Τώνια Κατζουρού

Τώνια Κατζουρού

Ελληνες λογοτέχνες
«Γεννήθηκα, μεγάλωσα και παραμένω στα λατρεμένα μου Χανιά, με ένα μικρό διάλειμμα, που έμεινα στην άλλη αγάπη μου, την Αθήνα! Τα παιδικά μου χρόνια, ήταν πολύ ευτυχισμένα και ενδιαφέροντα, γεμάτα βιβλία και συναντήσεις με λογοτέχνες και ανθρώπους της τέχνης! Αυτό με σημάδεψε στο λόγο μου, στη σκέψη και στη συμπεριφορά μου. Οι σπουδές μου τελείωσαν στην Αγγλική φιλολογία, παρόλο που ήθελα κι ετοιμαζόμουν να γίνω ψυχίατρος. Όμως, άλλαι αι βουλαί των ανθρώπων…
Έχω δυο γιους, που είναι η ψυχή μου όλη! Και δυο εγγόνια, που είναι η μεγάλη μου παρηγοριά, κάθε μέρα!
Θέλω να πιστεύω πως πάνω απ’ όλα, είμαι δίκαιη. Και πως έχω κάνει, τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, να αγαπήσουν το διάβασμα και την ποίηση, παρόλο που απείχαν πάντα! Αυτό, είναι το πνευματικό μου βραβείο! Από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς κυκλοφορεί και η ποιητική μου συλλογή, με τίτλο «Ακροβατώ».»
Διηγήματα
7 χρώματα πάνω σε μαύρο (2021), Ραδάμανθυς

Ποίηση
Ακροβατώ (2020), Ραδάμανθυς

7 χρώματα πάνω σε μαύρο – Τώνια Κατζουρού

7 χρώματα


Ένα τυχαίο γεγονός με έκανε να «φορέσω» ξανά τα παιδικά μου μάτια και να ξαναζήσω κάποια γεγονότα που ταξίδευαν μέσα στις αναμνήσεις μου αλλά, όσο περνούσε ο καιρός, τόσο ξεμάκραιναν και ξεθώριαζαν. Επτά ιστορίες βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά, που άλλοτε έρχονταν ολοκάθαρα μπροστά μου κι άλλοτε μπερδεύονταν μεταξύ τους κι έπαιρναν παραμυθένιες διαστάσεις! Όσοι τις έζησαν, θα τις θυμούνται, ίσως, καλύτερα. Όμως, σημασία έχει πως όλες μαζί, δημιούργησαν ένα υπέροχο ευωδιαστό και πολύχρωμο λουλούδι στα χρώματα της ώχρας, όπως ήταν βαμμένα, τότε, τα σπίτια στη Χαλέπα, στα Χανιά! Η βίλα Σβαρτς ήταν ο συνδετικός κρίκος! «Σβαρτς», στα γερμανικά, σημαίνει μαύρο. Και όπως ξέρουμε, τα χρώματα ζωντανεύουν καλύτερα πάνω σε μαύρο φόντο!

«…Ήταν τόσο ειλικρινές και αυθεντικό! Ένα slice of life, μέσα από παιδικά μάτια, ένα κομμάτι σπαρταριστό ολόγιομης παιδικής μακαριότητας!.. Επιτέλους, μετά την αυξανόμενη τάση αποτύπωσης της «παιδικής στέρησης», της ασχήμιας και των «κρυμμένων μυστικών», απόλαυσα αυτό το ανέμελο και ανέφελο κείμενο, γραμμένο μέσα από μια παιδική ματιά που παραμένει έτσι, χωρίς να απαρνιέται την αποστασιοποίηση και τη σοφία της ωριμότητας…», Κατερίνα Θεοτοκάτου, θεατρολόγος.

Διηγήματα, Ραδάμανθυς, 2021, 84 σελ.

Ακροβατώ – Τώνια Κατζουρού

Ακροβατώ


“Πρόκειται για ένα corpus με αυθεντική ποιητική αίσθηση, με την τόλμη και τη χάρη του προσωπικού ύφους, με πάθος, με βαθύτητα αλλά και παιχνιδιάρικη διάθεση, με μια αδιόρατη καβαφική ειρωνεία ενίοτε, με ευφάνταστες λεκτικές ακροβασίες – ναι, ο τίτλος “Ακροβατώ” είναι και γι’ αυτό εύστοχος – με έρωτα στη λέξη και στα πράγματα…”
Κατερίνα Θεοδωράτου.

Ποίηση, Ραδάμανθυς, 2020, 60 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ραδάμανθυς