Βάνα Παπακίτσου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Βάνα Παπακίτσου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έκανε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στην Εγκληµατολογία του Παντείου Πανεπιστηµίου. Το 2018 ολοκλήρωσε τη ∆ιδακτορική της ∆ιατριβή στο ίδιο Πανεπιστήµιο. Εργάζεται ως Ψυχολόγος από το 2005 ενώ από το 2016 είναι Επιστηµονική Συνεργάτις του Εργαστηρίου «Αποκαταστατικής ∆ικαιοσύνης και ∆ιαµεσολάβησης – Restorative Justice and Mediation», του τµήµατος Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστηµών του Παντείου Πανεπιστηµίου. Από το 2018 ανήκει στο Ειδικό Επιστηµονικό Προσωπικό του Τοµέα Γενικής Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστηµίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σύγχρονες µορφές βίας και εγκληµατικότητας των εφήβων και των νέων καθώς και σε θέµατα κοινωνικής έρευνας. Έχει ασχοληθεί µε θέµατα παιδικής κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας, σχολικής βίας και σχολικού εκφοβισµού, µε ζητήµατα πρόληψης και αντιµετώπισης της βίας, µε σύγχρονα ζητήµατα της εφηβείας και της νεότητας, καθώς και µε την ενδυνάµωση ευάλωτων κοινωνικών οµάδων πληθυσµού.
Δοκίμια-Μελέτες
Μορφές Βίας στις Συντροφικές Σχέσεις των Εφήβων (2021), Εκδόσεις iWrite

Μορφές Βίας στις Συντροφικές Σχέσεις των Εφήβων – Βάνα Παπακίτσου

Μορφές βίαςΕφηβική ψυχολογία
Επιστημονικό – εκπαιδευτικό σύγγραμμα


Το βιβλίο «Μορφές Βίας στις Συντροφικές Σχέσεις των Εφήβων» αποτελεί µια µελέτη του φαινοµένου µε σαφές διεπιστηµονικό ενδιαφέρον. Η βία διεισδύει στη ζωή των εφήβων και των νέων ατόµων σε µια διαρκώς µεταβαλλόµενη κοινωνία και µε σαφώς αυξανόµενη ένταση. Η βία στις συντροφικές σχέσεις των εφήβων ορίζεται ως σωµατική, σεξουαλική, ψυχολογική και απειλητική ή εκφοβιστική συµπεριφορά στον κυβερνοχώρο που προορίζεται να προκαλέσει συναισθηµατική, σωµατική ή κοινωνική βλάβη σε έναν τωρινό ή πρώην σύντροφο. Η βία στις συντροφικές σχέσεις στους εφήβους είναι ένας σηµαντικός τοµέας µελέτης, καθώς, εκτός από τις συνήθεις αρνητικές επιπτώσεις της κακοποίησης, η βία αυτή εµφανίζεται σε µια κρίσιµη περίοδο για την κοινωνική αλλά και διανοητική ανάπτυξη ενός ατόµου.

Στο βιβλίο εξετάζονται οι µορφές συντροφικής βίας στην εφηβεία, οι αιτιολογικοί παράγοντες του φαινοµένου και το νοµικό πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων, ενώ η διερεύνηση της βίας στις συντροφικές σχέσεις µέσω των αφηγήσεων αναδεικνύει το βίωµα και την έκφραση του συναισθήµατος των εφήβων.

Μελέτη, Εφηβική ψυχολογία, Εκδόσεις iWrite, 2021, 406 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις iWrite