Τούλα Τίγκα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Τούλα Τίγκα γεννήθηκε στα Τρίκαλα, στο τέλος του πολέμου.
Έζησε για λίγο στο Βόλο και για δεκαοκτώ χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία. Στη συνέχεια επέστρεψε στα Τρίκαλα όπου και κατοικεί. Έχει γράψει βιβλία για παιδιά και για νέους και μυθιστορήματα. Στα έργα της συγκαταλέγονται τα βραβευμένα με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου “Οδός Γραβιάς” (Εκδ. Πατάκη 1991), “Η εποχή των υακίνθων” (Εκδ. Πατάκη 1993) και το βραβευμένο με το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού “Διαβάζω” “Τα χρόνια τρέχοντας” (Εκδ. Πατάκη 1999).

Τριπλή νύχτα – Τούλα Τίγκα
H ιστορία της “Τριπλής νύχτας” ξεκινάει στα Τρίκαλα του μεσοπολέμου, εποχή που οι άρχοντες της παλιάς κοινωνίας προσπαθούσαν να περισώσουν κάτι από την αρχοντιά τους, και φτάνει μέχρι τη δεκαετία του ΄80, όταν οι απόγονοί τους στην ίδια πόλη προσπαθούσαν να αντέξουν τις αλλαγές της σύγχρονης κοινωνίας και να περισώσουν κάτι από τον εαυτό τους.
Μια γυναίκα, η μητέρα, εγκαταλείπει τη δεκάχρονη κόρη της και τον άντρα της για να ακολουθήσει έναν ξένο λοχαγό, περαστικό από την πόλη, και μια άλλη γυναίκα, η κόρη, φτάνει κάποτε στο ίδιο σημείο, αλλά διστάζει να πάρει την ίδια απόφαση, έχοντας ζήσει η ίδια την περιπέτεια μιας εγκατάλειψης.
Στο βιβλίο καταγράφεται, σε δύο εκδοχές, από δύο ξεχωριστούς συγγραφείς, η ιστορία της κόρης, της Μαλβίνας Σέβη, που μεγάλωσε μαθαίνοντας να μισεί και παντρεύτηκε δύο άντρες χωρίς να τους αγαπήσει, ενώ αγάπησε τέλος έναν τρίτο χωρίς να τον παντρευτεί.

Μυθιστόρημα, Δόμος, 1992, 197 σελ.

Τα πουλιά στο χιόνι… – Τούλα Τίγκα
Το σκηνικό: η Νέα Ιωνία, μια γειτονιά του Βόλου, γειτονιά προσφύγων. Οι πρωταγωνιστές: οι “Γλάροι”, μια παρέα παιδιών, στην ευαίσθητη ηλικία, πριν από την εφηβεία, και τα “Σπουργίτια”, τα μικρότερα αδέρφια τους.
Η ιστορία ξεκινάει με χιόνι, κατάλευκο κι αστραφτερό, που σκεπάζει τα πάντα κι υποχρεώνει τα σχολεία να κλείσουν για τρεις μέρες. Κι εμείς αρχίζουμε να ακολουθούμε τα βήματα των παιδιών, καθώς αυτά ξετυλίγουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους, ερμηνεύουν και μεταμορφώνουν, με το μαγικό τους βλέμμα, τον κόσμο γύρω τους.
Ένα πεινασμένο πουλί εμφανίζεται από το πουθενά. Ψάχνοντας να χορτάσει την πείνα του, αφήνει πατημασιές πάνω στο χιόνι, πατημασιές που θυμίζουν αρχαία γραφή. Η φαντασία των παιδιών παίρνει φωτιά. Να έχουν άραγε τα πουλιά δική τους γλώσσα; Και πώς θα καταφέρουν να διαβάσουν αυτά τα ίχνη; Κάθε παιδί θα μεταφράσει με το δικό του τρόπο τα μηνύματα, κάθε παιδί θα γράψει τη δική του ιστορία, κι αυτές οι ιστορίες, γεμάτες τρυφερότητα και χιούμορ, θα αγκαλιάσουν μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και μετανάστες, όλους όσοι προσπαθούν να στεριώσουν σε μια γειτονιά και να περπατήσουν με σίγουρα βήματα το δρόμο της ζωής τους.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2006, 263 σελ.

Η βοή των υδάτων – Τούλα Τίγκα
Οταν η Ελπίδα βλέπει γύρω της τα προβλήματα της οικογένειάς της και τις ανησυχίες των φίλων της, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τους κανόνες της επαρχίας και με τη σημερινή εποχή κατά την οποία έχουν χαθεί πολλά και δεν έχουν αντικατασταθεί από άλλα καλύτερα, αποφασίζει να αποπειραθεί να βάλει τέλος στη ζωή της. Και ύστερα εμφανίζεται η νονά της, μια γυναίκα από άλλη πόλη και από άλλη εποχή. Έτσι, ξεκινάει μια σειρά από συζητήσεις γύρω από τη ζωή, την πάλη, τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων, στο οποίο ο αναγνώστης μπορεί να διαγράφονται ποικίλοι τύποι χαρακτήρων. Η Ελπίδα, ένα κορίτσι δεκαοχτώ χρονών. Ο χαρακτήρας της και ο κόσμος της: οι γονείς της με τα προβλήματά τους, ο Αλέξανδρος με τις αναζητήσεις του, η Έλσα με τις δικές της αγωνίες, η επαρχία με τους κανόνες της. Και τέλος η εποχή μας, που έχει καταργήσει πολλά χωρίς να τα αντικαταστήσει με άλλα καλύτερα. Η Αντιγόνη, η νονά της. Έρχεται να τη συναντήσει από μια άλλη πόλη και μια άλλη εποχή. Έχει να της πει πολλά. Γιατί έμαθε να παλεύει. Να χάνει και να κερδίζει.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 1996, 250 σελ.

Αχ, Σαλονίκη… – Τούλα Τίγκα

Είκοσι και οχτώ ασκήσεις μνήμης


Θυμάμαι θα πει επιστρέφω… Eπί δεκαπέντε χρόνια κάτοικος Θεσσαλονίκης, επιστρέφω συχνά στις γειτονιές που έζησα. Παρέα μου η μνήμη, κάποια πρόσωπα χωρίς όνομα και κάποια ονόματα χωρίς πρόσωπο. Kρίκος συνδετικός το «Aχ…» του Iωάννου, «Aχ, Σαλονίκη, ρημαγμένη Σαλονίκη, δεν ξέρω πώς να σε θρηνήσω». Aλλά εγώ βγαίνω στους δρόμους της όχι για να θρηνήσω. Nα θυμηθώ θέλω και να αγαπήσω από την αρχή όλα αυτά κι αυτούς που ξέχασα ή που δεν με θυμούνται.Eπιστρατεύω την αγάπη μου γι’ αυτή την πόλη και αναζητώ. Tη φαντασία μου και συμπληρώνω. Tη νοσταλγία μου και γράφω, για όσα πέρασαν χρόνια και θαύματα…

Επιμέλεια σειράς: Ελένη Γκίκα

Μυθιστόρημα, Άγκυρα, 2007, 136 σελ.

Φεγγάρι στο νερό – Τούλα Τίγκα
Αρχές του περασμένου αιώνα στην καρδιά της Θεσσαλίας. Μια καινούργια εποχή ανατέλλει για τους ανθρώπους του κάμπου. Οι κολίγοι γίνονται νοικοκυραίοι, οι ιδέες ταξιδεύουν και ριζώνουν πιο εύκολα στις ψυχές των ανθρώπων και οι νέοι ονειρεύονται το δικό τους, αλλιώτικο μέλλον. Τρικαλινοί Ντακαίοι και Βολιώτες Ρουμπαίοι σμίγουν σε μια αυλή με μια στέρνα στη μέση, γεμάτη μυστικά και φεγγάρια στο νερό της.

Ο παθιασμένος έρωτας του Πασχάλη για τη θάλασσα και τη Φιλίτσα θα ξαναγεννηθεί μέσα από παιδιά και εγγόνια, πιο δυνατός, ένοχος και αμαρτωλός. Ο Πασχάλης και η Φιλίτσα, και μαζί και μετά από αυτούς, η Λένω, η Βαΐτσα, ο Αντρέας, ο Κωνσταντής, η Αγγέλα, ο Λίνος και η μοναδική Ζαμπέτα θα ταιριάξουνε μια ιστορία απίθανη.

Με φόντο τους αγώνες με τους εχθρούς και με τη ζωοδότρα γη, με την πείνα και τη φτώχεια που θεριεύει τα όνειρα, θα ξεδιπλωθεί η ζωή τους… μια ζωή γεμάτη έρωτες, πόθους, ζήλιες και ενοχές… μια ζωή που πότε φαντάζει λαμπερή πότε σκορπισμένη, σαν το φεγγάρι που άλλοτε καθρεφτίζεται ολόκληρο σε νερά ακύμαντα και άλλοτε σπασμένο σε νερά ταραγμένα.

Μυθιστόρημα, Ψυχογιός, 2012, 523 σελ.

Τ’ άλλο μισό του κόσμου – Τούλα Τίγκα
Μια μαγεμένη ιστορία
Μια παρέα μαθητών λυκείου που μεγαλώνουν σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη.
Ένα “μαγεμένο” παλιό αρχοντικό γεμάτο μνήμες και φαντάσματα.
Γύρω απ’ αυτό οι ήρωες αγαπούν, παθιάζονται, ερωτεύονται, σκανδαλίζονται.
Ο έρωτας της Μαρίνας, η προσωρινή ακινησία του Ρηγόπουλου, οι ερωτικές προτιμήσεις του Θοδωρή.
Κι ανάμεσά τους η Μυρσίνη, η φιλόλογος των παιδιών, που έχει βιώσει παρόμοιες εμπειρίες στον ίδιο τόπο, όπου ο έρωτας μπορεί και να χτυπήσει λάθος πόρτα.
Ένα δυνατό μυθιστόρημα για τον ετεροφυλικό και τον ομοφυλικό έρωτα, για τις αποφάσεις που παίρνει κάποιος στη ζωή του αν και εφόσον… Λείπει μόνο τ’ άλλο μισό του κόσμου για να δεις τον κόσμο ολόκληρο.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2018, 170 σελ.

Ballade des dames – Τούλα Τίγκα
Πέντε φίλες που σκόρπισαν η κάθε μια και σε άλλη πόλη αφού πέρασαν μαζί όλα τα δεινά της ενηλικίωσης. Η φιλία τους και οι αγαπημένοι της ζωής τους. Γυναίκες ενός άλλου καιρού που συναντιούνται στη γενέτειρα κάθε φθινόπωρο για να θυμηθούν όσα δεν θέλουν να ξεχάσουν και επιμένουν να λένε “σ’ αγαπώ” και “ευχαριστώ”, έστω κι αν είναι σίγουρες ότι θα πάνε χαμένα. Πέντε χαρακτήρες διαφορετικοί σ’ αυτή την ηλικία που τη βαφτίσαμε τρίτη, λες και πρέπει να γίνεται σαφές ότι μια πρώτη και μια δεύτερη έμειναν πίσω, στην εποχή των τακτικών αριθμητικών και των άτακτων αναζητήσεων. Πέντε γυναίκες που εξακολουθούν να νιώθουν νέες, ν’ αγαπούν και ν’ αγαπιούνται μεταξύ τους, όπως τα παιδιά όταν ξεχνούν να μεγαλώσουν.

Ένα κοινωνικό, ψυχολογικό μυθιστόρημα για τη γυναικεία θεώρηση του κόσμου.

Μυθιστόρημα, Διάπλαση, 2018, 296 σελ.

Μυθιστορήματα
Τριπλή νύχτα (1992), Δόμος
Σεμέλη (1999), Εκδόσεις Καστανιώτη
Τριπλή νύχτα (2003), Εκδόσεις Πατάκη (E)
Αχ, Σαλονίκη… (2007), Άγκυρα
Φεγγάρι στο νερό (2012), Ψυχογιός
Ballade des dames (2018), Διάπλαση

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Οδός Γραβιάς (1984)
Η άλλη όχθη του καλοκαιριού (1989)
Οδός Γραβιάς (1991), Εκδόσεις Πατάκη (E)
Η εποχή των υακίνθων (1993), Εκδόσεις Πατάκη
Η βοή των υδάτων (1996), Εκδόσεις Πατάκη
Η εποχή των υακίνθων (1996), Εκδόσεις Πατάκη (E)
Τα χρόνια τρέχοντας (1999), Εκδόσεις Πατάκη
Τα πουλιά στο χιόνι… (2006), Εκδόσεις Πατάκη
Τ’ άλλο μισό του κόσμου (2018), Εκδόσεις Πατάκη

Συλλογικά έργα
Το σχολικό ημερολόγιο των βιβλιοφάγων 2008-2009 (2008), Εκδόσεις Πατάκη

Βραβεία
Οδός Γραβιάς – Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (1984)
Η Εποχή των υακίνθων – Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (1992)
Τα χρόνια τρέχοντας – Βραβείο εφηβικού βιβλίου του περιοδικού «Διαβάζω» (2000)

Πηγές: EKEBI, BIBLIONET, Εκδόσεις Ψυχογιός, Εκδόσεις Πατάκη, Διάπλαση, Άγκυρα, Δόμος