και τον σεξισμό, τον ρομαντισμό και τη φαλλοκρατία, το συναίσθημα και τον κυνισμό, το πάθος και τη ματαίωση· αντιθέσεις μεταξύ των τάσεων των ανθρώπων για άμεσο, πρωτογενές σεξ και για διάλογο με το άλλο φύλο.

Γύρω από τον Φάνη περιφέρονται λικνιζόμενες, δελεαστικές γυναίκες που δεν μπορεί να αδράξει. Γραμμένο άλλοτε σε ένα ύφος ημερολογιακό, εσωτερικών σκέψεων, και άλλοτε σκωπτικό και διαλογικό, ηδυπαθές και ενίοτε ζοφερό, το μυθιστόρημα αφηγείται μία κεντρική, «σύγχρονη», σκοτεινή ερωτική ιστορία του ήρωα που περιστρέφεται γύρω από την ίδια γυναίκα, την Ηλέκτρα, και, εμβόλιμες, διαφορετικές παλαιότερες ερωτικές σχέσεις του.

Επιμέλεια: Αθηνά Μαλαπάνη

Νουβέλα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2019, 116 σελ.

Εθνικές κινηματογραφίες, στιλ και σκηνοθέτες – Θόδωρος Σούμας
Ιταλικός κινηματογράφος:
– Ο σκηνοθετικός χειρισμός του χρόνου, στις αρχές του μοντέρνου ιταλικού σινεμά
– Ο ποιητικός κινηματογράφος του Φεντερίκο Φελίνι
– Η ιταλική κωμωδία, ο Μονιτσέλι, ο Κομεντσίνι και ο Ρίζι
– Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
– Αδελφοί Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι

Γαλλικός κινηματογράφος:
– Ο φλεγματικός στιλίστας κ. Ζακ Τατί
– Η γκονταρική αισθητική και οργάνωση του νοήματος Ζακ Ντεμί
– Η πρόταση του Ερίκ Ρομέρ
– Πατρίς Σερό: Σκοτώνουμε ό,τι αγαπάμε

Βελγικός κινηματογράφος:
– Αδελφοί Νταρντέν: “Σας σκέφτομαι”…

Ερμηνεία και κριτική, Αιγόκερως, 2009, 206 σελ.

Κινηματογράφος και έρωτας – Θόδωρος Σούμας
Το βιβλίο πραγματεύεται τη σχέση του κινηματογράφου με τον έρωτα, με τις σχέσεις των δύο φύλων, τη σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό· τη νοηματοδότηση των θεμάτων αυτών μέσα στο αισθητικό φιλμικό σύνολο, την κινηματογραφική μορφή που παίρνουν αυτές οι σημασίες, και την ιδιαίτερη αισθητική και το νόημά τους στο κινηματογραφικό σύμπαν, ανά ταινία και σκηνοθέτη. Η επιλογή των σκηνοθετών έγινε με αφετηρία την αισθαντικότητά τους, αλλά όχι μόνον. Έγινε γιατί έχουν αναπτύξει στα έργα τους έναν προβληματισμό γύρω από το θέμα του έρωτα, γιατί έχουν σκύψει πάνω από τη ζήτημα της σεξουαλικότητας ή των σχέσεων των δύο φύλων -και κυρίως γιατί τους αγαπάμε…

Ερμηνεία και κριτική, Αιγόκερως, 2005, 315 σελ.

Η Κλαίρη και η θάλασσα – Θόδωρος Σούμας

Τρεις ιστορίες


Ύστερα από τρία δοκιμιακά κινηματογραφικά βιβλία, το τελευταίο βιβλίο του Θόδωρου Σούμα περιέχει τρία διηγήματα που αφηγούνται αντίστοιχες ερωτικές ιστορίες. Τρία αφηγήματα που διερευνούν τη σχέση σεξουαλικότητας και εξουσίας και έχουν σαν πρώτη ύλη τις σχέσεις του άντρα με τη γυναίκα την πολιτική και τον ερωτισμό.

Διηγήματα, Απόπειρα, 2001, 124 σελ.

12 Ευρωπαίοι σκηνοθέτες – Θόδωρος Σούμας
Κουστουρίτσα, Μορέτι, Φρίαρς, Κισλόφσκι, Ρομέρ, Πιαλά, Σαμπρόλ, Γκοντάρ, Τριφό, Μπουνιουέλ, Βισκόντι, Λανγκ
Το βιβλίο αυτό ασχολείται με κείμενα για δώδεκα δημιουργούς του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που αγαπήσαμε, ξεκινώντας από το σύγχρονο Κουστουρίτσα και πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο ως το Φριτς Λανγκ. Ο κοινός παρονομαστής του έργου αυτών των μεγάλων σκηνοθετών είναι το συνταίριασμα αισθαντικού και διανοητικού κινηματογράφου.
Ορισμένοι σημαντικοί -από αυτήν την οπτική – ευρωπαίοι σκηνοθέτες που λείπουν από το βιβλίο, αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης του πρώτου βιβλίου του συγγραφέα: “Κινηματογράφος και σεξουαλικότητα / ερωτισμός (οι Φελίνι, Παζολίνι, Φερέρι, Στέρνμπεργκ)”. Τέλος στο κείμενο για τον Τριφό έχει συνεργαστεί η Μαρία Γαβαλά.

Σκηνοθέτες και παραγωγοί, Αιγόκερως, 1999, 156 σελ.

Έρωτας, ψυχολογία και αισθητική στο χολλυγουντιανό σινεμά – Θόδωρος Σούμας
Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται κείμενα για το χολλυγουντιανό κινηματογράφο. Πρώτα και κύρια για τον κλασικό αμερικάνικο κινηματογράφο και ορισμένα κλασικά είδη του (φιλμ νουάρ και κομεντί), που είναι από παράδοση ερωτικά φορτισμένα. Ακολουθούν κείμενα για το μεταγενέστερο, κλασικότροπο αμερικάνικο σινεμά (πιο συγκεκριμένα, τις σύγχρονες απόπειρες για φιλμ νουάρ – Πολάνσκι, Ράφελσον και τη σύγχρονη αμερικάνικη κωμωδία, π.χ. τον Μπλέικ Έντουαρντς).

Ερμηνεία και κριτική, Αιγόκερως, 1992, 159 σελ.

Κινηματογράφος και σεξουαλικότητα-ερωτισμός – Θόδωρος Σούμας
Θεωρία. Κινηματογράφος και ερωτική λογοτεχνία. Σκηνοθεσία. Αισθητική – ιδεολογικές κατευθύνσεις. Το σινεμά πορνό (σοφτ και χαρντ). Ο “ερωτικός κινηματογράφος των δημιουργών”: Μπουνιουέλ, Στέρνμπεργκ, Όσιμα, Παζολίνι, Φερρέρι, Φελλίνι, Μακαβέγιεφ, Μπορόβτζυκ. Ελληνικός κινηματογράφος.

Ερμηνεία και κριτική, Αιγόκερως, 1983, 160 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αιγόκερως, Απόπειρα, Εκδόσεις Βακχικόν