Βάνια Σύρμου

Βάνια Σύρμου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Βάνια Σύρμου σπούδασε κλασσική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές στο πρόγραμμα «Φύλο και νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας» του τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο Εργαστήριο Πειραματικής Παιδαγωγικής του τομέα Παιδαγωγικής του τμήματος Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, στο Βρετανικό Συμβούλιο Αθήνας, καθώς και σε ημερίδες που οργάνωσαν τα`τμήματα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής. Είναι μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του «Λογοτεχνικού Εργαστηρίου» της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής. Τελευταία ασχολείται με τη συγγραφή διηγημάτων. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά ηλεκτρονικά περιοδικά, Fractal, Πλανόδιον – Ιστορίες Μπονζάι, Φρέαρ, τοβιβλίο.net καθώς και στην «Ανθολογία μικρού διηγήματος για τη νύχτα» από τις εκδόσεις «κύμα».
Είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και συμμετείχε στα θεατρικά εργαστήρια των επτά Διεθνών Συνδιασκέψεων για το Θέατρο στην Εκπαίδευση καθώς και σε θεατρικά επιμορφωτικά προγράμματα.
Έχει συμμετάσχει με επιστημονικές ανακοινώσεις: στις Ε΄, Ζ΄και ΙΓ΄ Επιστημονικές Συναντήσεις Νοτιανατολικής Αττικής , στο 2ο Διεθνές Συνέδριο «Δημιουργική Γραφής» από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στο Διεθνές Συνέδριο: «Λογοτεχνική Ανάγνωση στο Σχολείο και στην Κοινωνία» από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι επιστημονικές της ανακοινώσεις έχουν δημοσιευτεί στα αντίστοιχα πρακτικά των συνεδρίων.
Άρθρα της με θέμα την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία, τη νεοελληνική λογοτεχνία και το θέατρο έχουν δημοσιευτεί στα φιλολογικά και εκπαιδευτικά περιοδικά: Τετράδια Ευθύνης, Φιλολογική, Θεατρογραφίες, Σύγχρονη Εκπαίδευση.
Μιλά αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά. Έχει κάνει σπουδές μετάφρασης στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση. Οι μεταφράσεις της από την αγγλόφωνη λογοτεχνία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μπιλιέτο.
Διηγήματά της και χαϊκού έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες, λογοτεχνικά ιστολόγια και περιοδικά. Η “Camera obscura” είναι το δεύτερο βιβλίο της.
Διηγήματα
Camera obscura (2023), Ιωλκός

Camera obscura – Βάνια Σύρμου

CameraΔιηγήματα


Κομβικές στιγμές της ζωής των ηρώων φωτίζονται, όταν εκείνοι έρχονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και τα προσωπικά τους αδιέξοδα. Στιγμές συντριβής και διλημμάτων αλλά κι εσωτερικής κατάφασης και αποκαλυπτικής διαύγειας. Ο έρωτας, η αγάπη, οι ενοχές, η απώλεια, η μοναξιά, τα γηρατειά, ο θάνατος, η προδοσία· συνθέτουν το καλειδοσκοπικό σύμπαν στο οποίο ζουν και δοκιμάζονται τα πρόσωπα των ιστοριών αυτών. Η καθημερινότητά τους προβάλλεται συχνά αντεστραμμένη, με αναπαραστατική όμως ακρίβεια, πλούσια χρώματα και την ανάλογη προοπτική, όπως θα την έβλεπε κανείς μέσ’ από το φακό μιας camera obscura, επιτρέποντας στον αναγνώστη ν’ ανασυνθέσει στον καμβά της ζωής τη θαυμαστή πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και στη συνέχεια να προσπαθήσει να την κατανοήσει.

Διηγήματα, Ιωλκός, 2023, 176 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιωλκός