Βαγγέλης Ιντζίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Βαγγέλης Ιντζίδης γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε παιδαγωγικά και γλωσσολογία στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Υπήρξε υπότροφος του National Endowments for the Humanities στο Columbia University. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Παν/μιο Αιγαίου. Εργάστηκε στην εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας σε ομάδες εργασίας υπερεθνικών οργανισμών. Σήμερα ανήκει στο Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό του Τομέα Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ. Έχει δημοσιεύσει τα ποιητικά αφηγήματα (εκδόσεις Γαβριηλίδη): Χαιρετισμούς από την Ελλάδα (2001), Η Βιογραφία του Χρόνου (2005) και έχει συνθέσει το σενάριο για την ταινία της Βουβούλας Σκούρα: Τhe Red Bank: Tζέιμς Τζόυς, τα Τετράδιά του των Ελληνικών (2013). Kάνει επίσης ενδιαφέρουσα καμπάνια μέσω του Facebook του. Έχει φτιάξει κάρτες-πόστερ με δηλώσεις και συνθήματά του, και τα ανεβάζει με στάτους, συχνά προσθέτοντας με σχόλιο κάποιο λινκ σε συνέντευξη ή άρθρο του σχετικό με το όραμά του για τη ΔΗΜΑΡ. Ενίοτε προσθέτει και τραγούδι, φτιάχνοντας ένα πολυεπίπεδο multimedia στάτους.

Ερμηνευτικές προσεγγίσεις κειμένων νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας Β’ Eνιαίου λυκείου – Βαγγέλης Ιντζίδης

Επιλογή

Δοκίμια, Εκδόσεις Πατάκη, 1999, 222 σελ.

Χαιρετισμούς από την Ελλάδα – Βαγγέλης ΙντζίδηςΠοίηση, Γαβριηλίδης, 2001, 58 σελ.

Νέα ελληνικά – Βαγγέλης Ιντζίδης

2ος κύκλος ΤΕΕ


Το βοήθημα αυτό αποτελεί βιβλίο υποστήριξης τόσο του εκπαιδευτικού όσο και του μαθητή. Συμβάλλει στη διδακτική μεθοδολογία προσέγγισης των ανθολογημένων κειμένων και απαντά στις ασκήσεις που τα συνοδεύουν. Η οργάνωση της ύλης ακολουθεί τις οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε σχέση με το περιεχόμενο, τη δομή, τους γλωσσικούς και αφηγηματικούς τρόπους των επιλεγμένων κειμένων.
Ο τρόπος απάντησης των σχολικών ερωτήσεων και η προσέγγιση των κειμένων αυτών διερευνούν: τη σχέση του τίτλου με το κείμενο, τον εντοπισμό της αποδεικτέας θέσης, τις θεματικές ενότητες, την τιτλοφόρηση των παραγράφων, τους τρόπους ανάπτυξης των παραγράφων αυτών, το σχέδιο της επιχειρηματολογίας, την κριτική ανάγνωση, τους γλωσσικούς τρόπους, τους αφηγηματικούς τρόπους.

Δοκίμια, Μεταίχμιο, 2001, 204 σελ.

Η βιογραφία του χρόνου – Βαγγέλης Ιντζίδης
Aπό το ετερώνυμο των chat-rooms του διαδικτύου μέχρι τον ανώνυμο γραφειοκράτη των Βρυξελών…
Από τους φίλους που αναλύουν τα όνειρά τους μέχρι το προσωπικό των πολιτικών γραφείων…
Από τις φυλακές του εμφυλίου μέχρι την ιδιώτευση του έρωτα…
Παρουσίες και απουσίες διαλέγονται με την Ιστορία και τις ιστορίες τους.
Βιογραφούν τα προσωπεία του χρόνου…

Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2005, 101 σελ.

Ζακ – Βαγγέλης Ιντζίδης

Η αυτοβιογραφία των ζωντανών


Ο Ζακ είναι ένας σκύλος. Ο αφηγητής δεν είχε φανταστεί ποτέ τον εαυτό του να φροντίζει κατοικίδιο ζώο, μέχρι που αναλαμβάνει τη μέριμνα του Ζακ. Περιστατικά καθημερινότητας αυτής της σχέσης γίνονται διαδρομές αναζήτησης επαναφέροντας κρίσιμα βιώματα από το παρελθόν.
Το τραύμα άνοιξε στο προλεκτικό στάδιο, τότε που ξεκινά το βρέφος μιαν αναζήτηση πασχίζοντας μες στην ασφάλεια της μητρικής αγκαλιάς να ανακαλύψει το μονοπάτι που θα το οδηγήσει σταδιακά από την ανάγκη, στην ικανοποίησή της, στο συναίσθημα, στην επιθυμία, στο σώμα.
Ο αφηγητής μιλά στον σκύλο του, συνταιριάζει λέξεις που καθησυχάζουν και τους δύο μια νύχτα με καταιγίδα στο τώρα. Αυτός που τραυματίστηκε πριν μάθει να μιλά γεμίζει τώρα τη γύμνια του σκύλου του με ομιλία. Του απευθύνεται ενώ προσπαθεί να τον ακούσει, να καταλάβει αυτό το άγνωστο ον που συγκατοικεί μαζί του.
Από το ένα εγώ στο άλλο, η μία φωνή εκδοχή της άλλης. Ο αφηγητής άνθρωπος και ο αφηγητής σκύλος. Αυτός που τραυματίστηκε γεμίζει με λέξεις τον κόσμο που αποφάσισε να εμπιστευτεί όπως εμπιστεύτηκε έναν σκύλο παρά το γεγονός ότι τα τετράποδα αυτά όντα τον τρόμαζαν για χρόνια.
Ποιητικό και στοχαστικό αφήγημα διερευνά δυνατότητες να ειπωθεί εκ νέου εκείνο που έμοιαζε τελεσίδικα αφηγημένο. Μια πορεία από το είμαι στο γίνομαι.
Δεύτερη έκδοση (περιλαμβάνει ένθετη ειδική έκδοση με τρεις αναγνώσεις του Ζακ από τους: Σάββα Μιχαήλ, Τζίνα Πολίτη, Λίζυ Τσιριμώκου)

Πεζά, Νήσος, 2018, 114 σελ.

Ποίηση
Χαιρετισμούς από την Ελλάδα (2001), Γαβριηλίδης
Η βιογραφία του χρόνου (2005), Γαβριηλίδης

Πεζογραφία
Ζακ (2018), Νήσος

Δοκίμια-Μελέτες-Σπουδή και διδασκαλία
Ερμηνευτικές προσεγγίσεις κειμένων νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας Β’ Ενιαίου λυκείου (1999), Εκδόσεις Πατάκη
Νέα ελληνικά (2001), Μεταίχμιο

Συλλογικά έργα
Σχολικός εγγραματισμός (2007), Γρηγόρη
Καραμέλες βουτύρου (2009), Πολύτροπον
Γλώσσα Γ΄ δημοτικού (2009), Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.)
Γλώσσα Γ΄ δημοτικού (2010), Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.)
Μάρκος Μέσκος, Πολύεδρον (2014), Γαβριηλίδης

Πηγές: Biblionet, Νήσος, Γαβριηλίδης, Μεταίχμιο