Βασιλική Νικοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Βασιλική Νικοπούλου γεννήθηκε στη Λαμία, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα, ως διαχειρίστρια κατασκευαστικών έργων, συγγραφέας και εκδότις από το 2017 του οίκου “Χρόνος Εκδόσεις”. Πατέρας της ο ζωγράφος κι αγιογράφος Δημήτριος Νικόπουλος.
Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίζεται το 1980 σε τοπικές εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνα της Στερεάς Ελλάδας με ποιήματά της και αποκομίζει πολύ καλές κριτικές παρά το μικρό της ηλικίας της. Από το 1990 είναι ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και μάλιστα διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2012 και Πρόεδρος για την τετραετία 2014-2017. Επιμελήθηκε τους δύο συλλεκτικούς τόμους του Φθιωτικού Λόγου “Οι θερμοπύλες στα γράμματα και τις Τέχνες” και “Αλαμάνα και Αθανάσιος Διάκος”. Είναι και μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 2016.
Έργα της έχουν μεταφραστεί στ’ Αγγλικά από τη Μαίρη Κοτσιλίτη και έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Ιουλιέττα Παπαλέξη, Κώστα Νέλλα, Σπύρο Θεοδώρου και Κώστα Χατζόπουλο (μέλος του μουσικού συγκροτήματος Άνεμος). Μάλιστα στο CD του συγκροτήματος ΑΝΕΜΟΣ με τον τίτλο “Φ Χρυσός Λόγος” της δισκογραφικής εταιρίας ΕΜΙ, μελοποιήθηκαν τέσσερα ποιήματά της σε ερμηνεία της Κατερίνας Νιτσοπούλου, κυκλοφορούν στο youtube μαζί με άλλα των: Κικής Δημουλά, Ανδρέα Εμπειρίκου, Λίνας Νικολακοπούλου, Τζαλαλαντίν Ρουμί, Γιώργου Σκούρτη και Dylan Thomas και παρουσιάζονται ως μουσική – ποιητική παράσταση, σε διάφορες μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Καλεσμένη από διάφορους πολιτιστικούς φορείς μετρά πολλές παρουσίες και συμμετοχές σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανθολογίες και αφιερώματα ποίησης. Το 2004 εκπροσώπησε τη Λαμία στην Ολυμπιάδα Γραμμάτων και τιμήθηκε από τον Δήμο Λαμιέων με το ασημένιο νόμισμα της πόλης της. Την ίδια χρονιά (2004) καλεσμένη από διάφορα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ένιωσε την ανάγκη να δημιουργήσει το διαδραστικό εκπαιδευτικό της πρόγραμμα “Μαθητεύω Ποίηση” που φέρνει κοντά τους μαθητές και αναγνώστες στον ποιητικό λόγο και παρουσιάζεται μέχρι σήμερα από την ίδια την ποιήτρια σε διάφορα ιδρύματα και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η ίδια έχει διακριθεί σε διάφορους Διαγωνισμούς Ποίησης όπως του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού, της Παννελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας Κιλκίς ΚΟΥΡΟΣ ΕΥΡΩΠΟΥ και έχει τιμηθεί σε εκδηλώσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, τους Δήμους Αθηναίων, Λαμιέων, Λεβαδέων και Θηβαίων, τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, την Ολυμπιάδα Γραμμάτων, το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, την Πανελλήνια Ένωση Γυναικών, τον Σύλλογο Γυναικών Λαμίας και τις Βιβλιοθήκες Μηλέων και Αταλάντης “Αιάντειος” για την προσφορά της στα Γράμματα.
Ποιήματά της είναι δημοσιευμένα σε πολλές ψηφιακές λογοτεχνικές σελίδες και blogs, στις εφημερίδες “Ριζοσπάστης”, “Εθνικός Αγώνας”, “Καθημερινή”, “Το φως”, “Πρόοδος”, “Πρωϊνά Νέα”, “Δρυάς” και “Λαμιακός Τύπος” και στα Πανελλήνια Περιοδικά Τέχνης και Λόγου “Περί Ου”, “Έκφραση”, “Κελαινώ”, “Νέα Αριάνδη”, “Ομπρέλα” και “Πνευματική Ζωή”.
Ποίηση
Η πρώτη όραση (1988), Aυτοέκδοση
Το πνεύμα που πεθαίνει πρώτο… (1996), Λαμιακός Τύπος
Ανασκαφές (1999), Aυτοέκδοση
Ο άλικος κύκλος (2001), Aυτοέκδοση
Δεσμώτες (2004), Aυτοέκδοση
Ήλος ύλης (2007), Οιωνός
Έγκλειστος χρόνος (2011), Οιωνός
Εκ-ποιείν (2017), Χρόνος Εκδόσεις

Εκ-ποιείν – Βασιλική Νικοπούλου
Ι. ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ
Μην αναζητήσετε την ταυτότητά μου.
Μάταιο είναι ή και οδυνηρό.
Φύομαι σε σπάνιους τόπους.
Ανασαίνω απ’ τις σπηλιές
και καταδύομαι στους γκρεμούς.
Συσπειρώνομαι σε κηλίδες
κι ανθίζω λέξεις.
Χρωματίζω εκδορές,
ξεχειλίζω αιτίες
και δοξάζω δαίμονες.
Σαν σφίγγα καταπίνω αινίγματα,
και μετά θυσιάζω νύχτες
για να βρω τη λύση τους.

Ποίηση, Χρόνος Εκδόσεις, 2017, 64 σελ.

Έγκλειστος χρόνος – Βασιλική Νικοπούλου
Φωτογράφιση: Δημήτρης Σάββαρης

Ποίηση, Οιωνός, 2011, 71 σελ.

Ήλος ύλης – Βασιλική Νικοπούλου

Ποίηση, Οιωνός, 2007, 66 σελ.

Πηγές: Biblionet, Χρόνος Εκδόσεις, Οιωνός