Τριαντάφυλλος Σερμέτης

Τριαντάφυλλος Σερμέτης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Τριαντάφυλλος Σερμέτης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1968 και τα τελευταία χρόνια διαμένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.
Είναι εκπαιδευτικός Θεολόγος-Φιλόλογος και Διδάκτορας Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων, θεολογικού, φιλοσοφικού, πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και φιλοσοφικές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, κι έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε Φιλοσοφικά Συνέδρια. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον στη Φιλοσοφία εντοπίζεται στη Γνωσιολογία, Οντολογία κι Αισθητική. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Μύχιες Παύσεις» (Εκδόσεις Πηγή 2015) και τη θεολογική και φιλοσοφική μελέτη «Η Θεολογία της Αφύπνισης» (Εκδόσεις Δαιδάλεος 2016). Έχει συγγράψει τον Πρόλογο και τον Επίλογο στο βιβλίο της Αναστασίας Βούλγαρη: «Μίκης Θεοδωράκης, Μονόλογοι, Διάλογοι και το Μονοπάτι προς το μέλλον: Συνοπτική παρουσίαση» (Εκδόσεις Σπίθα 2017), την ποιητική Συλλογή «Άπειρος Κύκλος» (Εκδόσεις Νησίδες 2018) και έχει συγγράψει τον Πρόλογο και την Εισαγωγή στην Ποιητική Ανθολόγηση «Για τον Θεό και τον Έρωτα» του Jalaluddin Rumi (Εκδόσεις Δαιδάλεος 2018). Επίσης, συμμετείχε μαζί με άλλους οκτώ (8) συγγραφείς στο συλλογικό έργο «Ευτυχία και πως να την κατακτήσετε» (Εκδόσεις iWrite 2018).

Μύχιες παύσεις – Τριαντάφυλλος Σερμέτης

Μύχιες παύσεις


«Αέναον»
Μία µία οι λέξεις υφαίνουν
τις πολύχρωµες κουρελιασµένες κλωστές
του Είναι,
ξηλωµένες από της ύλης
του χρόνου το στρίφωµα

Ποίηση, Εκδόσεις Πηγή, 2016, 70 σελ.

Η θεολογία της αφύπνισης – Τριαντάφυλλος Σερμέτης

Η θεολογία της αφύπνισηςΗ πατερική μεταστροφή στη νεότερη θεολογία της Ελλάδας


Οι έννοιες του καλού και του κακού προσδιορίζουν τη ζωή και το θάνατο. Δεν έχουν νομική, ηθική ή άλλη έννοια. Είναι ένα γεγονός υπαρξιακής επιλογής. Η ελευθερία του ανθρώπου δεν έγκειται στο να επιλέξει ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Η ελευθερία είναι το να έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο τρόπους ύπαρξης. Όταν ο άνθρωπος παραμένει στην προφάνεια της υλικής υπόστασής του, αδυνατεί να ξεπεράσει το μηδέν και κινείται στα όρια της αβύσσου. Αρνείται αυτό που τον ξεπερνάει και αναπτύσσει την ατομική ιδιοτέλεια. Η μοναδικότητά του στρέφεται κατά του θνητού χαρακτήρα της ατομικότητάς του και αυτό είναι το κίνητρο για τη φιλοδοξία της εξουσίας. Η τάση προς την υλικότητα και τον εξωτερικό κόσμο οδηγεί στον απόλυτο μηδενισμό. Αυτή είναι και η κόλαση στην πραγματικότητα της ανθρώπινης υπόστασης. Η αδυναμία της να συσχετιστεί και να κοινωνήσει.
Η αξία της ορθόδοξης θεολογίας λοιπόν, αν πραγματικά υπάρχει, έγκειται στο γεγονός ότι απαντά στα πραγματικά προβλήματα πραγματικών ανθρώπων και σε πραγματικές εποχές. Στο βιβλίο αυτό, η θεολογία γίνεται αντικείμενο μελέτης ως λόγος που θεραπεύει την ανθρώπινη υπόσταση και της δίνει την προοπτική της ελπίδας, σε έναν κόσμο που η απελπισία φωλιάζει στις ψυχές και διαβρώνει ως αρρώστια την πνευματική κατάσταση των ανθρώπων.

Θεολογία, Δαιδάλεος, 2016, 144 σελ.

Στοχαστικά τρίμματα – Τριαντάφυλλος Σερμέτης

Στοχαστικά τρίμματα


Οι στοχασμοί αυτοί είναι σύντομοι συλλογισμοί που δημιουργήθηκαν σταδιακά, ακανόνιστα κι αυθόρμητα, με μια γλώσσα αφτιασίδωτη, δίχως να υπάρχει αρχική πρόθεση. Στόχος της συγγραφικής αυτής απόπειρας δεν αποτελεί μόνο η αναζήτηση νοημάτων στο μυστήριο του βίου, αλλά και η ερμηνεία του πλαισίου της εποχής που διανύουμε, με απώτερο σκοπό ν’ αποδοθεί το στίγμα της. Η προσωπική ανάγκη για εξερεύνηση των διαφορετικών περιοχών της ζωής και, εν τέλει, της ίδιας της ολότητας της ζωής, με ώθησε να καταγράψω τους συλλογισμούς αυτούς ως απαύγασμα της εμπειρικότητάς μου. Οι στιγμιαίες εκλάμψεις της σκέψης καταγράφηκαν ανεξίτηλα στην ψυχή και στον νου μου· κι ο κάθε στοχασμός είναι ένα μικρό πόνημα που αποτελεί ξεχωριστό πεδίο διερεύνησης.
Τα “Στοχαστικά τρίμματα” αποτελούνται από 207 στοχασμούς. Τους καταθέτω δημόσια, προκειμένου ν’ αποπειραθώ να θέσω ένα μικρό λιθαράκι στην ιστορία της σκέψης.

Δοκίμια, Νησίδες, 2018, 56 σελ.

Άπειρος κύκλος – Τριαντάφυλλος Σερμέτης

Άπειρος κύκλος


Χρωματιστά ρούχα ενδύομαι,
φωτιά γίνομαι
από του πόνου την έλλειψη,
ακίνητος κινούμαι
στης ερήμου την όαση,
αντικατοπτρίζεται η μορφή σου στο Είναι μου.
Από του προσώπου σου
την ομορφιά ξεμακραίνω,
στο βυθό της θάλασσας των λέξεων
ποιήματα αγκιστρώνω
που πάνω τους χαραγμένη είσαι
Εσύ.

Ποίηση, Νησίδες, 2018, 62 σελ.

Απελπισία – Τριαντάφυλλος Σερμέτης

Απελπισία


Το παρόν δοκίμιο για την Απελπισία αποτελεί το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας. Στόχος είναι να αναλυθούν τα οντολογικά ζητήματα που αφορούν στην έρευνα για τη φύση του ανθρώπου, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι η σχέση του ανθρώπου με το γίγνεσθαι καθορίζεται αποφασιστικά από τη διαχείριση της θνητότητάς του.

Δοκίμιο, Αρμός, 2019, 204 σελ.

Ποίηση
Μύχιες παύσεις (2016), Εκδόσεις Πηγή
Άπειρος κύκλος (2018), Νησίδες

Δοκίμια-Μελέτες-Θεολογία
Η θεολογία της αφύπνισης (2016), Δαιδάλεος
Στοχαστικά τρίμματα (2018), Νησίδες
Απελπισία (2019), Αρμός

Συλλογικά έργα
Ευτυχία και πώς να την κατακτήσετε (2018), Εκδόσεις iWrite.gr

Μεταφράσεις
Rumi, Jalaluddin, Για τον Θεό και τον έρωτα (2018), Δαιδάλεος

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή, Νησίδες, Δαιδάλεος, Αρμός