Τειρεσίας Λυγερός

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Τειρεσίας Λυγερός πρωτοείδε το φως κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα περνάει στο Αιγαίο. Από το 2015 µέχρι και το 2017 δηµοσίευε κάθε Κυριακή σε διαδικτυακή εφηµερίδα αστυνοµικά διηγήµατά του σε συνέχειες. Το 2019 το θεατρικό του έργο “Το Ηµερολόγιο ενός Αποτυχηµένου Συγγραφέα” ανέβηκε στο Θέατρο Επί Κολωνώ στο πλαίσιο του φεστιβάλ Off-Off Athens. Το 2017 εκδόθηκε το πρώτο του αστυνοµικό µυθιστόρηµα, “Η Μαύρη Κάντιλακ”.
Μυθιστορήματα
Η μαύρη κάντιλακ (2017), Ηριδανός
Τα ίχνη του αίματος (2021), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Τα ίχνη του αίματος – Τειρεσίας Λυγερός

Τα ίχνη του αίματοςΑστυνομικό μυθιστόρημα


Ο αστυνόµος Σεβαστιανός, ακολουθώντας τα ίχνη του αίµατος, θα ξετυλίξει το κουβάρι µιας ιστορίας, της οποίας τα νήµατα κινούν η απληστία, η αλαζονεία και η εκδίκηση. Μια υπόθεση που δύο αρχικά άσχετα γεγονότα µεταξύ τους, µια εξαφάνιση γόνου ισχυρής οικογένειας και µια πιθανή αυτοκτονία, τον οδηγούν σε συγκρουσιακές καταστάσεις, µε πολλές ανατροπές.

Ο οξυδερκής αλλά δύστροπος Αντρέας Σεβαστιανός δεν είναι και ο πιο εύκολος άνθρωπος για να συνεργαστεί κανείς µαζί του. Στην αρχή κινείται αργά, αλλά η ατµόσφαιρα γρήγορα βαραίνει. Ο ύποπτος γίνεται θύµα.

– Περίεργη ιστορία. Μια δήθεν αυτοκτονία, µια εξαφάνιση, τρεις φόνοι, ένα ατύχηµα και οι τρεις δολοφόνοι νεκροί.
– Έξι νεκροί, είπε ο αστυνόµος κοιτάζοντας τους γλάρους που βουτούσαν στη θάλασσα. Έξι νεκροί, τρεις διαφορετικές ιστορίες θανάτου, τρεις δολοφόνοι και τρία διαφορετικά κίνητρα.
– Καλή υπόθεση για αστυνοµικό µυθιστόρηµα. Λες να…;
– Δε νοµίζω. Δε δένει η υπόθεση τόσο καλά. Στα αστυνοµικά µυθιστορήµατα υπάρχει ένα κίνητρο και συνήθως τα εγκλήµατα τα διαπράττει ένας δολοφόνος ή µια οµάδα δολοφόνων. Εδώ έχουµε να κάνουµε µε την ίδια τη ζωή και όχι µε καλοστηµένα µυθιστορήµατα. Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Κανένας δεν την ορίζει, κανένας δεν τη γράφει προς έκδοση…

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2021, 224 σελ.

Η μαύρη κάντιλακ – Τειρεσίας Λυγερός

Η μαύρη κάντιλακ


Μια πολύ περίεργη δολοφονία νεαρής γυναίκας προβληματίζει τον αστυνόμο Σεβαστιανό ο οποίος ψάχνοντας την άκρη του νήματος έρχεται αντιμέτωπος με παλιούς του “γνώριμους” που έπιασαν την “καλή”, με ναρκομανείς και πρόσωπα της “υψηλής” κοινωνίας. Μια σειρά από περίεργες δολοφονίες αποπροσανατολίζουν τον αστυνόμο ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να ξεφύγει από τις πολιτικές του εμμονές και το οικογενειακό του παρελθόν προκειμένου να φτάσει στο τέλος της υπόθεσης. Ένα τυχαίο, όμως, περιστατικό δίνει τη λύση.

Μυθιστόρημα, Ηριδανός, 2017, 144 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ηριδανός, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη