Τρισεύγενη Γιαννακοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Τρισεύγενη Γιαννακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Βιολογία και Οικολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και McGill του Καναδά. Υπηρέτησε ως καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών εργασιών και ενός βιβλίου, με τίτλο «Συστήματα, Οικοσυστήματα και Βιωσιμότητα» (εκδόσεις «Ζυγός»), όπου το ζήτημα της περιβαλλοντικής κρίσης προσεγγίζεται μέσα από τις σύγχρονες θεωρίες της Πολυπλοκότητας της Πληροφορίας και της Αυτοοργάνωσης. Θεωρεί πως η μετάπλαση της ανθρώπινης περιπέτειας σε Λογοτεχνία, το να παρατηρείς και να γράφεις μέσα από το βλέμμα άλλου ή άλλων, που τελικά είναι ο εαυτός σου, αποτελεί μια νέα γοητευτική εμπειρία, η οποία βρίσκεται όχι σε αντίθεση, αλλά σε αντίστιξη με την επιστημονική γραφή. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Πλανόδιον». Στον λογοτεχνικό διαγωνισμό «Μία φράση + 821 λέξεις» για την επέτειο του 1821, το διήγημά της με τίτλο «Έψιλον και Έψιλον Τονούμενο» απέσπασε το β΄ βραβείο (συλλογικός τόμος, έκδοση Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου, Αθήνα, 2019). Το μυθιστόρημα «Ένα καναρίνι ήταν» είναι το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο.
Μυθιστορήματα
Ένα καναρίνι ήταν (2020), ΑΩ Εκδόσεις

Δοκίμια-Μελέτες-Οικολογία-Περιβάλλον
Συστήματα, Οικοσυστήματα και Βιωσιμότητα (2008), Ζυγός

Συλλογικά έργα
Αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν (2019), Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ένα καναρίνι ήταν – Τρισεύγενη Γιαννακοπούλου

Ένα καναρίνι ήταν


Στην ταραγμένη εποχή του Εμφυλίου, ο φόνος του πατέρα της για κτηματικές διαφορές και η κλοπή ενός θησαυρού που της ανήκει πυροδοτεί μια δραματική ανατροπή στη ζωή της όμορφης Αφροδίτης που μένει έγκυος και γεννάει τη Μελίνα, με το στίγμα του εξώγαμου. Η μικρή βρίσκει αποδοχή και αγάπη μόνον από τη συνομήλική της Αμαλία, ένα ανεστραμμένο είδωλο του εαυτού της. Τα δυο κορίτσια θα ακολουθήσουν διαφορετικές πορείες στη ζωή τους. Η Μελίνα, χωρίς να σκεφθεί τις συνέπειες, θα πετάξει μακριά από τις προκαταλήψεις και τα κρυμμένα μυστικά που τη φυλακίζουν. Για τελείως (;) διαφορετικούς λόγους θα φύγει μακριά και η Αμαλία. Τα νήματα της ζωής των δύο κοριτσιών κινούν οι γυναίκες -ως μητέρες, ερωμένες ή ανέραστες «γεροντοκόρες»- που και οι ίδιες είναι θύματα και θύτες του φύλου τους. Ένα μυθιστόρημα με επίκεντρο το θηλυκό φύλο, που σε κάθε εποχή έρχεται αντιμέτωπο με το ερώτημα της γυναικείας ταυτότητας.

Μυθιστόρημα, ΑΩ Εκδόσεις, 2020, 188 σελ.

Συστήματα, Οικοσυστήματα και Βιωσιμότητα – Τρισεύγενη Γιαννακοπούλου

ΣυστήματαΦαινόμενα θερμοδυναμικής και αυτοοργάνωσης στο σύγχρονο κόσμο

Οικολογία, Ζυγός, 2008, 436 σελ.

Πηγές: Biblionet, ΑΩ Εκδόσεις, Ζυγός