Βασιλική Χαμαμτζή-Κάσδαγλη

Βασιλική Χαμαμτζή-Κάσδαγλη

Ελληνες λογοτέχνες
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αμούρι Ελασσόνας Λάρισας.
Τελείωσα το λύκειο στην Ελασσόνα. Το 1982 μπήκα στο τμήμα Νοσηλευτικής και κατέβηκα στην Αθήνα. Αποφοίτησα το 1985. Διορίστηκα, πριν ακόμα τελειώσω τη σχολή στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκα, μετά από τριάντα ένα χρόνια. Είμαι παντρεμένη και έχω ένα γιο. Τα “Kίτρινα Χρυσάνθεμα” είναι το πρώτο λογοτεχνικό μου έργο.»
Μυθιστορήματα
Κίτρινα Χρυσάνθεμα (2021), Αύρα
Η Κυρά του Λόφου (2022), Αύρα

Η Κυρά του Λόφου – Βασιλική Χαμαμτζή-Κάσδαγλη

Η Κυρά


Η Βασδέκη, μια μάνα, μια γυναίκα με καθάρια ματιά και καρδιά αγέραστη, που δεν είχε τόπο, χρονιά, ηλικία, μια γυναίκα ακούραστη που δεχόταν τα βάσανα όμοια με τις χαρές. Αυτή η γυναίκα, ύστερα από τον θάνατο του άντρα της και τον ξενιτεμό των παιδιών της, έκλεισε το μπακάλικο στην πλατεία του χωριού, αμπάρωσε το σπιτικό, πήρε στο ένα χέρι το τυχερό της, στο άλλο μια ρίζα πασχαλιά κι ανέβηκε να ζήσει μονάχη και λεύτερη σ’ ένα καλύβι ψηλά στον λόφο. Όμοια με Παναγιά τη θαρρούσαν κάποιοι, ξωτικό την έλεγαν κάποιοι άλλοι, όμως όλοι τη σέβονταν, την υπολήπτονταν και τη χρειάζονταν. Σε κείνη τη γυναίκα η Σμυρνιά αρχόντισσα του χωριού άφησε όλο της το βιός, ύστερα από τον θάνατο του μοναχογιού της. Σε κείνο το καλύβι, η κυρά του λόφου ξεγέννησε ένα βράδυ την ανύπαντρη θυγατέρα του γυρολόγου.
Εκεί, σε κείνο το κονάκι μέσα που μοσχομύριζε κυδώνι, η Βασδέκη τις νύχτες τις μεγάλες ονειρευόταν κι ευχόταν να δει ξανά το παραθύρι στο σπίτι της πλατείας φωτισμένο.
Εκεί, σε κείνο το καλύβι, γράφτηκε η μοίρα όλων, προτού ακόμα κινήσει να τους ανταμώσει.

Μυθιστόρημα, Αύρα, 2022, 496 σελ.

Κίτρινα Χρυσάνθεμα – Βασιλική Χαμαμτζή-Κάσδαγλη

Κίτρινα Χρυσάνθεμα


Ο Δαρέσης ένας μεγαλοκτηματίας του κάμπου σε κάποιο ταξίδι του στην Αθήνα γνωρίζει σ’ ένα μπάρ μια εντυπωσιακή γυναίκα και την φέρνει μαζί του . Αυτή μένει κρυφά σ’ ένα από τα σπίτια του και περνώντας ο καιρός, αισθάνεται πως αυτό που παίρνει από τον εραστή της είναι λίγο. Μα όνειρο δικό της είναι να μπει στο αρχοντικό και να πάρει τη θέση της γυναίκας του. Έτσι, βάζει μπρος τα σχέδιά της και μένει έγκυος. Όταν γεννιέται το παιδί, το χρησιμοποιεί σαν εισιτήριο για την είσοδό της και επίσημα στη ζωή του μεγαλοκτηματία. Πάνω σ’ έναν καυγά, η μοιραία αυτή γυναίκα πέφτει και χτυπάει άσχημα με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Έντρομος ο Δαρέσης ζητάει βοήθεια από τον μοναδικό άνθρωπο που λατρεύει και εμπιστεύεται, τη γυναίκα του. Εκείνη σφίγγει τα δόντια και τον βοηθάει να βρουν λύσεις σε όλα. Το παιδί υιοθετήθηκε. Η Ηλέκτρα, μ’ έναν καρμικό τρόπο, βρίσκεται να εργάζεται ως γιατρίνα στον κάμπο. Εκεί, γνωρίζει το γιο του Δαρέση και ερωτεύονται από την πρώτη ματιά. Η ζωή της κόρης ανατρέπεται και τότε, ένας παράξενος πλανόδιος μουσικάντης, ταξιδευτής και συγγραφέας, επεμβαίνει να λύσει το μυστήριο και να ξεθάψει τα μυστικά που κρύβονταν καλά μέσα του.

Μυθιστόρημα, Αύρα, 2021, 448 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αύρα