Βαλέρια Β. Κάλφα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Βαλέρια Β. Κάλφα γεννήθηκε στην Ουκρανία το 1989, όμως μεγάλωσε στη Χαλκιδική.
Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, σε γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνιών ως Περιφερειακή Διευθύντρια. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και έπειτα εξειδικεύτηκε στη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας ως ξένης για ενήλικες. Γράφει από όταν μπορεί να θυμηθεί τον εαυτό της, μικρά ποιήματα και διηγήματα, παραμύθια και μυθιστορήματα. Έμπνευσή της, τα άγνωστα πρόσωπα στους δρόμους που της αρέσει να παρατηρεί και μελωδίες που πιάνει το αυτί της για πρώτη φορά. Στον ελεύθερό της χρόνο μπορεί να την εντοπίσει κανείς σε ατελείωτες βόλτες με τη σκυλίτσα της, να μαθαίνει συνεχώς και κάποια νέα ξένη γλώσσα ή να αγκομαχά πάνω σε ένα στρωματάκι της γιόγκα.
Μυθιστορήματα
Παγωμένα Μονοπάτια. Μέρος Α΄ (2021), Ελκυστής
Παγωμένα Μονοπάτια. Μέρος Β΄ (2022), Ελκυστής

Παγωμένα Μονοπάτια – Βαλέρια Β. Κάλφα

ΠαγωμέναΜέρος Β΄


Η “επιστροφή” του Ντάνιελ αναστάτωσε τα ήδη ταραγμένα νερά του σκοτεινού κόσμου στον οποίον βρισκόταν πλέον μπλεγμένη η Μισέλ.
Δυο αγαπημένα πρόσωπα από το παρελθόν της, που δεν φανταζόταν ποτέ, πως τελικά δεν θα ήθελε να ξαναδεί. Δύο πρόσωπα που φέρανε κάθε ευθύνη για τη δική της κατάληξη. Αυτό όμως δεν την έκανε να τους νοιάζεται λιγότερο.
Βάλθηκε να βοηθήσει, να τους σώσει και να σωθεί και η ίδια.
Κατέφυγε σε τρόπους ανορθόδοξους, ανέλαβε έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στη ζωή ενός ανθρώπου, χωρίς να είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Μια απόφαση με βάσεις της τον φόβο, τον κίνδυνο, την παράνοια ενός τρελαμένου νου.
Οι προτεραιότητες αντισταθμίστηκαν, τα πάντα γύρω της συνέχισαν να αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς, έμενε ολοένα και πιο μόνη να βαδίζει στα παγωμένα μονοπάτια της ζωής της.
Προδότης ή προδωμένος;
Κανείς δεν θα ήθελε να στιγματιστεί ή και να πληγωθεί. Όταν όμως σε αναγκάζουν; Ή μάλλον πιο σωστά, όταν όλα είναι αποφασισμένα και προσχεδιασμένα για τη ζωή σου, χωρίς τελικά να έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις το παραμικρό, τι σημασία έχει τελικά σε ποιο στρατόπεδο θα σε κατατάξουν…

Μυθιστόρημα, Ελκυστής, 2022, 518 σελ.

Παγωμένα Μονοπάτια – Βαλέρια Β. Κάλφα

ΠαγωμέναΜέρος Α΄


Πανεπιστήμιο… Το όνειρο κάθε εφήβου… Ή μήπως όχι; Η Μισέλ παλεύει να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες της μητέρας της, μη γνωρίζοντας ακόμα τι πραγματικά θέλει η ίδια.

Μια εξαφάνιση, ένας έρωτας και ένα μεγάλο μυστήριο θα τη βοηθήσουν να βρει τον δρόμο της. Ή μήπως πάλι όχι;

Πολύ σύντομα το σκηνικό αλλάζει, βρίσκεται σε άγνωστα μέρη βαδίζοντας φοβισμένη σε μονοπάτια σκοτεινά, τα ερωτήματα αυξάνονται. Κάθε της βήμα, κάθε της απόφαση, την μπερδεύουν όλο και περισσότερο. Την μπλέκουν σε έναν κόσμο που δε γνωρίζει καθόλου και για καιρό δεν κατανοεί.

Αποφασίζει να γίνει κομμάτι του. Άραγε είχε και άλλη επιλογή;

Πόσο από τον εαυτό μας είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε στο όνομα του έρωτα; Μέχρι πού θα φτάναμε για να βοηθήσουμε έναν φίλο; Πότε μια πράξη αντικειμενικά και κοινωνικά λάθος και κατακριτέα, έως και παράνομη, μπορεί να φαντάζει υποκειμενικά σωστή;

Μια ιστορία βγαλμένη από έναν μακρινό και παγερό κόσμο. Αλήθεια όμως, είναι πράγματι τόσο μακρινός…;

Μυθιστόρημα, Ελκυστής, 2021, 408 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελκυστής