Βάλια Μπαμπέτσα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Βάλια Μπαμπέτσα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια.
Σπούδασε Φιλοσοφική με ειδίκευση στο Τμήμα Νεοελληνικής και Μεσαιωνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Δημοσιογραφία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Το 2011 δύο ποιήματά της, το “Είσαι Εσύ” και η “Ευτυχία” διακρίθηκαν από την Ένωση Συγγραφέων-Λογοτεχνών Ευρώπης και εκδόθηκαν σε Ανθολογία της Ένωσης. Το 2013 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο “Είναι η αγάπη…” από τις εκδόσεις Πένα και το 2016 εκδόθηκε η δεύτερη συλλογή ποιημάτων με τίτλο “Μονοπάτια λήθης” από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή (iWrite).
Το 2014 το ποίημά της με τίτλο “Είναι η Αγάπη…” μελοποιήθηκε, χορογραφήθηκε και συμμετείχε στα φεστιβάλ Τερψιχόρη και Lets Dance στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί μέλος της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Μονοπάτια λήθης – Βάλια Μπαμπέτσα
Πόσο οξύμωρο μοιάζει να αναζητάς Μονοπάτια Λήθης στην ποίηση χαράζοντας ανεξίτηλα με τις λέξεις τις στιγμές που θα ήθελες να ξεχάσεις για να μην χαθούν στο πέρασμα του χρόνου; Σχεδόν με παράνοια μοιάζει… Αυτή είναι όμως η μαγεία της ποίησης… να βρίσκει το δρόμο, να χαράζει το μονοπάτι και να απαλύνει τον πόνο. Στις μετρημένες τις βρεφικές ώρες της νύχτας Ανάμεσα σε αιώνια λεπτά απόλυτης ανυπαρξίας Η μόνη ύπαρξη αισθητή και οδυνηρή είσαι Εσύ… Μετρώ τις στιγμές μα μου μοιάζουνε πελαγωμένες Συλλέγω αντικείμενα άψυχα, αναμνήσεις ραγισμένες Κουβάρι τις κάνω τις παίρνω στα χέρια μου Με σωθικά σκισμένα πόδια που μοιάζουν με κλωνάρια λυγισμένα Τρέχω μέσα στην θολωμένη μου άβυσσό… Τις στιγμές που οχύρωσαν το παρελθόν επιζητώ να τις ξορκίσω Εκείνες τις μικρές μα τόσο εκστατικές ώρες τις νύχτας… Κανείς δεν ακούει το σπαραγμό ενός πληγωμένου αρπακτικού Τον αλαλαγμό ενός θρήνου σιωπηλού Ανοίγω τα χέρια κι αφήνω στο ξέφωτο ενός ψεύτικου γκρεμού Το κουβάρι! Κανείς δεν ακούει, κανείς δεν το βλέπει!

«Η Βάλια τολμά με την ποίηση της, να μιλήσει για όλα εκείνα που μας βασανίζουν, γράφοντας στίχους “για εμάς” μέσα από “εμάς”. Το πληθωρικό σε συναίσθημα, τρυφερότητα και ευαισθησία «Εγώ» της, γίνεται και δικό μας… και σαν ένα δαυλί, μεταλαμπαδεύει το πάθος της σε αυτούς που ταξιδεύουν μαζί της, διαβάζοντας τα ποιήματα της».
Κωνσταντίνος Μπακόλας – Φιλόλογος

Ποίηση, Εκδόσεις Πηγή, 2016, 46 σελ.

Αν ακούς απόψε κράτα με από το χέρι – Βάλια Μπαμπέτσα
Η Λίνα και η Αρετή Ιωάννου, κόρες ενός πάμπλουτου εργοστασιάρχη της Θεσσαλονίκης, ζούσαν μια ευτυχισμένη ζωή, ώσπου βρέθηκαν μπλεγμένες στο σκοτεινό παρελθόν της οικογένειας, το οποίο, χωρίς να το γνωρίζουν, καθόρισε τις ζωές τους.
Η Λίνα, επιλέγοντας να ζει μέσα στην άγνοια, μπλέχτηκε σ’ ένα γαϊτανάκι έρωτα και αγάπης ανάμεσα σε δυο άνδρες από το οποίο βγήκε λαβωμένη. Ο Δημήτρης, ο πρώτος της έρωτας, προδόθηκε και έφυγε μακριά της και ο ?ρης, ο μυστηριώδης εραστής, ήρθε για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της οικογένειας και να φέρει στην επιφάνεια μία συνταρακτική αλήθεια!
Η Αρετή, ένα μοναχικό πλάσμα, ένα αερικό που γεννήθηκε για να γίνει μεγάλη συγγραφέας, κατάφερε να λάμψει. Χωμένη μέσα σε προσωπικούς εφιάλτες, παλεύοντας με την υπερευαισθησία της, είχε μόνη συντροφιά τους ήρωες και τη σιωπή της. Μέχρι που ήρθε ένα τρομερό γεγονός και σημάδεψε τη ζωή των δύο αδελφών. Η απώλεια…
Τότε μπήκε στη ζωή της Αρετής ένας άνδρας που τη λάτρεψε. Έγινε ζητιάνος της αγάπης της, μα ο μεγαλύτερος αντίπαλός του ήταν η μοναχικότητά της…
Θα τον άκουγε όταν θα της ούρλιαζε να του κρατήσει το χέρι ή θα τον άφηνε στο κενό, τη στιγμή που όλα θα στροβιλίζονταν;

Μυθιστόρημα, Ωκεανός, 2018, 592 σελ.

Ποίηση
Είναι η αγάπη… (2013), Πένα
Μονοπάτια λήθης (2016), Εκδόσεις Πηγή

Μυθιστορήματα
Αν ακούς απόψε κράτα με από το χέρι (2018), Ωκεανός

Πηγές: Biblionet, Ωκεανός, Εκδόσεις Πηγή, Πένα