Τίνα Κουρκουμέλη

Τίνα Κουρκουμέλη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κωνσταντίνα Κουρκουµέλη Σμιτ γεννήθηκε στη Σκάλα Κεφαλονιάς και σπούδασε Νοµική και Φιλολογία στην Αθήνα και το Wurzburg.
Εργάστηκε στο γερµανικό Δηµόσιο και στην ιδιωτική εκπαίδευση, µιλάει πέντε γλώσσες και γράφει στα ελληνικά και τα γερµανικά. Ζει µεταξύ Κολωνίας και Κεφαλονιάς και ασχολείται αποκλειστικά µε τη συγγραφή. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “Παλινδρόµηση”. Η “Αβερτοσιά”είναι το πρώτο της µυθιστόρηµα.

Παλινδρόμηση – Τίνα Κουρκουμέλη
66 ποιήματα διαρθρωμένα σε τρεις ενότητες: μία για τον έρωτα, μία για τις γυναίκες και μία για τους κατατρεγμένους της ζωής αυτής- εύλογα το μυαλό του αναγνώστη πηγαίνει στους σημερινούς μετανάστες… Η δεύτερη ενότητα, η αφιερωμένη στις γυναίκες, είναι, ομολογώ, αυτή που καταρχήν μου κέντρισε το ενδιαφέρον, μια που αναδεικνύει τα παντός είδους πάθη που υφίστανται οι γυναίκες ανά τον κόσμο και διαχρονικά: από τα πιο σκληρά όπως τον ρατσισμό και τη βία μέχρι πιο «απλά» και καθημερινά όπως την καταπίεση, την συναισθηματική αποστέρηση ή την ματαίωση από την έλευση του γήρατος…

MINIMAL
Ζωγράφιζε
Χωράφια στείρα
Και ουρανούς διστακτικούς
Άβρεχτες παραλίες
Γιαλούς
Κρυψώνες άχειλων παιδιών
Ρούχα καινούργια στην ντουλάπα
Και στο μανίκι την τιμή
-Το γέλιο μη αναζητήσιμο-
Η κάθε πινελιά σφραγίδα
Κι ο έρωτας βραχύς
Κομποδεμένος στης τσέπης το μαντήλι.
Το χρώμα πανταχού ελλιπές
Σε στερητικές αγκάλες καταφύγια
Φορτίο νεκρικό φέρον εν βραχίονι αυτού
Μιας ζωής επιμελώς επινοημένης.

Ποίηση, 2016

Αβερτοσιά – Τίνα Κουρκουμέλη

Αβερτοσιά


Αβερτοσιά σημαίνει ελευθερία

Η Άρτεµη και η Θάλεια µεγαλώνουν µαζί στην Κεφαλονιά µετά τον σεισµό του 1953, αλλά η υποτακτική φύση της Θάλειας συγκρούεται µε την επαναστατική σκέψη της Άρτεµης και κάποια στιγµή οι δυο φίλες χωρίζουν.

Οι περιορισµοί της κλειστής κοινωνίας, ένας µεγάλος έρωτας και ανοµολόγητα µυστικά οδηγούν την ανήσυχη Άρτεµη σε φυγή. Η επιστροφή της Άρτεµης στην Κεφαλονιά µετά από δεκαετίες, για την κηδεία του καθηγητή τους, θα είναι καθοριστική…

Μια ιστορία υποταγής, επανάστασης και γυναικείας χειραφέτησης στη δεκαετία του ’60.

Μυθιστόρημα, Κλειδάριθμος, 2018, 336 σελ.

Μυθιστορήματα
Αβερτοσιά (2018), Κλειδάριθμος

Ποίηση
Παλινδρόµηση (2016)

Πηγές: Biblionet, Κλειδάριθμος