Βαγγέλης Ε. Κάλιοσης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Βαγγέλης Κάλιοσης είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Γερμανία το 1968, μεγάλωσε στην Πρέβεζα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακό με θέμα την Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Εργάζεται ως φιλόλογος στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 2014 έχει διατελέσει διευθυντής του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης των Φυλακών Κορυδαλλού, του Δ.Ι.Ε.Κ. Αχαρνών και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μεγάρων. Η ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία ξεκινάει με την πρωτόλεια ποιητική συλλογή Ακροβασίες, που δημοσιεύτηκε από τις Εκδόσεις Έψιλον το 1991. Το 1997 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη η συλλογή διηγημάτων του Όμηρος εταίρας. Ακολούθησε το 2006 από τον ίδιο οίκο το μυθιστόρημά του Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς τρομοκράτες;, το οποίο απέσπασε πολύ θετικές κριτικές. Το 2011 εκδόθηκε το πολιτικό του δοκίμιο Η κρίση του κοινοβουλευτισμού και το αίτημα της άμεσης δημοκρατίας από τις Εκδόσεις Χρ. Δαρδανός. Η ποιητική του σύνθεση Συνάντηση με τον Γιάννη Ρίτσο υπό τη Σονάτα του Σεληνόφωτος είναι αναρτημένη από τον Μάρτιο του 2015 στην επίσημη ιστοσελίδα (www.yannisritsos.gr) για τον μεγάλο ποιητή. Έχει συγγράψει επίσης πολλά σχολικά βοηθήματα πάνω στα διδακτικά αντικείμενα της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Χρ. Δαρδανός και Πατάκη. Το 2009 πραγματοποίησε την προσαρμογή στην ελληνική έκδοση του βιβλίου Εγχειρίδιο γενικής παιδείας των Jean-FrancoisBraunstein & BernardPhan για λογαριασμό των Εκδόσεων Πατάκη, ενώ το 2012 πήρε μέρος στη συγγραφή λημμάτων του Μεγάλου Λεξικού της νέας ελληνικής γλώσσας των ίδιων Εκδόσεων.
Είναι μέλος του δικτύου πολιτών “Ψηφιακή Άμεση Δημοκρατία”.

Ακροβασίες – Βαγγέλης Κάλιοσης


Ποίηση, Έψιλον, 1991, 32 σελ.

Όμηρος εταίρας – Βαγγέλης Κάλιοσης
Ποιος θα το φανταζόταν ότι η παρθενική αναζήτηση του πληρωμένου έρωτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιχμαλωσία, η αναβίωση μιας παρελθούσας πρεφοκατάνυξης σε αδικαιολόγητη ένταση, η αγορά ενός χρηματιστή σε εικοσαήμερη αϋπνία, το αμάρτημα μιας Εύας σε καφενείο χωρικών, το σύνδρομο υπερηχητικής διατύπωσης στιγμιαίων εμμονών στα σίδερα της φυλακής και μια παράνομη κολύμβηση στην οδύνη της ενηλικίωσης; Έξι διηγήματα με ήρωες υποψιασμένα ανυποψίαστους. Οι ήρωες αυτοί έχουν δύο μόνο προνόμια: να σαρκάζουν αυτοσαρκαζόμενοι και να παρωδούν αυτοπαρωδούμενοι.

Διηγήματα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997

Ιστορία Β΄ λυκείου – Βαγγέλης Κάλιοσης

Θεωρητική κατεύθυνση: Κοινωνική και πολιτική οργάνωση στην αρχαία Ελλάδα


Ανάλυση όλης της ύλης με Ερωτήσεις και Απαντήσεις σύμφωνα με τα Νέα Πρότυπα Αξιολόγησης.
– 418 Ερωτήσεις σύντομης απάντησης
– 166 Ερωτήσεις ελεύθερης ανάπτυξης
– 607 Ασκήσεις αντικειμενικού τύπου
– 18 Συνθετικές Δημιουργικές εργασίες

Σπουδή και Διδασκαλία, Δαρδανός Χρήστος Ε., 1998, 341 σελ.

Αρχές φιλοσοφίας Γ΄ λυκείου – Βαγγέλης Κάλιοσης

Θεωρητική κατεύθυνση


– Σχεδιάγραμμα της εξελικτικής πορείας της Φιλοσοφίας
– Απαντήσεις στις Ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου
– Εύκολη και απλουστευμένη παρουσίαση της ύλης
– Ασκήσεις όλων των τύπων σύμφωνα με τα νέα πρότυπα αξιολόγησης
– Φιλοσοφικό λεξικό
– Βιογραφίες φιλοσόφων
– Ολοκληρωμένο έργο για καθηγητές, μαθητές και για όποιον θέλει να εισαχθεί στον κόσμο της Φιλοσοφίας.

Σπουδή και Διδασκαλία, Δαρδανός Χρήστος Ε., 1999, 556 σελ.

Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς τρομοκράτες… – Βαγγέλης Κάλιοσης
Ένας παλαίμαχος επαναστάτης. Ένας ανυποψίαστος μικροαστός. Ένας μυστηριώδης νέος. Ο Λευτέρης. Ο Σταύρος. Ο Άλκης. Τρεις άντρες. Τρεις ηλικίες. Τρεις εποχές. Συστήνονται στην τράπεζα. Γνωρίζονται στη ληστεία. Η ιστορική συγκυρία τους ευνοεί. Η κοινή τους μοίρα τους προκαλεί. Η διασάλευση τούς γοητεύει.
Αντιήρωες της καθημερινότητας; “Άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας”; Τραγικά θύματα των κοινωνικών αντιφάσεων ή αδίστακτοι τρομοκράτες; Αινίγματα και προβληματισμοί, ερωτήματα και γρίφοι που εκπορεύονται από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και δεν απαιτούν μιαν απλή απάντηση, γιατί η αξία τους έγκειται στην ίδια τους την ύπαρξη.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006, 385 σελ.

Η κρίση του κοινοβουλευτισμού και το αίτημα της άμεσης δημοκρατίας – Βαγγέλης Κάλιοσης
Σε μια εποχή που οι καπιταλισμός περνά τη σοβαρότερη μεταπολεμικά κρίση του και οι κυβερνήσεις των εθνών κρατών και των υπερεθνικών σχηματισμών παρακολουθούν ανίσχυρες τις αγορές να λεηλατούν τον παγκόσμιο πλούτο και να ασκούν ουσιαστικά την εξουσία σε βάρος κάθε έννοιας δημοκρατίας, εμείς προτείνουμε στους πολίτες να θυμηθούν την ιδιότητά τους και να διεκδικήσουν τον κυρίαρχο ρόλο τους στην πολιτεία αποκαθιστώντας τη δημοκρατική τάξη.
Η άμεση δημοκρατία είναι η λύση! Και είναι και αναγκαία και εφικτή.
Είναι αναγκαία γιατί μπορεί να καταστήσει φιλόδοξο κάθε πολίτη, αμβλύνοντας παράλληλα τη ματαιοδοξία των επαγγελματικών της πολιτικής. Οι ειδικοί θα τεθούν επιτέλους στην υπηρεσία του πολίτη και θα λογοδοτούν σ’ αυτόν για κάθε πράξη.
Είναι εφικτή γιατί ο 21ος αιώνας, ως ο αιώνας της γνώσης και της πληροφορίας, δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να κάνει πράξη το ιδανικό της ατομικής χειραφέτησης. Καλά ενημερωμένοι κι επαρκώς μορφωμένοι πολίτες σημαίνει πολίτες έτοιμοι για πολιτική δράση κι αυτενέργεια. Το μόνο που μένει είναι να τους δοθεί θεσμικά τα δικαίωμα να κάνουν πράξη την ικανότητα και τη διάθεσή τους για ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.

Δοκίμιο, Δαρδανός Χρήστος Ε., 2011, 142 σελ.

Το τσιπάκι της γνώσης – Βαγγέλης Κάλιοσης
Η ιστορία μας εκτυλίσσεται κατά το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα σε μια πόλη με βαρύ παρελθόν αλλά ελαφρύ και φαύλο παρόν. Τι θα συμβεί σ’ αυτή την πόλη, όταν ο Πολίτης Α ερωτευτεί κεραυνοβόλα και αμοιβαία την κόρη του Κυβερνήτη της; Πώς θα επηρεαστεί η μοίρα της από την απόφαση του Πολίτη Β, πρώην διάσημου σκανδαλοθήρα δημοσιογράφου, να επιστρέψει μετά από ένα διάστημα εθελούσιας απουσίας, υιοθετώντας ένα εντελώς νέο μοτίβο δημόσιας δράσης; Πού θα οδηγηθεί εν τέλει, όταν το Τσιπάκι της Γνώσης γίνει κτήμα μιας μεγάλης μερίδας πολιτών;
Είναι η καθολική γνώση ικανή να αλλάξει μια πόλη, ίσως και τον κόσμο ολόκληρο; Ή μήπως η άγνοια είναι πιο βολική; Είναι ο έρωτας μια μεταμορφωτική δύναμη ή είναι μια πλάνη και αυτός; Είναι η εξουσία αναγκαίο κακό ή μπορεί να υπάρξει κοινωνία και χωρίς εξουσία; Είναι η δημοκρατία μια ουτοπία ή είναι σε θέση οι πολίτες να την κυοφορήσουν στους κόλπους της νεωτερικής της δυστοπίας;
Έχουν άραγε οι ήρωές μας τις απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις; Ποτέ δεν θα το μάθετε, αγαπητοί πιθανοί μου αναγνώστες, εάν δεν μπείτε στον κόπο να διαβάσετε την ιστορία τους όπως σας την αφηγούμαι εγώ, ένας πολίτης αυτής της πόλης εν έτει 2100…

Μυθιστόρημα, Κάκτος, 2019, 424 σελ.

Μυθιστορήματα
Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς τρομοκράτες… (2006), Εκδόσεις Καστανιώτη
Το τσιπάκι της γνώσης (2019), Κάκτος

Διηγήματα
Όμηρος εταίρας (1997), Εκδόσεις Καστανιώτη

Ποίηση
Ακροβασίες (1991), Έψιλον

Δοκίμια-Μελέτες-Ιστορία-Φιλοσοφία-Διδασκαλία
Ιστορία Β΄ λυκείου (1998), Δαρδανός Χρήστος Ε.
Αρχές φιλοσοφίας Γ΄ λυκείου (1999), Δαρδανός Χρήστος Ε.
Η κρίση του κοινοβουλευτισμού και το αίτημα της άμεσης δημοκρατίας (2011), Δαρδανός Χρήστος Ε.

Συλλογικά έργα
Μεσαιωνική και νεότερη ιστορία Β΄ γυμνασίου (2006), Δαρδανός Χρήστος Ε.
Αρχαία ιστορία Α΄ γυμνασίου (2006), Δαρδανός Χρήστος Ε.
Οδηγός λύσεων για τις ασκήσεις των σχολικών βιβλίων Γ΄ γυμνασίου (2010), Εκδόσεις Πατάκη

Πηγές: Biblionet, Δαρδανός Χρήστος Ε., Κάκτος, Εκδόσεις Καστανιώτη