Τζώρτζης Μηλιάς

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Τζώρτζης Μηλιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958.
Παλιός πρωταθλητής του σκι, έχει ασχοληθεί πολύ με σπορ στη φύση όπως είναι η ορειβασία, το καγιάκ και η αναρρίχηση.
Είναι εκπαιδευτικός (χημικός), οδηγός βουνού και έχει γράψει βιβλία που έχουν σχέση με την εκπαίδευση και τα σπορ.
Το “Ταξίδι του Οδυσσέα για τη Σύμη” είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Ανόργανη χημεία με κόμικς – Τζώρτζης Μηλιάς

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με ένα στόχο: να κάνει τη χημεία απλή και κατανοητή. Σαν βασικό όπλο στην προσπάθεια αυτή χρησιμοποιήθηκε το κόμικς, του οποίου οι δυνατότητες αποδεικνύονται τεράστιες. Με όλη την απαραίτητη θεωρία δοσμένη λιτά και με χιούμορ, ο αναγνώστης, μαθητής ή όχι, θα μπορέσει να καταλάβει τα βασικά στοιχεία της χημείας, να παρακολουθήσει άνετα τις λυμένες ασκήσεις, καθώς και να λύσει τις άλυτες ασκήσεις που υπάρχουν στο τέλος κάθε κεφαλαίου.

Eικονογράφηση: Γιώργος Κούβακας

Χημεία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006, 94 σελ.

Ο Μακιαβέλι πάει σχολείο – Τζώρτζης Μηλιάς

Υποθήκες για μελλοντικούς και νυν δασκάλους
«Όλα αυτά τα χρόνια, ο Μακιαβέλι ήταν μαζί μου σε διαφορετικούς τόπους και με διαφορετικούς τρόπους. Στην τάξη, στο εργαστήριο και στο βουνό, με κιμωλίες, δοκιμαστικούς σωλήνες, σχοινιά και κράνη. Φορούσε τη ρόμπα της εποχής του, χαρακτηριστικό καπέλο και μου έδινε συμβουλές. Συμβουλές για το πώς θα κάνω καλύτερα τη δουλειά μου έχοντας δίπλα μου παιδιά που έπρεπε να κατευθύνω, να πείσω και να εκπαιδεύσω. Παιδιά που έπρεπε να φροντίσω σε όλες αυτές τις φάσεις ώστε να λειτουργούν δημιουργικά και παράλληλα να είναι ασφαλή. Παιδιά που ήθελα ‒και θέλω‒ να βοηθήσω για να ωριμάσουν ισορροπημένα και να ευτυχήσουν!»

Δοκίμιο, Ποταμός, 2011, 119 σελ.

Το ταξίδι του Οδυσσέα για τη Σύμη – Τζώρτζης Μηλιάς

Μια περιπέτεια με καγιάκ στο Αιγαίο
Δώδεκα φίλοι ταξιδεύουν με καγιάκ στο Αιγαίο. Ξεκινάνε το ταξίδι τους από την Πάτμο για να καταλήξουν στη Σύμη. Στην πορεία τους αυτή, συναντούν περιπέτειες και δυσκολίες. Ένα μονόφθαλμο άγριο τράγο, μία ιδιαίτερη γυναίκα που μαγεύει τους πάντες, ένα ναυάγιο, μία σπηλιά που σε κάνει να σκέφτεσαι το θάνατο, σειρήνες, ερημικές παραλίες, κινδύνους και αίσθηση ελευθερίας. Βλέπουν τον ήλιο να δύει μεσοπέλαγα, περπατάνε σε αρχαία μονοπάτια, συνομιλούν με ένα μυστηριώδη γέρο, ερωτεύονται και πλαγιάζουν με όμορφα κορίτσια, κάνουν αναρρίχηση σε απόκρημνες ακτές, παίζουν με τη γάτα του Schrodinger και πλακώνονται στο ξύλο για μερικές μπριζόλες και δύο μπουκάλια κρασί. “Ότι δε με σκοτώνει μου φαίνεται αστείο”, τραγουδάνε φάλτσα οι ταξιδιώτες όταν γλιτώνουν παρά τρίχα από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη ενώ ένα λάθος και ένας απίστευτος έρωτας, οδηγούν τον ήρωα, μόνο του πλέον, στην προσωπική του Ιθάκη, τη Σύμη. Στη Σύμη όπου αυτό που θα βρει ο σύγχρονός μας Οδυσσέας είναι οι ρίζες του, ένα πρόβλημα και μια λύση.

Μυθιστόρημα, Milias Camps, 2017, 176 σελ.

Μυθιστορήματα
Το ταξίδι του Οδυσσέα για τη Σύμη (2017), Milias Camps

Δοκίμια-Μελέτες
Ο Μακιαβέλι πάει σχολείο (2011), Ποταμός

Συλλογικά έργα
Οργανική χημεία με κόμικς (1991), Εκδόσεις Καστανιώτη
Οικολογία με κόμικς (1994), Εκδόσεις Καστανιώτη
Βιολογία με κόμικς (2006), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ανόργανη χημεία με κόμικς (2006), Εκδόσεις Καστανιώτη

Μεταφράσεις
Ghigliano, Cinzia, Η ιστορία της χημείας σε κόμικς (1992), Κάτοπτρο

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη, Ποταμός