Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος εμφανίστηκε στα γράμματα το 1968 με το διήγημα « Μη φοβάσαι κουτέ, τόλμησε… » που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ημερολόγιο». Το διήγημα θεωρήθηκε, τότε, από τις Αρχές, άσεμνο και ο συγγραφέας οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη, όπου μετά από δύο δίκες (Πρωτοδικείο και Εφετείο) αθωώθηκε! Αργότερα το διήγημα αυτό μαζί με άλλα, κυκλοφόρησε σε βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο. Το διήγημα περιέγραφε με συστολή την αρχή ειδυλλίου μεταξύ καθηγήτριας και μαθητή. Ήταν κάτι ανάλογο με το διήγημα του Καραγάτση «Η κυρία Νίτσα» και το «Όνειρο στο κύμα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η ιστορία του διηγήματος πήρε σάρκα και οστά λίγους μήνες αργότερα στην Γαλλία και συντάραξε τον κόσμο. Το 1969 μία δασκάλα, η Γκαμπριέλ Ρυσσιέ ερωτεύτηκε τον μαθητή της Κριστιάν Ροσσί και έζησαν μια ιστορία αγάπης απ’ αυτές που συναρπάζουν και εξεγείρουν ταυτόχρονα την κοινή γνώμη. Η ιστορία εκείνη γυρίστηκε αργότερα ταινία με ερμηνευτές την Αρνί Ζιραντώ και τον Πιέρ Ντυσσέν με τίτλο «Πεθαίνω από αγάπη», ενώ το ομώνυμο βιβλίο μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Γιάννη Λάμψα.
Το θρησκευτικό δράμα «Λυδία» που έγραψε ο συγγραφέας στα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας ανέβηκε σε υπαίθρια και αρχαία θέατρα της χώρας ( Αθήνα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη κ.α. επαρχιακές πόλεις.
Τα μυθιστορήματα του «Στα ίχνη μιας άγνωστης» και «Αν μπορούσαν οι άνθρωποι» δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά.
Ο συγγραφέας θήτευσε από τα νεανικά του χρόνια στο χρονογράφημα, όπου διακρίθηκε και απέσπασε ευνοϊκές κριτικές από τους κορυφαίους του είδους Παύλο Παλαιολόγο του «Βήματος» και του «Αθηναίου» της «Καθημερινής».
Το μυθιστόρημα με τίτλο «Πορεία» αποτελείται από τρία βιβλία. Το πρώτο είναι αυτό που κυκλοφορεί με τίτλο «Αίμα, Σπέρμα, Ψέμα». Το δεύτερο βιβλίο “Έρωτας στα χρόνια της κρίσης” και το τρίτο “Οδοστρωτήρας”. Είναι μία ιστορία όπου ο κάθε αναγνώστης θα βρει την δική του ζωή. Είναι ο καθρέφτης του. Και εφόσον οι άνθρωποι πορεύονται πάνω στη γη και διαγράφουν μία πορεία το βιβλίο του θα είναι παντοτινός τους σύντροφος.
Πηγή: elzoni.gr
Μυθιστορήματα
Πορεία 1: Αίμα, Σπέρμα, Ψέμα (2014), Μ Press
Πορεία 2: Έρωτας στα χρόνια της κρίσης (2015), Εκδόσεις Όστρια
Πορεία 3: Οδοστρωτήρας (2017), Μ Press

Πορεία 3: Οδοστρωτήρας – Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Οδοστρωτήρας


Ο Οδοστρωτήρας ολοκληρώνει το μυθιστόρημα του συγγραφέα που άρχισε με το πρώτο βιβλίο Αίμα Σπέρμα Ψέμα, και συνεχίστηκε με το δεύτερο Έρωτας στα χρόνια της κρίσης. Το έργο αυτό του Βαγγέλη Παπαδόπουλου παρουσιάζει την Ελλάδα και την πρόσφατη πολιτική της ιστορία από το 1922 ως σήμερα που σχεδόν κλείνει ένας αιώνας! Μέσα στις σελίδες του ζωντανεύουν τα γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και δημιούργησαν το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκαν και έδρασαν οι ήρωες του μυθιστορήματος. Έρωτας, πάθη, περιπέτειες, ανταγωνισμοί, δολοπλοκίες, αγώνες, όνειρα και οράματα, ταλαιπωρίες και βάσανα είναι τα χαρακτηριστικά που σκιαγραφούν τις ζωές και την πορεία των ανθρώπων….

Η ιστορία που διηγείται ο συγγραφέας είναι ένα μεγάλο παραμύθι, ένα ατελείωτο τραγούδι ζωής, όπου μέσα στις σελίδες του, ο καθένας θα βρει τον εαυτό του ή την ίδια του τη ζωή. Ίσως να είναι και όλα όσα πέρασαν οι δικοί του άνθρωποι και οι ίδιοι από τότε που άνοιξαν τα μάτια τους στον κόσμο… Αναρωτιέται συχνά ο συγγραφέας αν το βιβλίο αυτό είναι ο καθρέφτης μας…

Εφόσον λοιπόν οι άνθρωποι πορεύονται πάνω στη γη και διαγράφουν μια πορεία, το βιβλίο αυτό, θα μένει παντοτινά σύντροφός τους, γιατί περιγράφει αυτή ακριβώς την πορεία των ανθρώπων…

Μυθιστόρημα, M Press, 2017, σελ.

Πορεία 2: Έρωτας στα χρόνια της κρίσης – Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Έρωτας στα χρόνια


Ο Αντώνης Παπάζογλου ένιωσε ερωτευμένος στα εβδομήντα του χρόνια όταν εμφανίστηκε ξαφνικά στη ζωή του η Τριάδα! Ήρθε αναπάντεχα, χωρίς να το περιμένει, μπήκε στο αφύλαχτο σπίτι της ψυχής του και το κούρσεψε!
Στην αρχή νόμισε ότι ήταν ένα παιχνίδι, μια σύμπτωση, ένα απλό περιστατικό που τον διασκέδαζε, αλλά τώρα ήταν σίγουρος ότι είχε μπλεχτεί στα δίχτυα μιας απέραντης αγάπης και ενός παράφορου πάθους που τον τρέλαινε και τον ξανάνιωνε!
Καθώς περπατούσε στην παραλία, ξεδίπλωνε την ιστορία της γνωριμίας του με την Τριάδα και η καρδιά του χτυπούσε δυνατά. Μπροστά προχωρούσαν η γυναίκα και η κόρη του, που σπούδαζε στο Λονδίνο, λέγοντας τα δικά τους, καθώς το περιβάλλον προσφερόταν για αναψυχή, ηρεμία και ενδοσκόπηση. Είχε έρθει στο Λονδίνο για ένα επιστημονικό συνέδριο ουρολογίας και, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, το συνδύασε με τουρισμό και οικογενειακές υποχρεώσεις! Ίσως τα συνέδρια να γίνονται κυρίως γι’ αυτόν το σκοπό: με αφορμή την επιστημονική ενημέρωση, να μπορούν οι σύνεδροι να ικανοποιούν την κάθε ανθρώπινη προσωπική τους ανάγκη! ’λλος για να ξεφύγει από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, άλλος για να γνωρίσει νέους τόπους, άλλος για να ξενοπηδήξει, άλλος για να κάνει δημόσιες σχέσεις και να κλείσει δουλειές με φαρμακευτικές εταιρείες! Αν ήξεραν οι ασθενείς ποια ήταν η πραγματική αιτία που ο γιατρός τούς συνιστούσε το συγκεκριμένο φάρμακο, δεν θα το έπαιρναν ποτέ!
Η γυναίκα του η Δανάη του έκανε νόημα να πάει κοντά τους και η κόρη του η Αιμήλια του φώναξε χαρούμενα: «Μπαμπά, έλα να δεις ένα φαινόμενο!».
Προχώρησε ανόρεχτα, αλλά, προσποιούμενος τον έκπληκτο, έφτασε κοντά τους, τις αγκάλιασε και κοιτούσε μαζί τους τα καράβια που ήταν κολλημένα στην άμμο και δεμένα με χοντρά παλαμάρια!

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Όστρια, 2015, 202 σελ.

Πορεία 1: Αίμα, Σπέρμα, Ψέμα – Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Αίμα Σπέρμα Ψέμα


Το βιβλίο που κυκλοφορεί τώρα ξεκινά με τις ζωές των ηρώων στα παιδικά τους χρόνια, βγαλμένες από τα τρία γενετήσια υλικά: το αίμα του Κάιν, το σπέρμα του Αυνάν και το ψέμα της Εύας. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε τη ρίζα της ζωής που είναι η κοινή πνοή ζωής των θεών και των ανθρώπων, τα μυστήρια της μυθολογίας μας όπου ονομασίες και τοπωνύμια μας οδηγούν σε αλήθειες. Το βουνό Θόρναξ στην Αργολίδα, μας οδηγεί στην ρίζα «θορν» που προέρχεται από το ρήμα θορίσκομαι που σημαίνει δέχομαι σπέρμα και θοροποιός που σημαίνει ο παράγων σπέρμα και Θόρναξ που σημαίνει σεξουαλική πράξη προς αναπαραγωγή. Ή το άλλο βουνό Οχη που βρίσκεται στην Εύβοια και προέρχεται από το ρήμα οχεύω και μας οδηγεί ετυμολογικά στην οχεία δηλαδή στην σεξουαλική πράξη. Είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα γραμμένο με το προσωπικό μου ύφος. Και αυτός ο τρόπος γραφής είναι ένα μήγμα που έβγαλε το μίξερ του μυαλού μου από όσα ως τώρα διάβασα, δηλαδή τους κλασικούς Έλληνες, Ρώσους, Γάλλους, ως τον Καζαντζάκη, τον Τρυφώ, τον Τρούμαν Καπότε, τον Μαρκές ή τον Μπουκόφσκη.

Μυθιστόρημα, Μ Press, 2014, σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Όστρια, Μ Press