Βαγγελιώ Καρακατσάνη

Ελληνες λογοτέχνες

Η Βαγγελιώ Καρακατσάνη κατάγεται από το Μοχό και σήμερα ζει στο Αστρίτσι Ηρακλείου.
Είναι Αρχιτέκτων Τοπίου και έχει ασκήσει το επάγγελμά της στον Ιδιωτικό Τομέα.
Εργάστηκε σαν δημοσιογράφος στην εβδομαδιαία εφημερίδα Ν. Λέσβου “Νέο Εμπρός” και στη συνέχεια ως διευθύντρια σύνταξης στο παγκρήτιο περιοδικό “Οικοδομώ”, ενώ συνεργάζεται με διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες.
Διηγήματά της δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική σελίδα ΑΤΕΧΝΩΣ και ποιήματά της στη “Φωνή Λογοτεχνών” της “ΑΠΕΛ-Σ” καθώς και στα ιστολόγια της.
Ανέπτυξε έντονη κοινωνικοπολιτική δράση από τα σπουδαστικά της χρόνια, διετέλεσε Πρόεδρος Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και σήμερα είναι Πρόεδρος Δ.Σ. του Σωματείου ενάντια στην προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές Υπέρβαση, με το οποίο εκδίδουν την περιοδική εφημερίδα” ΥΠΕΡΒΑΣΗ” που ανατυπώνεται σε 5.000 αντίτυπα και διανέμεται με την εφημερίδα “Πατρίς”.
Είναι επίσης Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αρχανών μέλος της ΟΓΕ.
Συμμετέχει στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, ενώ για τρία χρόνια παρακολούθησε μαθήματα Φωτογραφίας στο Σύλλογο Φίλων Τέχνης Αρχανών.
Της αρέσει το διάβασμα, τα ταξίδια και η δημιουργική συζήτηση με γνωστούς και άγνωστους.
Έχει το ιστολόγιο: Βαγγελιώ Καρακατσάνη.

Στη ρίζα του αετού – Βαγγελιώ Καρακατσάνη

Ο Μανολιός, μια αινιγματική φυσιογνωμία, διεισδύει στους λαβύρινθους της ψυχής, ψάχνοντας την άκρη του μίτου, υπό την απειλή του Μινώταυρου.
Θα σου δείξει πως μπορείς να βγεις.
Η ζωή ενός ανήσυχου νέου όπως τη φαντάστηκα, με τα σκαμπανεβάσματα, την εσωτερική διαπάλη και τις έριδες που τη συνοδεύουν, έως ότου κατακτήσει τις ατομικές του ισορροπίες και γαληνέψει.
Αυτή είναι η μαγεία του ταξιδιού, καβαφική ή όχι. Κι όταν θα φτάνεις στο τέλος, θα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι μιας και “…δεν είμαστε λίγοι. Είμαστε πολλοί αλλά σκόρπιοι”.
Μια κραυγή ενάντια στο κοινωνικό στίγμα για την ψυχική νόσο και στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των ψυχικά πασχόντων. Ένα ράπισμα ενάντια στην περιφρόνηση και την αμφιθυμία, στη μοναξιά και την παραμέληση, στην εκμετάλλευση και την κακοήθεια, στην απομόνωση και την υποτίμηση των οικογενειών των ψυχικά ασθενών.

Μυθιστόρημα, Καρακατσάνη Βαγγελιώ, 2015, 252 σελ.
Μυθιστόρημα, Ραδάμανθυς, 2017, 200 σελ.

Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι – Βαγγελιώ Καρακατσάνη

Ομάδα Έργου στην Κλινική Ψυχικής Υγείας “Άγιος Χαράλαμπος”:
“Η θεραπεία μέσω εικαστικών τεχνών χρησιμοποιείται σε όλες τις ηλικίες και ανεξάρτητα από το ψυχικό νόημα. Αποτελεί διαδικασία ενσυναίσθησης και επικοινωνίας ανάμεσα στον δημιουργό-θεραπεύομενο και στο δημιούργημά του. Είναι, θα λέγαμε, ένα θεραπευτικός διάλογος χωρίς λόγια, αλλά με εικόνα, υλικά, χρώματα και σχήματα, με ρυθμό, μήνυμα, πομπό και δέκτες. Μέσω της σχέσης του δημιουργού-θεραπευόμενου με το εικαστικό δημιούργημα, απελευθερώνονται συναισθήματα, φόβοι, άγχη και σκέψεις, εκφορτίζονται ψυχικές εντάσεις και τελικά το άτομο ανακουφίζεται, νιώθει δημιουργικό, βελτιώνει γνωστικές και κινητικές ικανότητες και γίνεται θεραπευτής του ίδιου του εαυτού του. …Τα μέλη της ομάδας του Έργου με χαρά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Βαγγελιώς Καρακατσάνη να εικονογραφήσουν το παραμύθι της “Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι”. Της ευχόμαστε κάθε επιτυχία”.

Παιδική λογοτεχνία, Ραδάμανθυς, 2017, 24 σελ.

Μυθιστορήματα
Στη ρίζα του αετού (2015), Καρακατσάνη Βαγγελιώ
Στη ρίζα του αετού (2017), Ραδάμανθυς

Παιδική λογοτεχνία
Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι (2017), Ραδάμανθυς

Πηγές: BIBLIONET, Καρακατσάνη Βαγγελιώ, Ραδάμανθυς