Θωμάς Μαστακούρης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Θωμάς Π. Μαστακούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά.
Είναι δικηγόρος, συγγραφέας και μεταφραστής. Έχει γράψει πολλά βιβλία και διηγήματα ηρωικής φαντασίας, επιστημονικής φαντασίας και μεταφυσικής, το παιχνίδι ρόλων στην ομηρική εποχή “Ζωντανά έπη”, κι ένα παιδικό παραμύθι με τίτλο “Το αόρατο στέμμα της σοφίας”. Εδώ και 10 χρόνια είναι υπεύθυνος της σειράς “Ανθολογία Επιστημονικής Φαντασίας” των εκδόσεων Ωρόρα που έχει φτάσει τα 70 βιβλία. Είναι τακτικός αρθρογράφος στο περιοδικό Τρίτο Μάτι και έχει μεταφράσει πάνω από 120 βιβλία, καθώς και πολιτικά άρθρα, ταινίες και δοκίμια.
Διηγήματα
Η γκρίζα χώρα (2013), Ars Nocturna
Η γκρίζα χώρα (2019), SΕΛΙΝΙ (E)

Μυθολογία-Μεταφυσική-Αποκρυφισμός-Μαγεία
Ρούνοι (1992), Δίδυμοι
Η ψυχή των μύθων (1993), Ωρόρα
Ζωντανά έπη (1999), Αίολος
Κρυπτοζωολογία του χτες και του σήμερα (2003), Έσοπτρον
Κρύσταλλοι (2004), Έσοπτρον

Παιδική λογοτεχνία
Το αόρατο στέμμα της σοφίας (1998), Έσοπτρον

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία-Κριτική
Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν (2001), Αίολος

Συλλογικά έργα
Τα μυστικά του Γ Ράιχ (2005), Έσοπτρον
7 βιβλία μαγείας (2007), Αρχέτυπο
Τέταρτη διάσταση και ταξίδια στο χρόνο (2008), Αρχέτυπο
2012: Τι αλήθεια θα γίνει; (2010), Αρχέτυπο
Μυστικές θεωρίες και προφητείες για το 2012 (2012), Αρχέτυπο
Στους αχαρτογράφητους τόπους της φαντασίας (2016), Ρενιέρη/Comicon-Shop

Μεταφράσεις
Gary John Bishop, Ann Leckie, Clint Emerson, Charles De Wolf Brownell, Gabriel Blackwell, Tzu Sun, Jean-Roch Coignet, Mark Manson, Allan Pease, Howard Phillips Lovecraft, Wayne W. Dyer, Zedong Mao, David Lindsay, Miyamoto Musashi, Arthur Conan Doyle, Bram Stoker, Paolo Bacigalupi, Helen Wecker, Rory Miller, Mykel Hawke, Allan Pease, Ursula K. Le Guin, Colin Duriez, Frank J. Kinslow, Alberto Bayo, Alex Haddox, Deepak Chopra, Ori Hofmekler, James Wesley Rawles, Robert E. Howard, John Ronald Reuel Tolkien, Toyna Reiman, August Derleth, Stephen Baxter, Brenda Barnaby, Clark Ashton Smith, Arthur C. Clarke, Philip K. Dick, Jack Vance, Laurie Faria Stolarz, Michael Moorcock κ.ά…

Η γκρίζα χώρα – Θωμάς Μαστακούρης

Και άλλες ιστορίες από τον μακρινό Βορρά


Ιστορίες βγαλμένες από τις μυθικές ομίχλες του μακρινού Βορρά, μέσα από απέραντες γκρίζες θάλασσές και αχανείς μελαγχολικές χώρες.

Ιστορίες που μπλέκουν την απλή καθημερινότητα με μακρινούς κόσμους και με διαστάσεις του ονείρου και του εφιάλτη.

Ιστορίες ηρωισμού και προδοσίας, τρυφερότητας και σκληράδας, αίματος και πάθους, από ανθρώπους που μοιάζουν με θεούς και από θεούς που μοιάζουν με ανθρώπους.

Διηγήματα, SΕΛΙΝΙ, 2019, 205 σελ.

Η γκρίζα χώρα – Θωμάς Μαστακούρης

Και άλλες ιστορίες από τον μακρινό βορρά


Ιστορίες βγαλμένες από τις μυθικές ομίχλες του μακρινού Βορρά, μέσα από απέραντες γκρίζες θάλασσες και αχανείς μελαγχολικές χώρες, Ιστορίες που μπλέκουν την απλή καθημερινότητα με μακρινούς κόσμους και διαστάσεις του ονείρου και του εφιάλτη…
Ιστορίες ηρωισμού και προδοσίας, τρυφερότητας και σκληρότητας, αίματος και πάθους, από ανθρώπους που μοιάζουν με θεούς και από θεούς που μοιάζουν με ανθρώπους.

Διηγήματα, Ars Nocturna, 2013, 188 σελ.

Κρύσταλλοι – Θωμάς Π. Μαστακούρης

Το πλήρες εγχειρίδιο δύναμης: Όλες οι μαγικές και θεραπευτικές εφαρμογές τους


Ο Θωμάς Μαστακούρης μας προσφέρει ένα πλήρες εγχειρίδιο δύναμης για τους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, και μοιράζεται μαζί μας όλους τους πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για να αποκτήσουμε πνευματικότητα, υγεία, προσωπική ευτυχία και ευημερία.
Μάθετε πως να αναγνωρίζετε, να επιλέγετε και να προστατεύετε τους κρυστάλλους σας. Διδαχθείτε, με τρόπο απλό και κατανοητό, τις μυστικές δυνάμεις του καθενός και τις πατροπαράδοτες επιρροές του σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Γνωρίστε πως να τους χρησιμοποιείτε προκειμένου να προβλέπετε τα μονοπάτια του μέλλοντος. Παρασκευάστε βάμματα και ελιξίρια, φορτισμένα με τις δυνάμεις των κρυστάλλων σας. Δημιουργήστε εντυπωσιακούς κρυστάλλους από τα πιο συνηθισμένα υλικά.

Πνευματισμός, Θεραπείες, Έσοπτρον, 2004, 265 σελ.

Κρυπτοζωολογία του χτες και του σήμερα – Θωμάς Π. Μαστακούρης

Η μυστική πλευρά του ζωικού βασιλείου


Λάμιες, βασιλίσκοι, μαντικόρες, γοργόνες, σαλαμάνδρες, κένταυροι, άρπυιες, φοίνικες, γιγάντια ερπετά, γιέτι, μεγαλοπόδαροι, δράκοι και τόσα άλλα αλλόκοτα πλάσματα που μας καλούν να τα γνωρίσουμε. Πλάσματα που έζησαν ή ζουν ακόμα στις παρυφές του πολιτισμού ή στα πεδία του θρύλου και της ανθρώπινης συνείδησης.
Τώρα παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας μέσα από μια παγκοσμίως μοναδική έρευνα που συναρπάζει με τα απίστευτα στοιχεία, τις ιστορικές καταγραφές και τις συγκλονιστικές μαρτυρίες που παραθέτει.
Απομεινάρια ενός χαμένου πολιτισμού; Αποτέλεσμα γονιδιακών επεμβάσεων και πειραμάτων κάποιας εξωγήινης φυλής; Συμβολικά δημιουργήματα του Μύθου; Προβολές της φαντασίας και του ανθρώπινου ασυνείδητου; Όποια εκδοχή και αν επιλέξουμε να πιστέψουμε, το βέβαιο είναι ότι η γνωριμία μαζί τους αν μη τι άλλο διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες και προσθέτει νέες έδρες στο υπέροχο πετράδι της ανθρώπινης συνείδησης…

Μυθολογία, Έσοπτρον, 2003, 214 σελ.

Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν – Θωμάς Μαστακούρης

Ρίζες και φύλλα του Δέντρου της Μέσης-γης


Μια μελέτη πάνω στο έργο και τις επιρροές του δημιουργού του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, καθώς και την επίδραση που είχε στον κόσμο της φαντασίας

Ξέρατε πως ο Τόλκιν ως φοιτητής έγραφε “πονηρά” ανέκδοτα ή πως ως καθηγητής έφτιαχνε σταυρόλεξα στα αγγλοσαξωνικά για τους φοιτητές του; Γνωρίζετε από πήραν το όνομά τους οι χόμπιτ ή οι ορκ; Αναγνωρίζετε τις ευρωπαϊκές γλώσσες στις οποίες βασίζονται οι γλώσσες των Ξωτικών και των Νάνων της Μέσης-γης; Έχετε υπόψη σας ποιά διάσημα μουσικά συγκροτήματα έχουν τραγουδήσει τραγούδια με στίχους εμπνευσμένους από τον κόσμο της Μέσης-γης; Ξέρατε πως στη δεκαετία του 1970 γυρίστηκαν τρεις ταινίες κινουμένων σχεδίων με θέμα τον Χόμπιτ και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών;
Γνωρίστε τον Τόλκιν ως άνθρωπο, συγγραφέα και δημιουργό. Διαβάστε άγνωστα γεγονότα της προσωπικής του ζωής πέρα από τη συμβατική βιογραφία του, ακολουθήστε τη συναρπαστική περιπέτεια της συγγραφής και της έκδοσης των βιβλίων του, προσεγγίστε τους μύθους που τον ενέπνευσαν να γράψει τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές των διάσημων έργων του. Μάθετε αναλυτικά για την επιρροή που άσκησε με το έργο του σε κάθε τομέα της τέχνης και της ψυχαγωγίας: στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τη μουσική, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα παιχνίδια ρόλων, τα παιχνίδια με κάρτες, τα παιχνίδια ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ερμηνεία και κριτική, Αίολος, 2001, 162 σελ.

Ζωντανά έπη – Θωμάς Μαστακούρης
Περιέχει:
Το βιβλίο των παικτών
Το βιβλίο του ραψωδού
Στη χώρα του Μίνωα
Φύλλα ηρώων
Ζάρια
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο ένα παιχνίδι ρόλων βασισμένο στον ανεπανάληπτο κόσμο της Ελληνικής Μυθολογίας. Ζήστε το μεγαλείο, τη δόξα, αλλά και τους θανάσιμους κινδύνους της ομηρικής εποχής μέσα από ένα σύστημα κανόνων που προσομοιάζει ακόμα και την πιο παραμικρή πτυχή της πραγματικότητας, ιστορικής και μυθικής.
Τα “Ζωντανά έπη” είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα παιχνιδιού που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για να ζήσετε συναρπαστικές ώρες στην ομηρική Ελλάδα.
Η συσκευασία περιέχει:
1) “Το βιβλίο των παικτών” με κανόνες για τη δημιουργία των ηρώων, την διεξαγωγή των Μαχών, τις Δεξιότητες, τους θεούς και κάθε άλλη πτυχή της ομηρικής κοινωνίας.
2) “Το βιβλίο του ραψωδού” με οδηγίες προς τον αφηγητή του παιχνιδιού, υποδείξεις, στατιστικά στοιχεία ζώων, τεράτων και μυθικών φύλων, καθώς και δύο περιπέτειες ώστε οι παίκτες να ξεκινήσουν αμέσως το παιχνίδι
3) Ένα μπλοκ με “Φύλλα ηρώων”, όπου ο κάθε παίκτης μπορεί να καταγράφει τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες του ήρωά του και να παρακολουθεί την εξέλιξή του.
4) Επτά “πολυεδρικά ζάρια”, απαραίτητα για την εξομοίωση των ενεργειών και των προσπαθειών των παικτών.
5) “Αυτοκόλλητα” του παιχνιδιού

Στο “Βιβλίο των Παικτών” είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι απαραίτητοι κανόνες που θα πρέπει να γνωρίζει ένας παίκτης των Ζωντανών Επών για να απολαύσει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το πρωτότυπο παιχνίδι ρόλων:
α) Ένα πλήρες σύστημα δημιουργίας Ηρώων, με το οποίο μπορείτε να φτιάξετε έναν εντελώς ξεχωριστό ήρωα με τις δικές τοιυ δυνάμεις και αδυναμίες, δεξιότητες, γνώσεις, καταγωγή, οικογενειακή κατάσταση, θέση μέσα στην ομηρική κοινωνία.
β) Κανόνες για πολυάριθμες δεξιότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα των γνώσεων και των ανθρώπινων ικανοτήτων της ομηρικής εποχής από την Οδήγηση Άρματος και τη Μαντεία μέχρι το Παγκράτιο και την Πυγμαχία,
γ) Όλο το σύστημα διεξαγωγής των μαχών, με ρεαλιστικούς κανόνες παρμένους από την ιστορική εμπειρία και έρευνα και με αυθεντικά όπλα της εποχής: πρωτοβουλία κινήσεων, επιθέσεις και άμυνες, βαριά τραύματα, θάνατος στη μάχη.
δ) Πολυάριθμοι κανόνες για νέους αλλά και έμπειρους παίκτες που προσομοιάζουν κάθε πτυχή της ομηρικής κοινωνίας, από την αλλαγή του καιρού μέχρι τους ρυθμούς μετακινήσεων και από τη βελτίωση των ηρώων μέσω της εμπειρίας και της μάθησης μέχρι της επιπτώσεις της ηλικίας στα χαρακτηριστικά των ηρώων.
ε) Όλοι οι κανόνες για τους Ολύμπιους θεούς, τη θεϊκή εύννοια και δυσμένεια, και τους πάμπολλους τρόπους με τους οποίους μπορούν αυτές να επηρεάσουν τη ζωή των ηρώων.
στ) Μια κατανοητή περιγραφή της ομηρικής κοινωνίας βασισμένη στις τελευταίες επιστημονικές και αρχαιολογικές έρευνες, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους τα στοιχεία αυτά μπορούν να ενσωματωθούν στο παιχνίδι…

Μυθολογία, Παιχνίδια, Αίολος, 1999, 104 σελ.

Το αόρατο στέμμα της σοφίας – Θωμάς Μαστακούρης
Ένα παραμύθι που με απλό και ευχάριστο τρόπο «μπολιάζει» τον μικρό αναγνώστη με τις παραδοσιακές αρετές και τα ιδανικά των 4 στοιχείων που χρειάζεται για να ζήσει αρμονικά και να συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Eικονογράφηση: Μαρία Σαββίδου

Παιδική λογοτεχνία, Έσοπτρον, 1998

Η ψυχή των μύθων – Θωμάς Μαστακούρης
Τι είναι οι μύθοι; Παραμύθια για παιδιά; Αξιόλογα πεδία επιστημονικής έρευνας; Ή προβολές του μαζικού ασυνείδητου, όπως θέλουν οι ψυχολόγοι;
Λάτρης των αρχαίων μύθων όλου του κόσμου, ο Θωμάς Μαστακούρης προτιμά τον ορισμό της καρδιάς:
“Οι μύθοι είναι”, λέει, “ιστορίες με ψυχή που μιλούν για αιώνιες αλήθειες’, με δυο λόγια απλοί τρόποι κατανόησης του Σύμπαντος, που επηρεάζει αλλά κι επηρεάζεται από τον Άνθρωπο.
Οι έξι διαλεκτοί μύθοι του βιβλίου, απ’ όλο τον κόσμο, δεν είναι για παιδά. Οι αλήθειες που εκφράζουν απαιτούν κάποια ωριμότητα. Όμως, αν και πανάρχαιοι μιλούν απ’ ευθείας στην καρδιά του σύγχρονου ανθρώπου. Ακριβώς επειδή όλοι οι μύθοι έχουν ψυχή.

Μύθοι, Ωρόρα, 1993, 224 σελ.

Ρούνοι – Θωμάς Π. Μαστακούρης

Η παραδοσιακή μαγεία των βόρειων λαών


Η γνώση της χρήσης των ρούνων, του μαγικού αλφάβητου των λαών της βόρειας Ευρώπης, είναι μια τέχνη ξεχασμένη που στις μέρες μας αναβιώνει και πάλι. Είναι ένα κατανοητό και ξεκάθαρο σύστημα μαγείας, που χρησιμοποιώντας το θα μπορέσετε να αποκαλύψετε τα μονοπάτια του μέλλοντος ή ακόμα και να τα επηρεάσετε…

Μαγεία, Δίδυμοι, 1992, 140 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ars Nocturna, SΕΛΙΝΙ, Δίδυμοι, Αίολος, Έσοπτρον