Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Ελληνες λογοτέχνες


Μικρές μπαλάντες γι’ απόψε
ΜΙΚΡΗ ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΓΙ’ ΑΠΟΨΕ
Τίποτα μη με ρωτήσεις.
Εγώ δεν έχω απαντήσεις.
Έχω μονάχα στο χέρι
ένα σβησμένο αστέρι.
Κάποτε είχα -αν σε νοιάζει-
ένα κρυμμένο μαράζι,
μα τώρα το ‘χω ξορκίσει
στης Παλιοβούνας τη δύση.

Μένει μονάχα η σιωπή μου
κι αν θες να είσαι μαζί μου
κάνει τα χάδια σου λόγια
και τα φιλιά σου φωνή
και μάθε με να μιλάω μια γλώσσα άλλη – (θινή).

Το σκοτεινό αγγελάκι και το δέντρο
Μέσα από τις τέσσερις ενότητες του βιβλίου (Τριάντα πέντε τετραγωνικά, Ιστορία γραμμένη με ουίσκι, Εμείς σε δεύτερο ενικό και Unhappy end) ο ποιητής ανιχνεύει έναν κόσμο αντιθέσεων. Τα καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού και η ησυχία του δωματίου έρχονται αντιμέτωπα με την λαμπερή πολυκοσμία των μπαρ. Η αναζήτηση των περιστασιακών γνωριμιών αντιτίθεται στην απώλεια του μεγάλου έρωτα και η αποδοχή της απελπισίας συγκρούεται με τη γοητεία της ελπίδας. Το Σκοτεινό Αγγελάκι και το Δέντρο με υλικά που έχουν συλλεχθεί από καταστάσεις αναγνωρίσιμες στον αναγνώστη, με καθημερινή γλώσσα και με στίχους άλλοτε τρυφερούς και ερωτικούς και άλλοτε σκληρούς και ειρωνικούς, μας προτείνει μια ποίηση προσωπική, εξομολογητική κι ανήσυχη.

Σονέτα για τα χείλη σου
Τα «Σονέτα για τα χείλη σου» αποτελούν έναν ξεχωριστό κύκλο δεκαεννέα ποιημάτων, τα οποία ακολουθούν την φόρμα του σονέτου. Αφηγούνται μια ιστορία έρωτα μέσα από μικρές γλυκόπικρες στιγμές προσδοκίας, επιμονής και απόρριψης. Η έκδοση συνοδεύεται από δεκαεννέα μοναδικά κολάζ του γραφίστα Δημήτρη Γιαννακούλια φτιαγμένα ειδικά για τον συγκεκριμένο κύκλο ποιημάτων.

Μικρή πατρινή σερενάτα
Ένα ποίημα – σαν τραγούδι του Τηλέμαχου Τσαρδάκα αφιερωμένο στην Πάτρα σε λίγα, συλλεκτικά, αντίτυπα με την τυπογραφική φροντίδα του Δημήτρη Γιαννακούλια.
Η καθημερινότητα της πόλης, ο μύθος που προσπαθεί να δημιουργήσει, τα όνειρα που κάνει και τα πράγματα που την κρατάνε πίσω, μαζί με αναγνωρίσιμα πρόσωπα, παρέες και στέκια της… Λίγοι στίχοι που διαβάζονται μέσα σε λίγα λεπτά, όσο χρειάζεται για να βρει και να κρατήσει ο καθένας τις δικές του στιγμές από την πόλη και αυτά που τον δένουν μαζί της.

Ποιητικά
Αιμοσφαίριο του ουρανού (1998)
Μικρές μπαλάντες γι’ απόψε (2003)
Το σκοτεινό αγγελάκι και το δέντρο (2007)
Σονέτα για τα χείλη σου (2014)
Μικρή πατρινή σερενάτα (2015)

Θεατρικά
Το σκυλί του Ωρίωνα (2011)
Πούπουλα
Το χώμα λερώνει

Συλλογικά έργα
Ποιητές της Πάτρας στις γλώσσες της Ευρώπης (2006)
Γιατί η ποίηση (2008)
Δεν είναι αλήθεια (2009)

Πηγές: BIBLIONET, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Γαβριηλίδης, Χαραμάδα, Το Δόντι, Anima Libri

80 views.