Βασίλειος Διακοβασίλης

Βασίλειος Διακοβασίλης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Βασίλειος Διακοβασίλης γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1962.
Σε ηλικία οκτώ ετών µετακοµίζει µαζί την οικογένειά του στην Κάρπαθο, ένα νησί του Αιγαίου, τόπο καταγωγής των γονιών του. Εκεί τελειώνει το δηµοτικό, το γυµνάσιο και το λύκειο. Το 1981 εισάγεται στην Παιδαγωγική Ακαδηµία Ηρακλείου, από την οποία αποφοιτά µετά από δύο χρόνια. Στη συνέχεια, εργάζεται ως δάσκαλος στο νησί του. Από το 1999 ζει και εργάζεται µόνιµα στην Αλιστράτη Σερρών. Το 2017 εκδίδει την πρώτη του συλλογή διηγηµάτων, µε τίτλο Ανθρώπων Ιστορίες. Το 2019 διήγηµά του συµπεριλαµβάνεται στη συλλογή διηγηµάτων των εκδόσεων iWrite, µε τίτλο Ιστορίες του τόπου µας – Δράµα. Διηγήµατά του έχουν επίσης δηµοσιευτεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Fractal», καθώς και στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «ΚΕΦΑΛΟΣ». Διατηρεί το blog ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ από το 2007, όπου αρθρογραφεί για οτιδήποτε του κινεί το ενδιαφέρον.
Μυθιστορήματα
Στη σκιά του ποιητή (2021), Εκδόσεις Πηγή

Διηγήματα
Ανθρώπων ιστορίες (2017), Ιδιωτική Έκδοση

Στη σκιά του ποιητή – Βασίλης Διακοβασίλης

Στη σκιά του ποιητή


Σε µια ερηµική παραλία της ακριτικής Καρπάθου βρίσκεται νεκρός ο µεγάλος ποιητής των ελληνικών γραµµάτων, Κωνσταντίνος Καρδιανός. Τα ευρήµατα δείχνουν ότι ο θάνατός του ήταν αποφασισµένος από τον ίδιο. Ο δηµοσιογράφος Νίκος Μιχαηλίδης θεωρεί ότι του δίνεται µια θαυµάσια ευκαιρία να ικανοποιήσει το όνειρό του: να γράψει ένα βιβλίο µε θέµα την άγνωστη ζωή του Καρδιανού.

Στην προσπάθειά του αυτή συµπλέκονται δύο γυναίκες µε καταγωγή από το νησί της Καρπάθου: η επίσης γνωστή ποιήτρια Νιόβη Μελασσιανού, για χρόνια πιστή σύντροφος του Καρδιανού, η οποία κάποια στιγµή τον εγκαταλείπει και ζει πια βασανιζόµενη από αναπάντητα ερωτήµατα για την πορεία της ζωής της, και η φιλόλογος καθηγήτρια Μαρίνα Αναγνωστάκη, η οποία επιτέλους θα σπάσει τα δεσµά που τη δένουν µε τα σκληρά ήθη του νησιού της καταγωγής της.

Σε ποιο ερώτηµα προσπαθεί να απαντήσει ο Καρδιανός λίγο πριν το τέλος της ζωής του και γιατί η Μελασσιανού δεν τον έχει συγχωρέσει; Η Μαρίνα Αναγνωστάκη θα κατορθώσει να υπερβεί τη µέχρι τότε ζωή της και να αποδεχθεί την καινούρια πραγµατικότητα που ζει;

Ένα µυθιστόρηµα για την ανεξέλεγκτη πορεία της ζωής των ανθρώπων, πέρα από τα νεανικά όνειρα του καθενός.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2021, 268 σελ.

Ανθρώπων ιστορίες – Βασίλειος Διακοβασίλης

Ανθρώπων ιστορίες


… Ιστορίες, απ΄ τη ζωή βγαλμένες ή φανταστικές, ποιος αλήθεια ξέρει;
Ιστορίες, που όταν αρχίσεις να κτυπάς το πληκτρολόγιο, τα γράμματα ένα ένα, οι λέξεις και οι προτάσεις εμφανίζονται αβίαστα, οι ιστορίες κυλούν μπροστά σου, σαν ένα ποτάμι, που θα σταματήσει μόνο όταν θα φτάσει στον προορισμό του.
Και τότε αφού ειπωθούν, η ψυχή γαληνεύει διότι την απάλυνες από το αβάσταχτο φορτίο με το οποίο η μνήμη την πλάκωνε.
Ιστορίες για την αγάπη, για τον χωρισμό, για τη μοίρα των ανθρώπων, για τις καλές στιγμές ή τις δύσκολες αποφάσεις τους.
Ιστορίες ανθρώπων….

Διηγήματα, Ιδιωτική Έκδοση, 2017, 92 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή